What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Matematik dan Aplikasinya Kepada Kanak-kanak

  Matematik dan Aplikasinya Kepada Kanak-kanak

  Matematik mungkin menjadi satu matapelajaran yang menyeronokkan bagi sesetengah kanak-kanak, mungkin juga menjadi satu mimpi ngeri bagi sekelompok kanak-kanak yang lain. Persepsi ini bergantung kepada keseluruhan penerimaan kanak-kanak tersebut terhadap subjek matematik bergantung kepada pelbagai faktor seperti sikap guru, cara pengajaran, penyampaian ilmu yang mudah dan berkesan serta suasana kelas matematik itu sendiri. Jika guru lebih mementingkan keputusan dan kepantasan menjawab soalan matematik sebagai kayu ukur pencapaian seseorang kanak-kanak, ternyata ia amatlah salah memandangkan tahap penerimaan seseorang kanak-kanak terhadap sesuatu pembelajaran kadangkala cepat dan kadangkala boleh menjadi agak lambat. Apa yang lebih penting adalah pemahaman dan penguasaan biarpun mengambil sedikit masa untuk dihadam oleh kanak-kanak. Skop seperti ini yang menentukan penerimaan seseorang kanak-kanak samada ia menganggap matematik itu satu keseronokan atau sebaliknya.

  Bagaimana untuk meningkatkan motivasi anak-anak anda terhadap matematik?

  Adakah anda prihatin terhadap kurangnya motivasi anak anda dalam subjek matematik? Kajian menunjukkan bahawa motivasi adalah komponen penting dalam kejayaan matematik. Ketahui enam cara untuk memupuk motivasi diri dalam anak anda.

  • Menekankan motivasi intrinsik

  matematik

  Motivasi intrinsik adalah keinginan untuk melakukan aktiviti untuk kesenangan, kepuasan, atau keseronokan. Motivasi ekstrinsik pula boleh memberi inspirasi kepada anak untuk melakukan kerja rumah matematik untuk mendapat ganjaran atau hadiah, seperti gula-gula, wang, atau pujian. Motivasi intrinsik mempunyai kesan jangka panjang terhadap tingkah laku berbanding daripada motivasi ekstrinsik.

  Anda boleh mendapati apa yang memotivasikan anak anda secara intrinsik untuk melakukan sesuatu dengan menyedari apa yang mereka lakukan dalam masa lapang mereka. Sekiranya anda perlu “bergaduh” dan memaksa anak anda untuk melibatkan diri mereka dalam aktiviti matematik, mereka tidak bermotivasi secara intrinsik di dalamnya. Perubahan motivasi intrinsik bergantung kepada banyak faktor, termasuklah budaya, keyakinan, keseronokan, dan struktur sokongan.

  Motivasi ekstrinsik mempunyai tempatnya yag tersendiri dalam menghendaki anak-anak untuk melakukan tindakan yang diinginkan, seperti belajar untuk ujian matematik. Walau bagaimanapun, gunakannya dengan berhati-hati dan cuba meringankan anak-anak anda untuk melakukan tingkah laku yang diingini tanpa ganjaran ekstrinsik.

  • Lakukan kegiatan dan aktiviti yang menyeronokkan

  Rasa ingin tahu dan motivasi diri sering saling menumpukan. Kanak-kanak yang ingin tahu akan bermotivasi untuk belajar mengenai sesuatu subjek dan kanak-kanak yang bermotivasi akan lebih ingin tahu. Anda boleh menggunakan aktiviti yang telah mereka nikmati dalam masa lapang mereka untuk menyalakan rasa ingin tahu mengenai matematik. Jika seringkali anak-anak anda menyamakan matematik dengan keseronokan, mereka akan mempunyai motivasi yang lebih intrinsik. Antara cara menarik yang boleh digunakan adalah seperti berikut:

  • Inspirasikan anak anda dalam geometri dengan menggunakan seni origami
  • Makan dan main untuk memahami pecahan matematik
  • Gunakan pertandingan dengan hati-hati

  Bekerjasama dengan pasukan dan menyertai pertandingan secara sihat dan yang boleh memotivasi anak-anak anda. Berhati-hati untuk mengelakkan membuat perbandingan antara kanak-kanak. Sebaliknya, cabar kanak-kanak untuk bersaing dengan skor terbaik peribadi mereka sendiri. Jika skor matematik tertinggi yang pernah mereka terima adalah 75%, cubalah mereka untuk mendapatkan 80% pada ujian seterusnya.

  • Beri mereka sokongan untuk belajar mengenai ketekunan

  Albert Einstein berkata, “Bukanlah kerana saya terlalu pandai, saya hanya menghadapi masalah dalam tempoh yang lebih lama.” Kanak-kanak yang termotivasi akan bekerja lebih keras dan lebih lama dalam masalah matematik. Sokongan yang mencukupi memelihara ketekunan atau “kekerasan” kerana ketika mereka kecewa mereka mempunyai cara untuk mendapatkan pertolongan dan terus maju.

  Sebaik sahaja kanak-kanak berkembang maju, mereka boleh menggunakannya di arena lain, seperti tempat kerja, sukan, dan kelas lain. Ibu bapa perlu memupuk ketekunan sebagai satu tabiat bagi kanak-kanak supaya ia berterusan dan mencapai banyak kejayaan.

  • Bantu anak-anak untuk melihat gambaran yang lebih besar

  matematik

  Jelaskan bahawa matematik adalah perlu untuk mencapai matlamat mereka. Kebanyakan kanak-kanak tidak melihat bagaimana pembelajaran menggunakan formula pengedaran binomial akan memberi manfaat kepada mereka. Anda mungkin tidak ingat pernah menggunakannya sendiri. Kebenarannya ialah pemahaman yang kuat terhadap matematik akan meningkatkan keupayaan mereka untuk membuat pendapatan.

  • Rancang untuk kejayaan

  Jika anak anda bergelut dalam subjek matematik di sekolah, bantu mereka menetapkan matlamat yang munasabah. Mencapai matlamat membantu kanak-kanak berasa cekap, terkawal, dan berjaya. Semua perasaan itu membina motivasi. Pilih matlamat berdasarkan garis masa perkembangan anak anda. Sebaik sahaja anda mempunyai beberapa matlamat, buat rancangan untuk menyokongnya. Matlamat tanpa pelan hanyalah harapan, dan harapan tidak membina keyakinan atau meningkatkan motivasi.

  • Pergi bersiar-siar bersama anak anda

  Luangkan masa untuk berhenti di sepanjang jalan dan tonton subjek-subjek atau perkara yang tidak dilihat kanak-kanak, seperti bunga, haiwan, dan serangga. Bercakap dengan anak anda mengenai apa yang anda lihat, dan tanyakan tentang apa yang dilihatnya.

  • Lukis gambar bersama-sama

  Lukiskan gambar yang anda lihat, sama ada ianya objek hasil daripada aktiviti bersir-siar, objek dihadapan anda, di halaman belakang, atau dari tetingkap anda. Minta anak anda untuk melukis tumbuhan, binatang, atau tempat kegemaran, dan kemudian minta dia memberitahu anda mengenai lukisan itu.

  • Dengarkan anak anda dan tanyakan soalan mengenai apa yang dia lihat dan lakukan

  matematik

  Kanak-kanak perlu mempunyai masa setiap hari untuk memberitahu orang lain mengenai apa yang mereka lihat atau apa yang mereka fikirkan. Apabila anda meminta anak anda memberitahu mengenai aktiviti bersiar-siar atau perjalanan ke zoo kepada anda, anda menggalakkan dia berfikir dan memilih kata-kata.

  • Pilih mainan yang membantu anak anda belajar

  Kanak-kanak kecil belajar tentang dunia terutamanya dengan bermain. Akibatnya, mereka memerlukan mainan yang mendorong mereka membayang dan meneroka, yang tidak semestinya yang diiklankan di televisyen. Mainan tidak perlu mahal, tetapi ia harus sederhana, selamat, dan tahan lama. Beberapa idea untuk mainan termasuk:

  • Bola. Sifat bola boleh melantun, bergolek, dilontar ke udara atau keatas rumput. Bola manakah yang memantul yang paling tinggi? Paling rendah? Berapa banyakkah yang tenggelam didalam air? Bola manakah yang sedang terapung?
  • Blok. Blok binaan boleh menjadi mainan matematik dan sains yang hebat kerana mereka membantu kanak-kanak belajar tentang kejuruteraan dan geometri. Anda boleh membeli satu set kayu, plastik, atau blok kadbod, atau anda boleh membuat sendiri dengan menggunakan kotak telur, kotak bijirin, atau sisa kayu. Untuk kanak-kanak kecil, pastikan blok cukup besar untuk mengendalikan dengan mudah dan elakkan daripada saiz yang boleh dimasukkan kedalam mulut. Mempunyai blok yang cukup dalam pelbagai bentuk dan saiz untuk membina struktur yang luar biasa. Minta anak anda untuk mewarna blok dengan warna-warna terang.
  • Puzzle. puzzle membantu kanak-kanak belajar menyelesaikan masalah serta belajar tentang bentuk, saiz, dan warna. Bagi kanak-kanak, pastikan puzzle mempunyai beberapa kepingan besar. Anda boleh membuat puzzle anda sendiri dengan menampalkan gambar majalah keatas sekeping kadbod, kemudian potong menjadi kepingan besar. Atau buat puzzle daripada salah satu lukisan anak anda. Apabila kanak-kanak semakin tua, mereka boleh melakukan lebih banyak puzzle yang sukar.
  • Berkebun dengan anak anda. Menanam tanaman adalah aktiviti keluarga yang sangat baik dan bagus. Kebun boleh dibuat melalui tampuk kotoran di halaman atau bekas di ruang tingkap, dan ia mempunyai ciri-ciri pelajaran matematik dan sains di dalamnya. Ukur ruang atau bekas, tentukan tempat tanaman akan mendapat sinar matahari, ketahui berapa banyak biji yang akan ditanam, hitung benih, mengukur barisan atau batas tanaman, melihat tumbuh-tumbuhan tumbuh dan mencatat pertumbuhan mereka, pilih sayur-sayuran, cari serangga, dan pelajari apa yang diperlukan oleh tanaman untuk menjadi lebih sihat.
  • Membaca kepada anak anda. Baca buku dengan kuat setiap hari. Lihatlah buku bergambar dan bercakap tentang apa yang anda lihat. Buku abjad dan mengira sentiasa popular, dan anda akan berasa bangga apabila anda melihat anak-anak anda belajar. Rancang masa yang tetap untuk pergi ke perpustakaan sekolah, perpustakaan awam atau trak buku bergerak. Dapatkan abang, kakak, pakcik, makcik, datuk nenek untuk membantu membaca cerita. Biarkan anak anda menceritakan kepada anda jika dia mahu atau memberitahu anda cerita berdasarkan gambar-gambar di dalam buku. Ingatlah, bahawa tidak mengapa jika anda membaca dalam Bahasa Inggeris, Sepanyol, atau Cina selagi anda membantu anak anda mengembangkan tabiat membaca mereka.
  • Pantau tontonan TV. Matikan TV dan hadkan tontonan. Terlalu banyak tontonan TV akan mengambil banyak masa yang akan menjauhkan anak-anak anda daripada aktiviti lain. Ramai pakar telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang melakukan perkara selain TV menonton biasanya lebih baik dalam matematik dan sains di sekolah. Apabila anda membiarkan anak anda menonton TV, cari program pendidikan berkualiti tinggi, dan tonton dan bincangkan program dengan anak anda untuk membantu membina tabiat refleksi kritikal.

  Strategi-strategi yang boleh diaplikasi untuk pengajaran matematik bagi kanak-kanak

  • Mulakan dengan aktiviti mengira

  matematik

  Pengajaran matematik bermula dengan anak anda mengetahui bilangannya. Anda boleh membantu dia belajar mengira dengan strategi yang sama yang anda akan gunakan untuk mengajar matematiknya.

  Anak anda mungkin bertindak balas dengan lebih baik ketika menghafal nombor yang anda ulangi atau dia boleh mengingati nombornya dengan melihat anda menghitung objek dari 1-10. Kaedah yang boleh berfungsi untuk salah seorang anak anda mungkin tidak sesuai untuk anak anda yang lain. Ukur kemampuan setiap kanak-kanak secara individu.

  Apabila dia sudah mula mengira, anda sudah bersedia untuk memulakan dengan beberapa prinsip matematik asas.

  • Gunakan objek yang digunakan setiap hari

  Anda sudah mempunyai semua yang anda perlukan untuk mula mengajar matematik kepada anak anda. Butang, syiling, wang, buku, buah, tin, pokok dan kereta adalah antara objek harian yang berada di sekeliling anda. Matematik adalah mudah untuk diajar apabila anda melihat semua objek fizikal yang anda boleh kira, tambah, tolak dan darab.

  Objek setiap hari juga membantu anda mengajar anak anda bahawa objek tidak perlu menjadi sama penting dalam matematik. Mengira epal adalah pelajaran matematik yang hebat, tetapi menghitung epal, oren dan tembikai secara bersama akan mengembangkan proses pemikirannya. Dia menyambung menghitung dengan pelbagai objek dan bukannya menjalankan permainan nombor rutin 1, 2, 3.

  • Aktiviti membakar / membuat kuih

  Kuih lembut boleh menjadi alat pengajaran yang sangat baik. Walaupun anda boleh mengira kuih yang anda bakar untuk matematik mudah, kuih juga sesuai untuk pengajaran pecahan.

  Dengan pisau plastik, anak-anak boleh belajar cara memotong kuih kepada lapan, empat, dan separuh bahagian. Perbuatan visual melihat empat bahagian kuih dicipta selain mereka memotong keseluruhan kuih menjadi empat bahagian akan membantu mencipta kesan dalam minda kanak-kanak.

  Gunakan potongan kuih yang kecil untuk mengajarnya bagaimana untuk menambah dan menolak pecahan. Sebagai contoh, 1/4 daripada kuih + 1/4 daripada kuih = 1/2 daripada kuih. Letakkan kepingan bersama untuk melihat setengah daripada kuih tersebut.

  Alternatif selain dengan membakar kuih adalah dengan cara menggunakan doh kuih yang mentah atau membuat doh permainan anda sendiri. Sudah tentu, anda tidak boleh makan pecahan anda tersebut apabila anda selesai belajar matematik, tetapi anda boleh menggunakan semula doh kuih tersebut.

  • Gunakan Abacus

  matematik

  Kanak-kanak kecil suka bermain dengan manik abacus dengan menolaknya ke belakang dan ke hadapan sepanjang kabel manik. Abacus boleh digunakan untuk mengajar kanak-kanak penambahan, penolakan, pendaraban dan pembahagian.

  Dengan abacus, kanak-kanak membangun kemahiran menyelesaikan masalah. Terdapat logik dan sebab disebalik penggunaan abacus, oleh itu pastikan anda mengetahui kumpulan nombor yang diwakili oleh setiap manik berwarna untuk menggunakannya dengan tepat.

  • Ujian flashcard

  Flashcard boleh menunjukkan kepada anda apakah yang bersamaan dengan 2 + 2, tetapi membiarkan anak-anak mendapat pengalaman secara langsung dengan mengira, mungkin berfungsi dengan lebih baik. Tentukan pilihan pembelajaran anak anda dengan mencuba kedua-dua flashcard dan pengalaman secara langsung.

  Sesetengah kanak-kanak belajar dengan lebih baik dengan melihat jawapan pada kad atau mengira gambar pada kad. Individu lain tidak akan benar-benar mendapatkan konsep matematik sehingga anda membiarkan mereka mengira objek fizikal. Campurkan pelajaran matematik anda untuk melihat kaedah mana yang paling berkesan untuk anak anda.

  • Jadikan matematik aktiviti harian

  Gunakan matematik dalam rutin harian anda. Bantu anak anda memanfaatkan pelajaran matematik anda apabila anda memasukkannya ke dalam kehidupan seharian anda sambil menetapkan matlamat yang boleh dicapai dalam pembelajaran.

  • Pada lampu isyarat merah, berapa banyak kereta berwarna biru yang anda lihat?
  • Di kedai runcit, berapa banyak biskut yang dapat dibeli jika kita hanya mempunyai RM10?
  • Di klinik, berapa ramai kanak-kanak yang akan masih tinggal di bilik menunggu apabila tiga dipanggil masuk berjumpa doktor?
  • Jika kita hanya makan 1/4 daripada makanan tengahari kita, berapa banyak yang masih tinggal?
  • Berapakah harga lampin sekiranya ia mendapat diskaun sebanyak 25%?

  Sebaik sahaja anda menunjukkan keseronokan berkenaan matematik, dia akan mendapat semangat tentang pembelajaran dan anda boleh menggunakan cara yang sama terhadap subjek-subjek lain.

  Matematik di tadika adalah bersifat asas. Anak-anak anda akan belajar bagaimana untuk mengira, mengenali nombor sehingga 10 dan menyusun objek. Dengan menggunakan alat konkrit, mereka akan mempelajari konsep banyak dan sedikit, angka ordinal, penambahan asas dan penolakan dan mewujudkan corak. Mereka akan mula belajar tentang masa dan kalendar dan merangkumi semua ini secara berkala didalam kelas. Pada akhir sesi tadika, kanak-kanak mungkin berkemampuan mengetahui komponen kalendar dan bagaimana untuk membina kalendar melalui pengiraan hari, minggu, bulan, dan beberapa asas mengenai masa seperti saat, minit, jam, segmen setengah jam. Selain itu, kanak-kanak turut akan mengenali nombor sehingga angka 100 dan boleh mengira hingga angka 100 dan beberapa penambahan dan penolakan satu angka asas.

   

  health-tool-icon

  Jadual Vaksin Bayi

  Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

  Apa jantina bayi anda?

  Lelaki

  Wanita


  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  https://www.mathnasium.com/littleton/news/need-to-boost-your-child-s-motivation-in-math-here-s-how

  https://www.thoughtco.com/strategies-for-teaching-math-to-kids-3128859

  http://www.math.com/parents/articles/pnew797h.html

  https://www.k5learning.com/blog/what-kids-learn-kindergarten

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 17/06/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan