backup og meta

Jenis Darah Berbeza Bawa Risiko Penyakit Berlainan, Ini Panduan Mudahkan Fahaman Anda!

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/05/2020

  Jenis Darah Berbeza Bawa Risiko Penyakit Berlainan, Ini Panduan Mudahkan Fahaman Anda!

  Anda boleh menukar senaman dan diet anda. Tetapi tiada apa-apa yang anda boleh dilakukan untuk mengubah jenis darah anda, yang ditentukan oleh bahan-bahan mikroskopik – diwarisi daripada ibu bapa anda – yang hidup di permukaan sel darah merah anda.

  Bahan-bahan permukaan berinteraksi dengan sistem imun anda dengan cara yang menukarkan risiko anda untuk beberapa penyakit biasa.

  Jadi bergantung kepada sama ada anda jenis A, B, AB, atau O, anda mungkin lebih atau kurang berkemungkinan mengalami masalah jantung, kanser, dan beberapa penyakit lain.

  Kajian mengenai jenis darah dan kesihatan

  Dalam kajian itu, penyelidik diikuti kira-kira 50,000 orang pertengahan umur dan warga tua di timur laut Iran dengan purata tujuh tahun.

  Mereka mendapati bahawa orang dengan jenis darah bukan O adalah 9 peratus lebih cenderung untuk mati semasa kajian untuk apa-apa sebab yang berkaitan dengan kesihatan, dan 15 peratus lebih cenderung untuk mati akibat penyakit kardiovaskular, berbanding dengan orang dengan jenis darah O.

  Para penyelidik juga memeriksa sama ada jenis darah boleh dikaitkan dengan risiko kanser gastrik, yang mempunyai kadar insiden yang agak tinggi dalam kalangan penduduk yang tinggal di timur laut Iran.

  Mereka mendapati bahawa orang dengan jenis darah bukan O mempunyai risiko 55 peratus kanser perut berbanding dengan orang dengan jenis darah O, menurut kajian itu, diterbitkan dalam online today (14 Jan) dalam jurnal BMC Medicine.

  Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa orang yang mempunyai jenis darah bukan O mungkin berisiko tinggi untuk kanser tertentu dan penyakit kardiovaskular, tetapi ia adalah kurang jelas sama ada jenis darah dikaitkan dengan jangka hayat, penyelidikan utama e kajian itu, Dr. Arash Etemadi, epidemiologi di National Institutes of Health AS dalam satu temu bual dengan Sains Live.

  Apakah jenis darah anda?

  Walaupun semua darah dihasilkan daripada unsur-unsur asas yang sama, tidak semua darah adalah sama.

  Malah, terdapat lapan jenis darah sama yang berbeza, yang ditentukan oleh kehadiran atau ketiadaan antigen tertentu – bahan-bahan yang boleh mencetuskan tindak balas imun jika ia asing bagi badan.

  Oleh sebab ada antigen boleh mencetuskan sistem imun pesakit untuk menyerang salur darah, pemindahan darah selamat bergantung kepada jenis darah-hati dan penyesuaian.

  Terdapat empat kumpulan darah utama ditentukan oleh kehadiran atau ketiadaan dua antigen A dan B pada permukaan sel darah merah:

  •         Kumpulan A – hanya antigen A pada sel-sel merah (dan B antibodi dalam plasma)
  •         Kumpulan B – hanya mempunyai antigen B pada sel-sel merah (dan A antibodi dalam plasma)
  •         Kumpulan AB – mempunyai kedua-dua A dan B antigen pada sel-sel merah (tetapi A atau B antibodi dalam plasma)
  •         Kumpulan O – tidak akan mempunyai A atau B antigen pada merah sel-sel (tetapi kedua-dua A dan B antibodi adalah dalam plasma)

  Terdapat cara yang sangat khusus di mana jenis darah mesti dipadankan untuk pemindahan yang selamat. Lihat carta di bawah:

  Source: http://www.redcrossblood.org/

  Selain antigen A dan B, terdapat antigen ketiga dipanggil faktor Rh, yang boleh hadir sama ada (+) atau tiada (-).

  Secara umum, darah negatif Rh diberikan kepada pesakit Rh negatif, dan Rh darah positif atau Rh darah  negatif boleh diberikan kepada pesakit Rh positif.

  •         Penderma sel merah universal mempunyai jenis darah O negatif.
  •         Penderma plasma universal mempunyai jenis darah AB.

  Di Malaysia, pengedaran jenis darah digambarkan sebagai berikut:

  Jenis darah berkait dengan kesihatan

  Masalah ingatan

  Berisiko: AB

  Golongan darah AB boleh meningkatkan risiko anda untuk kemerosotan kognitif, menunjukkan penyelidikan dari jurnal Neurology.

  Secara khusus, AB yang berusia lebih cenderung berbanding mereka yang mempunyai jenis darah yang lain mempunyai masalah pembelajaran atau mengingat senarai butiran – ujian standard prestasi kognitif.

  “Kita tahu jenis darah AB adalah berkaitan dengan tahap faktor pembekuan tertentu dan kepada protein dalam darah,” kata kajian pengarang bersama Mary Cushman, MD, seorang profesor perubatan dan patologi di Universiti Vermont.

  Walaupun ini boleh membantu menjelaskan mengapa jenis AB lebih cenderung untuk mengalami masalah pemikiran di kemudian hari, mekanisme yang tepat tidak jelas, kata Cushman.

  Kanser pankreas

  Berisiko: Bukan-O

  Ia mungkin lebih tepat untuk mengatakan orang dengan jenis darah O mempunyai risiko yang lebih rendah untuk kanser pankreas, berdasarkan penyelidikan dari Universiti Yale lakukan terhadap jangkitan bakteria.

  Dalam kajian yang dijalankan pada Julai lalu, saintis dari Pusat Kanser Universiti melihat kes spesis biasa bakteria yang dipanggil Helicobacterpylori,atau H.pylori,yang hidup dalam usus manusia.

  Mereka mendapati orang dengan H. pylori adalah jauh lebih cenderung untuk menghidap kanser pankreas, kerana cara antigen A dan B membantu bakteria berkembang maju.

  Orang dengan jenis darah O tidak membawa antigen pada permukaan sel darah merah mereka. Ini adalah yang membolehkan mereka untuk menderma kepada orang lain.

  Kanser perut

  Berisiko: AB

  Lebih berita buruk jika anda jenis darah AB: Risiko anda untuk mendapat kanser perut adalah lebih kurang 26% lebih tinggi daripada jenis darah B atau O, menyimpulkan kajian dari American Journal of Epidemiology.

  (Jika anda jenis A, risiko anda adalah 20% lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai jenis B atau O.)

  Sejenis bakteria yang dipanggil H. pylori mungkin untuk disalahkan. Walaupun kira-kira dua pertiga daripada penduduk dunia sedang berjalan di sekitar dengan H. pylori dalam keberanian mereka, mereka yang mempunyai jenis darah AB atau mungkin mempunyai sistem imun yang memuncak reaksi kepada bakteria yang meningkatkan risiko kanser mereka, kata kajian pengarang bersama Gustaf Edgren, MD, PhD, pakar epidemiologi di Hospital Universiti Karolinska di Sweden.

  Penyakit jantung

  Berisiko: AB

  Kajian 2012 dari Universiti Harvard mendapati mereka yang darah bukan-O juga kebetulan mempunyai peningkatan risiko untuk penyakit kardiovaskular. Tetapi mereka yang mempunyai darah jenis AB adalah paling berisiko secara keseluruhan, menunjukkan peluang 23 peratus lebih besar daripada yang mengidap penyakit jantung berbanding jenis O.

  Penulis kajian Dr. Lu Qi, penolong profesor di Jabatan Pemakanan, berkata antigen orang yang selalu bersolek antigen perlu diberikan berat yang sama terhadap kolesterol dan tekanan darah. “Walaupun orang tidak boleh mengubah jenis darah mereka, penemuan kami boleh membantu pakar perubatan lebih memahami berisiko untuk mendapat penyakit jantung,” kata Qi dalam satu kenyataan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/05/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan