home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

10 Cara Mudah Melindungi Ereksi Anda

10 Cara Mudah Melindungi Ereksi Anda

Adakah anda mengalami masalah melindungi ereksi? Jangan risau lagi, kerana terdapat beberapa cara untuk memastikan anda boleh menguruskannya dengan baik.

Berhati-hati dengan ubat-ubatan yang diambil

Ubat bukan preskripsi tertentu seperti ubat alahan atau selsema, atau ubat yang ditetapkan seperti antidepresan, ubat tekanan darah, ubat melegakan sakit narkotik atau antihistamin boleh menyebabkan masalah dengan ereksi anda.

Oleh itu, berunding dengan doktor anda dengan teliti sebelum menggunakan apa-apa ubat untuk memastikannya tidak menganggu ereksi anda.

Kawal saiz perut anda

Lelaki yang mempunyai saiz pinggang 39 inci atau lebih, dua kali lebih tinggi berbanding lelaki lain dengan saiz penggang 35 atau lebih rendah untuk mengalami disfungsi ereksi. Di samping itu, perut besar boleh meletakkan zakar anda pada stik, juga.

Berhenti merokok

Merokok boleh menyebabkan masalah kepada ereksi anda kerana ia boleh merosakkan lapisan saluran darah anda, yang menggantikan otot licin di zakar anda dan menghalang darah daripada mengalir di sekitar tubuh anda.

Tinggalkan tekanan di tempat kerja

Tinggalkan tekanan dan apa-apa yang membuatkan anda tertekan di tempat kerja. Ini kerana kebimbangan dan kegelisahan boleh menyebabkan kesan buruk terhadap fungsi seksual.

Dapatkan tidur yang mencukupi

Para saintis di University of Chicago mendapati bahawa jika lelaki yang sihat tidak mendapat tidur yang mencukupi. Misalnya, jika mereka hanya tidur 5 jam sehari, mereka dapat mengurangkan kadar testosteron sebanyak 10%. Ini bermakna bahawa apabila hormon berkurang, fungsi libido dan seksual anda juga akan menurun.

Kawal pengambilan minuman keras

Jika anda mempunyai kecenderungan untuk minum sebelum bersetubuh, ini dapat menjejaskan keupayaan anda untuk ereksi. Di samping itu, alkohol adalah depresan. Oleh itu, anda berkemungkinan akan kurang terangsang dan lebih cenderung kepenatan.

Lakukan senaman

Satu kajian dalam Journal of Clinical Hypertension menyatakan bahawa selepas lelaki dengan tekanan darah tinggi dan ED menyertai program latihan interval selama 8 minggu, mereka lebih mampu mendapatkan ereksi berbanding mereka yang tidak bersenam.

Jangan bersalah

Jika anda melakukan sesuatu salah, otak akan menghasilkan bahan kimia yang boleh mengganggu keupayaan anda untuk mendapatkan ereksi. Oleh itu, kekal bersih dan jelas.

Berhenti membawa komputer riba anda ke mana-mana sahaja

Ini mungkin mengejutkan anda, tetapi ia adalah fakta bahawa membawa komputer riba bersama boleh menyebabkan disfungsi ereksi. Ini kerana apabila anda meninggalkan komputer riba di pangkuan anda, ia cenderung untuk memberikan sejumlah besar haba, dan itu dapat mengurangkan tahap testosteron dan jumlah sperma anda dalam testis.

Sebelum merujuk doktor atau penjaga kesihatan, cuba 10 cara mudah di atas. Anda mungkin dengan kesan tip itu!

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Simple Ways to Protect Your Erection Right Now http://www.menshealth.com/health/protect-your-erectionAccessed December 22, 2016.

5 Ways To Protect Your Erection https://www.ayurvediccure.com/ways-to-protect-your-erection/ Accessed December 22, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor