Selalu Rasa Pedih Ketika Bersama? Jom Cuba 7 Cara Ini Untuk 'Banyakkan Air' Wanita!

  Selalu Rasa Pedih Ketika Bersama? Jom Cuba 7 Cara Ini Untuk 'Banyakkan Air' Wanita!

  Miss V selalu rasa pedih ketika melakukan hubungan kelamin? Mungkin anda alami masalah vaginal dryness. Apa kata anda cuba 7 cara mengatasi faraj kering. Pasti berkesan!

  7 cara mengatasi masalah faraj kering

  Kekeringan faraj adalah masalah serius yang melibatkan kira-kira 50 peratus wanita daripada semua peringkat umur.

  Bukan sahaja ia menyebabkan aktiviti seks menjengkelkan, tetapi juga berbahaya. Sudah pasti anda boleh menggunakan pelincir, tetapi pelincir yang paling biasa termasuk banyak risiko kesihatan.

  Oleh itu, lihat 7 cara untuk anda menghasilkannya secara semula jadi.

  1. Mempunyai lebih banyak seks

  Jika anda mengalami kekeringan faraj yang sangat buruk, ini tidak dinasihatkan. Walau bagaimanapun, jika kekeringan anda hanya ringan, seks boleh menggalakkan pelinciran semula jadi.

  2. Atasi faraj kering: Gunakan gel lidah buaya

  Gel lidah buaya adalah bahan semula jadi yang baik untuk kecantikan wanita. Campuran gel lidah buaya dan susu segar boleh merawat kekeringan faraj secara efektif jika digunakan di kawasan itu dengan kerap.

  faraj kering

  3. Flaxseeds

  Makanan berkhasiat ini bukan sahaja akan ditambah kepada makanan tetapi juga merupakan ubat herba yang digunakan sebagai 1 cara mengatasi faraj kering kerana ia meningkatkan pelinciran.

  Minyak flexseeds juga boleh diambil mengikut arahan, dan ia merupakan pengganti yang baik untuk mereka yang mengalami kekeringan faraj yang ringan.

  4. Asid lemak

  Diet tinggi dalam asid lemak boleh membantu menghasilkan pelinciran tambahan faraj.

  Tambahkan labu, biji bijan, biji bunga matahari, dan ikan (terutamanya salmon, makarel dan tuna) pada menu harian anda kerana ia tinggi asid lemak.

  Suplemen vitamin A dan B dan beta-karoten juga mempunyai tahap asid lemak omega-3 yang tinggi. Minum juga sekurang-kurangnya 8-10 gelas air setiap hari dan kurangkan penggunaan kopi dan alkohol sebanyak mungkin.

  5. Minyak kelapa

  Minyak kelapa adalah lemak sihat semula jadi yang membantu mengembalikan tahap penghidratan semula jadi badan. Ia boleh digunakan sebagai pelincir atau suplemen untuk menangani kekeringan dari semasa ke semasa.

  6. Minyak zaitun

  Sama seperti minyak kelapa, minyak zaitun adalah murah, selamat, semula jadi, dan mudah dicari untuk kelembapan faraj wanita.

  Hanya satu sudu teh minyak zaitun yang disapu dua kali sehari di sekeliling faraj boleh berfungsi untuk menggalakkan pelinciran dengan berkesan.

  7. Kuatkan lantai pinggul

  Senaman pelvis bertujuan untuk otot-otot pinggul membantu rektum, faraj kering dan uretra di pinggul.

  Senaman ini bukan sahaja membantu kehidupan seksual yang lebih baik, tetapi ia juga menguatkan lantai pelvis yang mana menyediakan kawalan urin yang lebih baik dan mengurangkan desakan untuk ke tandas.

  faraj kering

  Pemeriksaan doktor

  Anda harus ingat, walaupun ia kelihatan memalukan untuk membincangkan topik kekeringan miss v dengan doktor anda, ia adalah keadaan perubatan yang penting.

  Jika ia menjejaskan hidup anda dan membuat anda berasa sangat menyakitkan dan tidak selesa, berjumpa dengan doktor anda secepat mungkin.

  Cara mengatasi faraj kering yang dilakukan di rumah ini sememangnya tidak dapat menyembuhkan penyebab kekeringan miss V.

  Pun begitu, ia sekurang-kurangnya dapat memberikan kelegaan, terutama bagi wanita yang memilih untuk tidak menggunakan terapi penggantian hormon (HRT).

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/09/2022

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan