home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Pemeriksaan Ginekologi

Pemeriksaan Ginekologi

Apakah pemeriksaan gyn?

Ginekologi, juga dikenali sebagai gyn, adalah pemeriksaan kesihatan tahunan. Ini memberi tumpuan kepada sistem pembiakan wanita. Dalam pemeriksaan ini, terdapat beberapa perkara yang perlu dibincangkan, seperti haid, kawalan kelahiran, STD, seksualiti, perhubungan, kehamilan, dan lain-lain.

Bilakah saya akan mendapat pemeriksaan gyn?

Ia biasanya mengesyorkan supaya orang perempuan mendapat pemeriksaan ginekologi pertama di antara 13 hingga 15 tahun. Kebanyakan perempuan telah mula melalui akil baligh, jadi ini adalah masa yang baik untuk memeriksa segala-galanya berkembang dengan baik di dalam tubuh anda.

Juga, kanak-kanak perempuan harus membuat pemeriksaan ini seperti kebiasaan yang melakukannya sekali setahun, walaupun anda berasa baik. Oleh kerana sistem pembiakan anda tersembunyi di dalam tubuh, anda tidak tahu apa yang akan berlaku. Oleh itu, ingat untuk bercakap dengan doktor anda sekiranya anda berasa sesuatu yang tidak kena.

Kanak-kanak perempuan tidak memerlukan ujian payudara atau ujian pelvis sehingga usia awal 20-an. Sekiranya doktor atau jururawat mendapati apa-apa yang luar biasa seperti pendarahan yang berat, haid tidak datang, luka faraj atau gatal-gatal, atau simptom lain, anda boleh mendapatkan ujian pelvis pada temujanji anda. Doktor boleh melakukan pemeriksaan payudara atau pelvis jika anda mempunyai sejarah yang bermasalah.

Apa yang berlaku semasa pemeriksaan gyn?

Semasa pemeriksaan gyn, terdapat beberapa maklumat yang akan anda perlu maklumkan kepada doktor:

  • Tarikh tempoh haid anda
  • Keadaan kesihatan yang mungkin anda ada
  • Ubat-ubatan yang anda ambil
  • Alahan
  • Gaya hidup dan tabiat kesihatan anda
  • Sejarah kesihatan keluarga anda
  • Anda pernah mengandung
  • Anda menggunakan kawalan kelahiran dan jenis apa

Bagaimana pemeriksaan dilakukan?

Jururawat atau pembantu perubatan akan membawa anda ke bilik pemeriksaan untuk menimbang berat dan mendapatkan tekanan darah anda. Sekiranya doktor melakukan pemeriksaan visual yang cepat terhadap sesuatu seperti pembesaran payudara, anda akan dibiarkan bersendirian untuk menanggalkan baju. Penolong atau jururawat akan memberikan jubah khas untuk dipakai dan lembaran untuk melindungi anda.

Doktor anda akan melihat payudara anda untuk mengetahui di mana pertumbuhan anda dan jika anda sedang berkembang secara normal. Doktor juga akan segera melihat organ pembiakan luar anda untuk memastikan semuanya dalam keadaan baik (OK).

Jika anda belum mempunyai vaksin HPV lagi, mereka akan mencadangkan anda mendapatkannya. Mereka juga boleh mengesyorkan imunisasi lain untuk melindungi anda daripada STD, seperti vaksin hepatitis B.

Jika anda mahu, ibu bapa boleh tinggal bersama anda di bilik pemeriksaan. Kebanyakan doktor akan menghabiskan masa bersendirian dengan anda semasa temujanji anda, ia mungkin termasuk ibu bapa anda dalam perbincangan yang berasingan.

Doktor memahami pentingnya menjaga perkara yang sulit. Minta doktor atau jururawat anda merancang untuk memberitahu ibu bapa anda mengenai pemeriksaan anda dan beritahu mereka jika ada apa-apa yang anda tidak selesa berkongsi.

Ingat, tanyakan soalan jika terdapat keraguan

Ketika pemeriksaan ginekologi pertama, banyak soalan tentang seks, seksualiti, atau apa perubahan yang anda ingin tanya kepada doktor anda. Oleh itu, temujanji anda adalah peluang untuk mendapatkan jawapan yang sebenar.

Tulis sebarang pertanyaan yang anda ada pada hari sebelum temujanji. Bawa soalan bersama supaya anda tidak terlupa apa-apa. Sekiranya anda berasa malu atau malu bertanya, anda boleh memberikan senarai itu kepada doktor atau jururawat.

Ia mungkin canggung untuk bercakap tentang beberapa topik pada mulanya, terutamanya jika anda tidak pernah melakukan seks dan tidak merancangnya.

Siapakah yang melakukan pemeriksaan?

Kebanyakan pemeriksaan gyn dilakukan oleh pakar sakit puan, tetapi anda tidak perlu berjumpa pakar ginekologi. Doktor keluarga, jururawat, atau ahli pediatrik juga melakukan pemeriksaan gyn.

Kedua-dua doktor lelaki dan wanita boleh melakukan pemeriksaan gyn. Perkara yang paling penting adalah selesa dengan orang yang memeriksa anda.

Selepas pemeriksaan

Pejabat atau klinik akan memberitahu anda jika doktor atau jururawat perlu berjumpa anda selepas pemeriksaan. Pemeriksaan gyn membantu mengesan sebarang masalah awal, jadi anda perlu mendapatkannya setiap tahun.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Gyn checkup. http://kidshealth.org/teen/sexual_health/girls/obgyn.html#. Accessed August 28, 2016

Your first gynecologic visit – especially for teens. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Your-First-Gynecologic-Visit-Especially-for-Teens. Accessed August 28, 2016

What to expect from an ob-gyn visit. http://www.webmd.com/women/guide/what-to-expect-from-an-ob-gyn-visit?page=2#1. Accessed August 28, 2016

Annual gynecological exams – what to expect. http://www.soc.ucsb.edu/sexinfo/article/annual-gynecological-exams-what-expect. Accessed August 28, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel