What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Anda Tergolong Dalam Jenis Darah Apa? Ini Mungkin Penyakit Paling Berisiko!

Anda Tergolong Dalam Jenis Darah Apa? Ini Mungkin Penyakit Paling Berisiko!

Kebanyakan orang sudah mengetahui jenis darah mereka dan pasti akan tahu jika memerlukan sebarang rawatan tertentu seperti pemindahan darah atau mempunyai pemindahan organ.

Sebelum kategori darah ditemui pada awal 1900-an, pemindahan darah boleh dan selalunya mempunyai akibat kepada kematian.

Ini kerana sistem imun badan biasanya mengenal pasti dan menyerang antigen (molekul yang boleh menyebabkan tindak balas imun) asing sama ada daripada bakteria yang memasuki badan, organ yang dipindahkan atau apa-apa sahaja.

Jenis darah manusia yang diwarisi dari ibu bapa anda, merujuk kepada antigen tertentu yang terdapat di permukaan sel darah merah anda.

Kumpulan darah ABO berpunca daripada satu gen yang mempunyai tiga variasi: A, B, dan O.

Kategori darah A mempunyai antigen A, jenis B mempunyai antigen B, AB mempunyai kedua-duanya, dan O biasa tidak mempunyainya.

Memahami asas darah

Semua darah mempunyai beberapa blok bangunan yang dikongsi:

  • Sel darah merah membawa oksigen dan karbon dioksida ke dan dari paru-paru
  • Sel darah putih adalah sel imun yang menyerang penyerang
  • Platelet membeku bersama untuk mengelakkan pendarahan
  • Plasma memegangnya bersama

darah

Tetapi terdapat perbezaan juga kerana ada kemungkinan dua antigen-A dan B pada permukaan sel darah merah anda.

Kehadiran atau ketiadaannya, menentukan kategori darah anda yang diwarisi, berdasarkan kategori darah kedua ibu bapa anda.

Jenis darah manusia yang utama

Terdapat empat jenis darah manusia yang utama iaitu A, B, AB dan O.

Jenis A mempunyai antigen A; jenis B mempunyai antigen B; Jenis AB mempunyai kedua-duanya; jenis O tidak mempunyai.

Anda mungkin sedar bahawa kategori darah anda adalah positif atau negatif, tetapi apakah maksudnya?

Terdapat antigen ketiga, protein yang dikenali sebagai faktor Rh, yang mungkin juga terdapat pada sel darah merah.

Sekiranya anda mempunyai protein ini, jenis darah anda adalah positif; jika tidak, kategori darah anda adalah negatif.

Kebanyakan orang mempunyai kategori darah positif.

jenis darah manusia

Jenis darah dan risiko kesihatan

Adalah tidak mungkin untuk anda menukar kategori darah.

Tetapi penyelidikan mencadangkan bahawa jenis darah tertentu boleh meningkatkan risiko keadaan yang serius, kata Carla Bell, seorang kaunselor genetik di Pusat Perubatan Wesley, Wichita, Kansas.

Jenis darah manusia adalah salah satu taksonomi yang lebih misteri.

Kategori darah juga boleh mendedahkan corak kesihatan peribadi yang kompleks.

Berikut beberapa keadaan kesihatan berkait dengan kategori darah:

Masalah ingatan (AB berisiko)

Satu kajian mendapati orang yang mempunyai darah AB jenis adalah 82 peratus lebih cenderung mengalami kesulitan dengan ingatan, bahasa, dan perhatian berbanding dengan orang jenis darah lain.

Salah satu sebab, penyelidik mengesyaki, disebabkan oleh protein pembekuan utama, yang dikenali sebagai faktor pembekuan VIII, yang sebenarnya dapat mengurangkan kualiti aliran darah ke otak, bukannya menutup tapak kecederaan.

Kanser pankreas (bukan O berisiko)

Ia mungkin lebih tepat untuk mengatakan bahawa orang dengan darah O berada pada risiko kanser pankreas yang lebih rendah, berdasarkan penyelidik dari Universiti Yale terhadap jangkitan bakteria.

Dalam satu kajian, saintis dari Pusat Kanser Universiti melihat kes-kes spesies bakteria biasa yang dikenali sebagai Helicobacter pylori, atau H. pylori, yang hidup di usus orang.

Mereka mendapati orang yang mempunyai H. pylori lebih cenderung untuk membangunkan kanser pankreas, kerana antigen A dan B membantu bakteria berkembang.

Orang dengan darah O tidak membawa antigen pada permukaan sel darah merah mereka.

Inilah yang membolehkan mereka mendermakan kepada sesiapa sahaja.

jenis darah

Penyakit jantung (AB berisiko)

Satu kajian 2012 dari Universiti Harvard mendapati orang yang mempunyai darah bukan O mempunyai risiko peningkatan penyakit kardiovaskular.

Tetapi mereka yang mempunyai jenis darah AB adalah yang paling berisiko secara keseluruhan, menunjukkan peluang 23 peratus lebih besar menderita penyakit jantung daripada orang jenis O.

Diabetes (A & B berisiko)

Dalam kajian 2015 di Diabetologia, penyelidik dari Perancis melihat data kesihatan daripada lebih 82,000 wanita dan mendapati bahawa diabetes jenis 2 lebih cenderung berkembang pada mereka yang mempunyai darah jenis A dan B, berbanding jenis O.

Stres (A berisiko)

Orang yang mempunyai darah jenis A, misalnya, lebih cenderung mempunyai tahap kortisol, hormon stres yang lebih tinggi di dalam badan mereka.

Jadi, senaman pengurangan tekanan, seperti Tai Chi dan yoga, mungkin lebih bermanfaat mengurangkan ketegangan daripada berlari atau angkat berat sahaja.

Apabila kelenjar adrenal membuang lebih banyak kortisol ke dalam darah, tindak balas tekanan orang semakin meningkat.

Orang dengan darah jenis A mungkin mendapati diri mereka semakin cemas dan mengalami masalah yang lebih sukar untuk diselesaikan.

Verifying...
health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Blood Type and Health http://www.berkeleywellness.com/self-care/preventive-care/article/blood-type-and-your-health-there-link Accesses on Oc16, 2018.

How Your Blood Type Affects Your Disease Risk https://www.sharecare.com/health/wellness-healthy-living/article/how-blood-type-affects-disease-risk Accesses on Oc16, 2018.

6 Ways Blood Type Can Influence Personal Health: From Mild Stress To Cancer https://www.medicaldaily.com/6-ways-blood-type-can-influence-personal-health-mild-stress-cancer-304518 Accesses on Oc16, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 28/12/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor