Anestesia: Kepentingan Dalam Pembedahan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Anestesia adalah rawatan perubatan yang menghalang pesakit daripada berasa sakit semasa pembedahan. Untuk menghasilkan anestesia, doktor menggunakan ubat-ubatan yang dipanggil anestetik. Para saintis telah membangunkan koleksi ubat anestetik dengan kesan yang berbeza.

Ubat-ubatan ini termasuk anestetik umum, serantau, dan tempatan. Anestetik am meletakkan pesakit dalam keadaan tidur semasa prosedur. Anestetik tempatan dan serantau hanya kebas atau kehilangan rasa pada bahagian tubuh dan membolehkan pesakit tetap terjaga semasa prosedur.

Bergantung kepada jenis kelegaan yang diperlukan, doktor memberikan anestetik dengan suntikan, penyedutan, losyen topikal, semburan, titisan mata, atau skin patch.

Peranan anestesia dalam pembedahan

Anestetik am/umum

Anestetik am menjejaskan seluruh tubuh, menjadikan pesakit tidak sedarkan diri dan tidak dapat bergerak. Anestetik am boleh diberikan melalui suntikan IV atau dengan gas atau wap.

Pakar bedah menggunakannya apabila mereka melakukan prosedur pada organ dalaman dan untuk prosedur invasif atau prosedur yang memakan masa yang lain seperti pembedahan belakang. Tanpa anestetik am, kebanyakan prosedur menyelamatkan nyawa tidak mungkin dilakukan atau berjaya, seperti  pembedahan jantung, pembedahan otak, dan pemindahan organ.

Anestetik tempatan dan serantau

Doktor menggunakan anestetik tempatan dan serantau untuk menghalang kesakitan di bahagian tubuh. Dengan anestetik ini, pesakit tetap sedar dan selesa. Biasanya, pesakit boleh pulang ke rumah selepas pembedahan.

Anestetik setempat menjejaskan sebahagian kecil tubuh, seperti gigi tunggal. Ia sering digunakan dalam pergigian, pembedahan mata seperti penyingkiran katarak, dan untuk menghilangkan pertumbuhan kulit kecil termasuk kutil dan tahi lalat.

Manakalan anestetik serantau menjejaskan kawasan yang lebih besar, seperti lengan, kaki, atau segala-galanya di bawah pinggang. Sebagai contoh, anestetik jenis ini digunakan untuk pembedahan tangan dan sendi, untuk meringankan kesakitan semasa bersalin, atau semasa pembedahan C-section.

Bagaimanakah anestesia berfungsi?

Para saintis kini mengkaji bagaimana anestesia mempengaruhi molekul tertentu dalam sel. Kebanyakan penyelidik bersetuju bahawa ia mensasarkan protein dalam membran di sekitar sel-sel saraf. Oleh kerana anestetik yang dihirup mempunyai kesan yang berbeza daripada yang intravena, para saintis mengesyaki bahawa ia menyasarkan pelbagai set protein.

Berikut adalah fungsi anestesia:

 • Fungsi penting tubuh: Selain melegakan kesakitan semasa pembedahan, pakar anestesia juga memerhatikan fungsi penting badan seperti pemantauan tekanan darah, kadar jantung, suhu tubuh untuk melakukan pembedahan yang berjaya.
 • Tahap kesakitan: Peranan anestesia semasa pembedahan adalah untuk mengekalkan tahap kesakitan dan tahap kesedaran semasa pembedahan.
 • Otot: Penenang otot yang diberikan sebagai sebahagian daripada anestesia supaya otot di sekitar kawasan pembedahan tidak dipadatkan dan doktor dapat melakukan tugas mereka dengan mudah.
 • Tidak menyebabkan komplikasi: Anestesia sangat unik, dalam erti kata lain, bukan rawatan pembedahan secara langsung tetapi ia membantu merawat, menyembuhkan semasa pembedahan tanpa menyebabkan kesakitan atau komplikasi kepada tubuh.
 • Pengurusan kesakitan: Anestesia yang diberikan semasa pembedahan membantu dalam pengurusan kesakitan. Kajian telah menunjukkan bahawa kesakitan yang diuruskan dengan baik semasa pembedahan mengurangkan tekanan fisiologi dan sakit kronik di kemudian hari.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Berapa Lamakah Anestesia Kekal dalam Tubuh Anda?

  Anestesia adalah gabungan ubat-ubatan yang digunakan untuk menghalang kesakitan dan mengurangkan ketidakselesaan semasa prosedur perubatan. Walau bagaimanapun, kesannya mungkin berlangsung selama tempoh masa yang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 29/03/2019 . 2 minit bacaan

  Anestesia bagi Warga Emas: Bahaya atau Selamat?

  Setiap orang akan menjadi lebih tua dari hari ke hari. Apabila anda kian berusia, anda akan menjadi lemah dan lebih berkemungkinan menghadapi pelbagai masalah kesihatan, jadi anda mungkin perlu menjalani pembedahan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 22/03/2019 . 3 minit bacaan

  Walaupun Cara Ini Selamat, Namun Ada Kesan Sampingan Suntikan Epidural Ini, Anda Wajib Tahu!

  Kesan sampingan daripada suntikan epidural, ini antara yang ibu boleh alaminya selepas melahirkan anak. Sebaiknya bincang dengan doktor tentang risiko ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan A-Z, Pembedahan A-Z, Pusat Kesihatan 22/03/2019 . 2 minit bacaan

  Kesan Sampingan Anestesia: Apa yang Patut Anda Jangkakan Selepas Pembedahan

  Anestesia adalah cara untuk mengawal kesakitan semasa pembedahan atau prosedur perubatan dengan menggunakan ubat yang dinamakan anestetik (ubat bius). Ia boleh membantu mengawal pernafasan, degupan jantung, peredaran ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan A-Z, Pembedahan A-Z, Pusat Kesihatan 22/03/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tulang manusia

  8 Pembedahan Ortopedik Yang Paling Banyak Dilakukan! #1 Kerap Berlaku Kepada Atlet?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/11/2020 . 3 minit bacaan
  terapi prostat

  Pesakit Kanser Prostat Perlu Buat Rawatan Awal, Usah Bimbang Anda Masih Berpotensi Untuk Sembuh

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 5 minit bacaan
  berat-badan-turun

  Berat Badan Turun 50 kg? Biar Betul!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/10/2019 . 3 minit bacaan

  Pembedahan Plastik & Pembedahan Kosmetik BUKAN Benda Sama! Ini Bezanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/08/2019 . 8 minit bacaan