Cara Berkesan Menangani Sakit Gigi Semasa Puasa

  Cara Berkesan Menangani Sakit Gigi Semasa Puasa

  Berpuasa ketika sakit gigi memang sangat menjengkelkan. Sakit gigi biasanya disebabkan oleh kerosakan gigi seperti gigi berlubang, bernanah akibat jangkitan, gigi retak, bengkak gusi, tumbuh gigi dan sebagainya. Namun begitu, apakah cara mengurangkan sakit gigi semasa berpuasa ini?

  Kesannya, anda akan merasakan sakit gigi yang bervariasi, bermula dengan yang biasa-biasa hingga yang teruk.

  Simptomnya juga kadang-kadang hilang dan muncul atau bahkan rasa sakit muncul secara terus menerus. Kadang-kadang perkara ini mengganggu puasa anda.

  Jadi, bagaimana jka anda berpuasa semasa sakit gigi? Jika makan/minum ubat, tentunya akan membatalkan puasa. Tapi jika tidak dirawat segera, anda akan tersiksa seharian. Sila baca penjelasan ini.

  Baca lebih lanjut tentang Kesihatan Mulut di sini.

  Faktor sakit gigi semasa puasa

  Sakit gigi cenderung dialami semasa berpuasa, terutama bagi anda yang mempunyai gigi sensitif. Ini kerana, rongga mulut berada dalam keadaan yang lebih kering berbanding hari biasanya akibat aktiviti mengunyah yang berkurang selama berpuasa.

  Malah, akibat kekurang aktiviti mengunyah tersebut, pengeluaran air liur juga menjadi lebih sedikit sehingga tidak dapat melindungi gigi sensitif secara keseluruhan.

  Jika sakit gigi yang anda rasakan disebabkan gigi berlubang, sebaiknya segera berjumpa doktor. Ini kerana, gigi berlubang tidak akan sembuh jika tidak mendapat rawatan di bahagian gigi tersebut, bahkan akan memburukkan keadaan gigi anda.

  Mengambil ubat mengurangkan rasa sakit memang boleh menghilangkan rasa sakit, namun hanya sementara sahaja. Setelah kesan ubatnya hilang, gigi tersebut akan sakit semula.

  Cara mengurangkan sakit gigi semasa berpuasa

  Jangan risau, ada beberapa cara yang anda boleh lakukan untuk meredakan sakit semasa puasa tanpa perlu menelan ubat sakit gigi, sambil menunggu waktu berjumpa doktor.

  1. Kumur air garam

  cara mengurangkan sakit gigi

  Sambil menunggu jadual pemeriksaan doktor gigi, salah satu cara terbaik untuk meredakan sakit gigi adalah dengan berkumur air suam yang sudah dicampurkan garam.

  Caranya, campurkan setengah sudu makan garam ke dalam segelas air suam, kemudian berkumur beberapa saat. Selain bersifat analgesik, berkumur dengan air garam juga mampu membersikan gigi dari bakteria yang menimbulkan rasa sakit.

  2. Tuam dengan ais

  Ada cara mudah lainn yang boleh anda lakukan, iaitu tuam dengan ais. Masukkan ais dalam plastik kecil, lalu dekatkan plastik tersebut pada pipi atau letakkan secara langsung di kawasan gigi yang sakit selama 15 minit untuk mengebaskan saraf gigi.

  3. Minyak cengkih

  Cengkih adalah ubat tradisional yang mempunyai sebatian kimia utama eugenol yang berfungsi sebagai anestetik semula jadi.

  Sebelum meletakkan minyak cengkih ke kawasan gigi yang bermasalah, pastikan anda sudah membersihkan kawasan gigi tersebut dengan cara memberus gigi.

  Kemudian, tuangkan dua titis minyak cengkih pada bola kapas dan letakkan pada gigi yang bermasalah sambil ditekan selama beberapa minit sehingga rasa sakitnya hilang.

  Anda boleh mendapatkan minyak cengkih ini di farmasi terdekat, jika tidak ada, gunakan serbuk cengkih atau cengkih dan letakkan pada gigi yang sakit.

  4. Kumur dengan cairan hydrogen peroxide

  mulut busuk

  Hydrogen peroxide adalah ubat antiseptik ringan yang boleh digunakan di kulit dan ubat pencuci mulut. Campurkan cecair hydrogen peroxide dengan air lalu kumur dalam mulut selama 1 minit. Kemudian buang dan bilas dengan air putih.

  Penting: pastikan anda mencampurkan cecair hydrogen peroxide dengan air, ini kerana cecair hydrogen peroxide akan melukakan mulut dan gusi jika tidak dicampurkan dengan air.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Tootache Overview – http://www.nhs.uk/Conditions/Toothache/Pages/Introduction.aspx diakses pada 26 Mei 2017
  2. Home Remedies for Tootache – http://www.webmd.com/oral-health/home-remedies-toothache#1 diakses pada 26 Mei 2017
  3. Tootache First Aid – http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-toothache/basics/art-20056628 diakses pada 26 Mei 2017
  4. https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache
  5. https://www.medicinenet.com/home_remedies_for_toothache/article.htm
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 14/04/2021
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel