home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Patutkah Penyedut Minuman Plastik Diharamkan?

Patutkah Penyedut Minuman Plastik Diharamkan?

Tindakan Kementerian Wilayah mengumumkan pengharaman penggunaan penyedut minuman (straw) plastik baru-baru ini mungkin menimbulkan pelbagai reaksi dalam kalangan peniaga dan pengguna. Mengapa straw? Sedangkan masih banyak barangan plastik lain yang boleh menjadi penyebab kepada pencemaran alam sekitar.

Menurut laporan University City High School Commander, berdasarkan laman sesawang mengenai larangan straw, jika tiada tindakan yang diambil sekarang, menjelang tahun 2050 akan ada lebih banyak plastik di lautan berbanding ikan. Straw plastik berakhir di lautan melalui aktiviti seperti pembuangan sampah, ditiup keluar daripada tong sampah atau ditinggalkan di pantai. Straw plastik juga merupakan salah satu daripada sepuluh item yang ditemui semasa pembersihan pantai.

Menurut laman sesawang syarikat yang bertanggungjawab untuk membersihkan pantai, straw plastik mengambil masa 200 tahun untuk mengurai. Malah, selepas terurai ia menjadi mikrofam dan tidak boleh diuraikan sepenuhnya.

Tanpa disedari, straw plastik adalah ancaman yang lebih besar kepada kehidupan marin. Kira-kira 71 peratus burung laut (seabirds) dan 30 peratus penyu telah dijumpai dengan plastik di perut mereka. Apabila mereka menelan plastik, kehidupan marin mempunyai kadar kematian 50 peratus lebih tinggi.

http://https://youtu.be/4wH878t78bw

Menurut Free Malaysia Today, Radio New Zealand (RNZ) menyatakan bahawa Malaysia telah menjadi tempat lambakan bagi New Zealand, Australia dan United Kingdom untuk membuang sisa plastik.

Selepas China yang sebelumnya menerima kira-kira 50% daripada import plastik buangan yang diharamkan dunia bermula tahun ini, Malaysia telah menjadi “alternatif popular”.

Sementara itu, Reuters juga melaporkan bahawa import tahunan skrap plastik ke Malaysia melonjak kepada 450,000 hingga 500,000 tan metrik pada 2017 daripada 288,000 tan metrik pada 2016.

Ia terus menyatakan bahawa Malaysia, Vietnam, Indonesia dan Thailand adalah antara negara-negara Asia Tenggara yang telah menarik minat pelabur China dalam sektor kitar semula plastik sepanjang tahun lalu, yang ingin mengisi kekosongan yang ditinggalkan di China.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Straw plastik akan diharamkan http://www.kosmo.com.my/negara/straw-plastik-akan-diharamkan-1.751737 Accessed on Sept 24, 2018.

A Ban on Plastic Straws Will Benefit the Environment https://www.uchscommander.com/opinions/2018/06/08/a-ban-on-plastic-straws-will-benefit-the-environment/ Accessed on Sept 24, 2018.

BANNING STRAWS WON’T SAVE THE OCEANS https://psmag.com/environment/banning-straws-wont-save-the-oceans Accessed on Sept 24, 2018.

Now, NZ, Australia dumping plastic waste in Malaysia, says report https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/09/23/now-nz-australia-dumping-plastic-waste-in-malaysia-says-report/ Accessed on Sept 24, 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x