Anestesia: Kepentingan Dalam Pembedahan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Anestesia adalah rawatan perubatan yang menghalang pesakit daripada berasa sakit semasa pembedahan. Untuk menghasilkan anestesia, doktor menggunakan ubat-ubatan yang dipanggil anestetik. Para saintis telah membangunkan koleksi ubat anestetik dengan kesan yang berbeza.

Ubat-ubatan ini termasuk anestetik umum, serantau, dan tempatan. Anestetik am meletakkan pesakit dalam keadaan tidur semasa prosedur. Anestetik tempatan dan serantau hanya kebas atau kehilangan rasa pada bahagian tubuh dan membolehkan pesakit tetap terjaga semasa prosedur.

Bergantung kepada jenis kelegaan yang diperlukan, doktor memberikan anestetik dengan suntikan, penyedutan, losyen topikal, semburan, titisan mata, atau skin patch.

Peranan anestesia dalam pembedahan

Anestetik am/umum

Anestetik am menjejaskan seluruh tubuh, menjadikan pesakit tidak sedarkan diri dan tidak dapat bergerak. Anestetik am boleh diberikan melalui suntikan IV atau dengan gas atau wap.

Pakar bedah menggunakannya apabila mereka melakukan prosedur pada organ dalaman dan untuk prosedur invasif atau prosedur yang memakan masa yang lain seperti pembedahan belakang. Tanpa anestetik am, kebanyakan prosedur menyelamatkan nyawa tidak mungkin dilakukan atau berjaya, seperti  pembedahan jantung, pembedahan otak, dan pemindahan organ.

Anestetik tempatan dan serantau

Doktor menggunakan anestetik tempatan dan serantau untuk menghalang kesakitan di bahagian tubuh. Dengan anestetik ini, pesakit tetap sedar dan selesa. Biasanya, pesakit boleh pulang ke rumah selepas pembedahan.

Anestetik setempat menjejaskan sebahagian kecil tubuh, seperti gigi tunggal. Ia sering digunakan dalam pergigian, pembedahan mata seperti penyingkiran katarak, dan untuk menghilangkan pertumbuhan kulit kecil termasuk kutil dan tahi lalat.

Manakalan anestetik serantau menjejaskan kawasan yang lebih besar, seperti lengan, kaki, atau segala-galanya di bawah pinggang. Sebagai contoh, anestetik jenis ini digunakan untuk pembedahan tangan dan sendi, untuk meringankan kesakitan semasa bersalin, atau semasa pembedahan C-section.

Bagaimanakah anestesia berfungsi?

Para saintis kini mengkaji bagaimana anestesia mempengaruhi molekul tertentu dalam sel. Kebanyakan penyelidik bersetuju bahawa ia mensasarkan protein dalam membran di sekitar sel-sel saraf. Oleh kerana anestetik yang dihirup mempunyai kesan yang berbeza daripada yang intravena, para saintis mengesyaki bahawa ia menyasarkan pelbagai set protein.

Berikut adalah fungsi anestesia:

 • Fungsi penting tubuh: Selain melegakan kesakitan semasa pembedahan, pakar anestesia juga memerhatikan fungsi penting badan seperti pemantauan tekanan darah, kadar jantung, suhu tubuh untuk melakukan pembedahan yang berjaya.
 • Tahap kesakitan: Peranan anestesia semasa pembedahan adalah untuk mengekalkan tahap kesakitan dan tahap kesedaran semasa pembedahan.
 • Otot: Penenang otot yang diberikan sebagai sebahagian daripada anestesia supaya otot di sekitar kawasan pembedahan tidak dipadatkan dan doktor dapat melakukan tugas mereka dengan mudah.
 • Tidak menyebabkan komplikasi: Anestesia sangat unik, dalam erti kata lain, bukan rawatan pembedahan secara langsung tetapi ia membantu merawat, menyembuhkan semasa pembedahan tanpa menyebabkan kesakitan atau komplikasi kepada tubuh.
 • Pengurusan kesakitan: Anestesia yang diberikan semasa pembedahan membantu dalam pengurusan kesakitan. Kajian telah menunjukkan bahawa kesakitan yang diuruskan dengan baik semasa pembedahan mengurangkan tekanan fisiologi dan sakit kronik di kemudian hari.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Walaupun Cara Ini Selamat, Namun Ada Kesan Sampingan Suntikan Epidural Ini, Anda Wajib Tahu!

  Kesan sampingan daripada suntikan epidural, ini antara yang ibu boleh alaminya selepas melahirkan anak. Sebaiknya bincang dengan doktor tentang risiko ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan, Pembedahan A-Z 22/03/2019 . 2 minit bacaan

  Kesan Sampingan Anestesia: Apa yang Patut Anda Jangkakan Selepas Pembedahan

  Anestesia adalah cara untuk mengawal kesakitan semasa pembedahan atau prosedur perubatan dengan menggunakan ubat yang dinamakan anestetik (ubat bius). Ia boleh membantu mengawal pernafasan, degupan jantung, peredaran ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan, Pembedahan A-Z 22/03/2019 . 3 minit bacaan

  Bagaimana Mempersiapkan Anak Anda untuk Pembiusan

  Apabila anak anda perlu menjalani pembedahan yang melibatkan pembiusan, pasti terdapat banyak tanda tanya yang bermain dalam fikiran anda. Salah satu persoalan yang paling biasa ialah penggunaan ubat bius sama ada ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Pusat Kesihatan, Keibubapaan, Tips Keibubapaan 20/03/2019 . 2 minit bacaan

  Obesiti dan Risiko Pembedahan

  Obesiti adalah keadaan di mana terdapat kandungan lemak badan berlebihan yang membahayakan kesihatan. Ramai orang yang gemuk atau berlebihan berat badan berisiko tinggi mengalami masalah kesihatan seperti penyakit ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan, Pembedahan A-Z 19/03/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  berat-badan-turun

  Berat Badan Turun 50 kg? Biar Betul!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/10/2019 . 3 minit bacaan

  Pembedahan Plastik & Pembedahan Kosmetik BUKAN Benda Sama! Ini Bezanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/08/2019 . 8 minit bacaan
  anestesia

  Berapa Lamakah Anestesia Kekal dalam Tubuh Anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 29/03/2019 . 2 minit bacaan
  orang tua, ubat bius, pembiusan, warga emas

  Anestesia bagi Warga Emas: Bahaya atau Selamat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 22/03/2019 . 3 minit bacaan