What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Tuala Wanita Tingkatkan Risiko Kanser Dan 5 Masalah Ini, Betul Ke? Ini Jawapan Pakar!

  Tuala Wanita Tingkatkan Risiko Kanser Dan 5 Masalah Ini, Betul Ke? Ini Jawapan Pakar!

  Bila datang haid, sudah tentulah penggunaan tuala wanita diperlukan. Tetapi bagaimana kalau ada dakwaan yang mengatakan tuala wanita bahaya, nak guna apa ni? Tapi boleh percaya ke?

  Penggunaan tuala wanita

  Secara purata, seorang wanita akan menggunakan lebih daripada 12,000 pad sanitasi selama beberapa dekad sepanjang mengalami haid. Tetapi yang menjadi persoalan, adakah penggunaannya selamat untuk tempoh jangka masa panjang?

  Tuala wanita atau nama lainnya pad sanitasi boleh dikatakan satu keperluan dan pilihan utama bagi setiap wanita apabila tibanya haid, berbanding tampon dan menstrual cup. Ini kerana ia mudah digunakan – pakai buang – malah harganya berpatutan.

  Tetapi ada dakwaan yang mengatakan penggunaan pad sanitasi ini boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan diri. Antaranya:

  1. Kemandulan dan kecacatan pada janin

  tuala wanita

  Darah haid sememangnya mendatangkan bau yang tidak menyenangkan. Oleh sebab itu, ada sesetengah pad sanitasi yang ditambah dengan bahan pewangi dan aroma bagi membantu menghilangkan bau.

  Tetapi ada yang mendakwa bahawa bahan tersebut boleh mengganggu perkembangan embrio di mana ia menjejaskan kesuburan anda. Benarkah?

  1. Racun berbahaya

  Pad sanitasi jenis kapas dikatakan lebih berbahaya berbanding pad yang diperbuat daripada gel.

  Ini kerana kapas, yang diproses dalam kilang kapas mengandungi racun perosak dan herbisida. Apabila ia digunakan di atas pad sanitasi, ia akan memasuki saluran darah dan menjejaskan organ dalaman anda. Biar betul!

  1. Kanser

  Ini merupakan satu dakwaan yang paling menakutkan. Penggunaan pad sanitasi ini dikatakan boleh mengembangkan kecenderungan untuk menghidapi risiko kanser, apabila digunakan untuk tempoh yang panjang.

  Ini kerana dikatakan pad ini mengandungi BPA dan bahan kimia lain. Kegunaan jangka masa panjang boleh menyebabkan bahan berbahaya ini memasuki badan dan menjejaskan sistem pembiakan.

  Sabar. Jangan gelabah. Itu semua adalah dakwaan yang mengatakan bahawa pad sanitasi adalah bahaya. Tetapi adakah ia sahih atau sekadar kepercayaan yang tidak tepat?

  Tidak tepat

  Berdasarkan perkongsian di laman Facebook peribadi seorang doktor pakar perubatan keluarga dan Pengerusi Majlis Penasihat Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia (PAPISMA), Dr Suhazeli Abdullah, setakat ini punca yang terbukti penyebab kanser pangkal rahim wanita adalah kuman Human Papiloma Virus (HPV).

  Artikel berkaitan:

  Kenyataan mengatakan bahan kimia Dioxin yang terdapat dalam tuala wanita sebagai punca kanser adalah tidak tepat.

  Ini kerana manusia terdedah kepada dioxin setiap hari. Malahan Food and Drug Administration (FDA) melaporkan 90% makanan yang diambil seperti produk tenusu, ikan, daging dan kerang terdedah kepada dioxin.

  Kajian dari Jepun

  tuala wanita

  Menurut Dr Suhazeli, pad sanitasi dan tampon kegunaan wanita selalu dijadikan contoh bahaya dioxin. Dan isu ini sudah tentu menimbulkan ketakutan kepada wanita.

  Walau bagaimanapun, beliau menjelaskan terdapat kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Jepun mengenai isipadu pendedahan dioxin harian wanita yang menggunakan pad sanitasi.

  Hasil kajian menganggarkan wanita terdedah dengan dioxin antara 0.000024–0.00042 pg TEQ/kg/d. Bagi menyatakan paras bahaya dioxin dari tuala wanita atau seumpamanya, paras yang minimum adalah 0.7 pg TEQ/kg/d.

  Ini bermakna wanita yang terdedah dengan dioxin dalam pad sanitasi selama ini terlalu rendah berbanding dengan kriteria berbahaya yang disahkan oleh standard antarabangsa. Ia peratusan yang terlalu kecil untuk menyebabkan risiko bahaya.

  Selamat digunakan

  Jadi kesimpulan yang mudah, penggunaan tuala wanita adalah selamat. Maka anda tidak perlu bimbang untuk menggunakannya.

  Jika masih ada keraguan, anda mempunyai pilihan untuk menggunakan kaedah tradisional atau menggunakan menstrual cup. Pilihan di tangan anda!

  Kalkulator Ovulasi

  Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

  Kalkulator Ovulasi

  Kalkulator Ovulasi

  Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

  Kalkulator Ovulasi

  Panjang Kitaran

  (hari)

  28

  Objektif

  (hari)

  7

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Menstrual cups just as good as sanitary pads or tampons, https://www.news-medical.net/news/20190718/Menstrual-cups-just-as-good-as-sanitary-pads-or-tampons.aspx, Accessed Nov 10 2019.
  2. Always Pads Testing Results, https://www.womensvoices.org/menstrual-care-products/detox-the-box/always-pads-testing-results/, Accessed Nov 10 2019.
  3. Viral post on extended use of sanitary pads bears FALSE info, https://verafiles.org/articles/vera-files-fact-check-viral-post-extended-use-sanitary-pads, Accessed Nov 10 2019.
  4. Period Products: What’s in Them?, https://www.madesafe.org/period-products-whats-in-them/, Accessed Nov 10 2019.
  5. How diapers and menstrual pads are exposing babies and women to hormone-disrupting, toxic chemicals, https://www.ehn.org/diapers-and-menstrual-pads-chemicals-2627099478.html, Accessed Nov 10 2019.

   

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 11/09/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan
  Next article: