backup og meta

Bolehkah Saya Menderma Darah Ketika Berpuasa?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 14/06/2023

  Bolehkah Saya Menderma Darah Ketika Berpuasa?

  Darah adalah hadiah yang paling berharga yang boleh diberikan oleh sesiapa pun kepada yang memerlukan. Keputusan anda untuk menderma darah boleh menyelamatkan satu kehidupan, atau bahkan beberapa nyawa sekaligus. Tapi, apa kata dunia perubatan soal menderma darah semasa berpuasa? Adakah dibenarkan menderma darah dalam keadaan perut kosong?

  Berapa kali derma darah dalam setahun yang disyorkan?

  Derma darah sebaiknya dilakukan secara teratur. Jangan risau akan kehabisan darah jika anda kerap menderma darah. Ini adalah kerana darah mempunyai keupayaan regenerasi luar biasa untuk menggantikan semua sel dan cecair yang telah hilang.

  Tubuh anda menghasilkan kira-kira 2 juta sel darah merah baru setiap saat, sehingga tidak memerlukan waktu yang lama untuk menggantikan darah yang hilang selepas menderma. Tapi, tubuh tetap memerlukan masa sekitar empat hingga enam minggu untuk benar-benar menggantikan kesemua komponen sel darah merah di dalam tubuh.

  Berdasarkan fakta di atas, Persatuan Bulan Sabit Merah Antarabangsa mengesyorkan anda untuk menderma darah sekurang-kurangnya 8 minggu sekali (56 hari), dengan maksimum 6 kali dalam setahun. Namun idealnya, anda perlu memberi jarak antara derma sekurang-kurangnya 12 minggu atau 3 bulan sejak derma darah terakhir anda. Lantas, bagaimana jika jadual menderma darah anda selanjutnya jatuh di bulan Ramadan? Adakah masih boleh menderma darah semasa puasa?

  Adakah boleh menderma darah semasa puasa?

  Jawapannya, boleh sahaja. Dipetik dari CNN Indonesia, Dr. Ari Fahrial Syam, pengamal klinikal dan pemerhati kesihatan mengatakan boleh menderma darah semasa berpuasa. Ini adalah kerana menderma darah tetap merupakan kegiatan yang bermanfaat bagi kesihatan diri sendiri dan orang yang menerimanya.

  Penderma darah secara rutin membantu menjaga kadar zat besi di tubuh dalam keadaan terkawal. Hal ini terbukti dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit jantung. Simpanan zat besi yang berlebihan boleh menyebabkan kekentalan darah, yang merupakan salah satu faktor risiko dari serangan jantung dan stroke.

  Simpanan zat besi yang berlebihan juga boleh menyebabkan kerosakan oksidatif di dalam tubuh, yang menjadi penyebab utama dari proses penuaan dan kanser. Oleh sebab itu, salah satu manfaat menderma darah adalah menurunkan risiko anda terhadap beberapa jenis kanser, seperti kanser hati, kanser paru-paru, kanser usus besar, dan kanser tekak.

  Menderma darah semasa berpuasa dibenarkan tetapi sila berhati-hati

  Perlu difahami bahawa ada risiko kesihatan tersendiri dari menderma darah semasa berpuasa. Menderma darah semasa berpuasa boleh menyebabkan pengsan. Ini adalah kerana ketika berpuasa, tubuh mengalami pelbagai macam keadaan yang boleh menjejaskan kesihatan.

  Semasa berpuasa, tubuh tidak dapat memperoleh tenaga daripada makanan dan minuman seperti di waktu-waktu lain. Untuk mengatasinya, tubuh kemudian beralih pada simpanan tenaga kecemasan dari glukosa yang tersimpan di dalam hati dan otot. Ini bermula sekitar 8 jam selepas makanan terakhir dimakan. Kerja otak dan organ-organ penting dalam badan anda bergantung pada fungsi glukosa. Kadar gula darah yang telah jatuh terlalu rendah tidak mampu untuk menyokong keperluan tenaga tubuh dan otak.

  Orang yang berpuasa juga sering mengalami dehidrasi kerana badan mereka tidak mendapat cukup cecair dari makanan dan minuman yang seharusnya. Padahal tubuh berterusan mengeluarkan cecair sepanjang hari melalui peluh, air kencing, dan semasa membuang air besar.

  Air juga boleh hilang dari pembuluh darah, yang kemudian mengganggu peredaran darah. Selain itu, puasa boleh meningkatkan tahap stres dan mengganggu tidur. Kombinasi dari berbagai macam “komplikasi” puasa inilah yang menyebabkan anda tidak bertenaga, sukar menumpukan perhatian, pusing, sakit kepala, sehingga sering menggeletar.

  Sementara itu, sejumlah besar zat besi di tubuh anda juga turut hilang selepas menderma darah. Untuk mengimbangi hal ini, zat besi yang tersisa akan disebarkan ke seluruh tubuh. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan kadar hemoglobin berkurangan. Hemoglobin bertanggung jawab untuk membawa darah beroksigen ke setiap sel di seluruh tubuh anda, termasuk otak.

  Jika darah anda tidak mengandungi hemoglobin yang cukup, rangkaian otak tidak menerima oksigen yang cukup. Demikian pula, kadar natrium dan kalium yang tidak mencukupi selama berpuasa boleh mempengaruhi denyut jantung dan tekanan darah, yang juga boleh mengurangkan aliran darah ke otak.

  Kekurangan zat besi dan oksigen dalam darah, kadar gula darah rendah, dan tekanan darah rendah – semuanya boleh menyebabkan pening dan pengsan, apatah lagi jika berlaku secara serentak. Ini menyebabkan denyut jantung dan tekanan darah anda turun mendadak. Akibatnya, aliran darah ke otak anda berkurang, sehingga menyebabkan anda boleh kehilangan kesedaran sementara.

  Tip menderma darah semasa berpuasa

  Walaupun menderma darah semasa puasa berpotensi menyebabkan pengsan, bukan bererti anda tidak boleh melakukannya. Sebaiknya pilih waktu yang tepat. Perlu difahami bahawa untuk menderma darah semasa berpuasa, penderma seharusnya sudah “melengkapkan” diri dengan simpanan pemakanan dan cecair yang mencukupi dalam empat jam sebelum menderma. Kebanyakan garis panduan menderma darah mengesyorkan bahawa penderma yang puasa perlu minum sekurang-kurangnya 500 ml air minum sebelum dan sesudah menyumbang darah.

  Kerana itu, Dr Laila Al Shaer, kepala Dubai Blood Donation Centre (DBDC), dilansir dari Gulf News,menyarankan orang-orang yang berpuasa untuk sebaiknya mendermakan darah setelah waktu berbuka. Dengan demikian, anda mempunyai masa yang cukup untuk mengisi semula tubuh dengan pengambilan nutrisi dan air, bagi mengelakkan kemungkinan pengsan selepas menderma darah.

  Tidak cukup dengan itu. Beberapa malam sebelum menderma darah, usahakan pengambilan pemakanan dan air yang mencukupi dengan makanan dan minuman kaya zat besi, seperti daging merah, ayam, ikan, produk susu, kacang dan biji-bijian, dan bayam. Elakkan makanan berlemak, seperti makanan ringan atau ais krim, yang boleh mengelirukan hasil ujian darah.

  Banyakkan minum air putih dan minuman lain sebelum menderma darah. Di malam sebelum menderma darah, dapatkan rehat yang cukup juga selepas. Banyakkan pengambilan cecair dan makanan selepas menderma darah semasa berpuasa.

   

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 14/06/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan