backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Tekanan Darah Rendah Semasa Hamil? - Amalkan 3 Perkara PENTING Ini Di Rumah!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin · Disemak pada 04/07/2022

  Tekanan Darah Rendah Semasa Hamil? - Amalkan 3 Perkara PENTING Ini Di Rumah!

  Tekanan darah rendah ibu hamil adalah sesuatu yang tidak normal.

  Gejala yang dialami oleh wanita mengandung dengan tekanan darah rendah juga sama seperti orang biasa mengalaminya. Secara umum, anda akan berasa pening atau pusing.

  Keadaan ini boleh menjadi lebih teruk apabila anda bangun secara tiba-tiba dari tempat duduk. Ini boleh menyebabkan anda pengsan, satu keadaan yang sangat berbahaya bagi wanita hamil.

  Berikut adalah cara untuk membantu anda mengawal tekanan darah rendah secara semula jadi selain dari mengambil ubat.

  Ibu hamil perlu ubah posisi secara perlahan-lahan

  Untuk mengurangkan rasa pening yang disebabkan oleh tekanan darah rendah ibu hamil, anda perlu berhati-hati apabila anda mahu menukar kedudukan.

  Adalah lebih baik untuk mengambil nafas yang dalam selama beberapa minit dan perlahan-lahan duduk sebelum keluar dari tempat tidur apabila anda bangun.

  Kedudukan tidur anda juga memainkan peranan penting dalam mencegah tekanan darah rendah. Anda perlu tidur dengan kepala katil anda sedikit dinaikkan untuk melawan kesan graviti.

  Pilih bantal lembut untuk mendapatkan tidur yang lebih baik. Jika anda merasa pening semasa berdiri, anda perlu meletakkan satu kaki di atas tebing atau kerusi dan bersandar sejauh mungkin.

  Atau anda boleh menyilang paha anda seperti gunting dan regangkannya. Postur ini membantu meningkatkan aliran darah dari kaki ke jantung.

  Minum lebih banyak air & rancang diet yang sihat

  Anda pasti pernah mendengar bahawa air adalah baik untuk menjaga hidrasi badan anda, malah anda harus tahu bahawa air minuman juga dapat membantu mencegah tekanan darah rendah ibu hamil.

  Air membantu meningkatkan tahap tekanan darah dan mengelakkan daripada pening.

  Sebaiknya, elakkan minuman beralkohol kerana ia akan mengurangkan tekanan darah anda. Alkohol juga tidak baik untuk kesihatan bayi anda.

  Di samping itu, anda boleh merancang diet anda dengan pelbagai pilihan makanan yang sihat seperti bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran, ayam tanpa lemak, dan ikan.

  Untuk mengelakkan tekanan darah anda daripada jatuh selepas makan, anda harus membahagikan makanan anda ke beberapa bahagian kecil untuk dimakan beberapa kali sehari.

  Garam & kafein juga boleh membantu?

  Sekiranya doktor anda memberitahu anda untuk menambah sedikit garam pada hidangan anda tetapi anda tidak menyukai makanan masin, anda boleh menggunakan campuran sup atau sos asli yang diperbuat daripada soya untuk meningkatkan rasa makanan.

  waktu pagi

  Kopi atau teh berkafein bersama dengan makanan juga boleh menjadi penyelesaian untuk tekanan darah rendah.

  Tetapi jika anda mempunyai beberapa keadaan perubatan atau tidak boleh minum kopi dan teh, dapatkan nasihat doktor anda sebelum mencuba apa-apa minuman berkafein.

  Kesimpulannya, ketika tubuh ibu hamil melalui tempoh kehamilan, tekanan darah anda juga akan mengalami perubahan yang ketara.

  Dengan terus aktif secara fizikal, tekanan darah rendah ibu hamil akan dapat dinormalkan kembali tanpa mengambil ubat.

  Juga, ingatlah untuk memerhatikan diet harian untuk mengekalkan tahap glukosa darah dan membantu bayi anda berkembang dengan sihat.

  Baca juga:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin · Disemak pada 04/07/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan