Alat Muzik, Bagaimana Ia Membantu Perkembangan Kanak-kanak?

  Alat Muzik, Bagaimana Ia Membantu Perkembangan Kanak-kanak?

  Muzik boleh dikatakan sebagai satu elemen penting dalam kehidupan atau budaya kita. Ini terbukti apabila diperhatikan bahawa muzik hadir dalam kebanyakan aspek kehidupan seperti televisyen, teater, filem, cuti, perayaan sehingga termasuklah dalam upacara atau majlis tertentu. Bayangkan dunia tanpa muzik, pasti agak sukar bukan!

  Malahan, bagi bayi, sejak lahir ibu bapa secara nalurian menggunakan muzik untuk menenangkan kanak-kanak, menyatakan rasa sayang dan kegembiraan, serta untuk perhubungan dan interaksi. Ibu bapa boleh membina naluri semulacjadi ini dengan mempelajari bagaimana muzik boleh memberi kesan kepada perkembangan anak, meningkatkan kemahiran sosial, dan memberi manfaat kepada kanak-kanak dari semua peringkat umur.

  Faktor Pemilihan Alat Muzik untuk Anak Anda

  Sekiranya anda memulakan anak anda dengan alat muzik yang salah, mereka mungkin tidak mahu memainkan sebarang instrumen sama sekali. Kunci dengan kanak-kanak, muzik adalah untuk membantu kanak-kanak berasa selesa dengan proses pembelajaran. Berikut faktor mempengaruhi pemilihan instrumen untuk anak anda.

  Umur

  Faktor pertama yang perlu dipertimbangkan ialah usia. Di bawah umur dua tahun, alat muzik terbaik untuk kanak-kanak adalah mainan khas untuk bayi dan kanak-kanak seperti drum kecil atau piano mainan. Kanak-kanak kecil tidak boleh memahami konsep muzik dengan baik, jadi biarkan mereka berseronok dengan mainan muzik untuk kanak-kanak.

  Jadi, walaupun anak anda tidak kekal dengan instrumen pertamanya, adalah lebih baik untuk mereka memilih yang lain pada kemudiannya. Selain itu, mengetahui asas-asas akan memudahkan mereka belajar instrumen lain juga.

  Jantina

  Kebanyakan orang tidak mahu mengetahui bahawa jantina itu boleh menjadi faktor pemilihan alat muzik. Hakikatnya, sesetengah ibu bapa dan guru mendorong stereotaip ke kanak-kanak setiap masa. Sebagai contoh, seruling atau klarinet, paling sering dimainkan oleh perempuan, sementara anak lelaki biasanya bermain trumpet dan saksofon. Walau bagaimanapun, stereotaip seperti ini mula memudar pada hari ini. Oleh itu, biarkan anak anda memilih instumen yang mereka suka, tidak kira apa yang difikirkan orang lain.

  Saiz dan berat

  Kegusaran dan kekecewaan muncul apabila kanak-kanak cuba mempelajari cara bermain instrumen yang besar. Da juga menyatakan bahawa alat muzik yang tidak bersesuaian dengan kanak-kanak boleh menimbulkan ketegangan, yang mana menyebabkan keletihan, kekecewaan dan ketegangan otot.

  Jadi, pertimbangkan berat. Ini kerana seorang kanak-kanak boleh memegang instrumen yang berat selama beberapa saat tetapi bukannya selamat 30 minit latihan. Disebabkan ini terdapat instrumen dalam bentuk kecil, khas untuk kanak-kanak. Mencari saiz yang sesuai untuk anak anda adalah penting kerana mereka tidak akan menikmati instrumen jika terlalu besar.

  Bunyi dan penghasilan bunyi

  Anak anda tidak akan berusaha memainkan instrumen jika mereka tidak suka bunyi. Sebagai contoh, jika anak anda suka cara perakam berbunyi dan menikmati covering untuk menghasilkan muzik, itu adalah pilihan terbaik untuk mereka. Yang penting ialah mereka menikmati dalam bermain instrumen.

  Alat Muzik Terbaik untuk Kanak-kanak Belajar

  alat muzik

  Pembelajaran muzik adalah mengenai berkomunikasi, ekspresi dan mengembirakan diri anda. Alat muzik terbaik untuk kanak-kanak boleh menggalakkan pendengaran dan memberi tumpuan. Berikut beberapa alat muzik yang sesuai untuk kanak-kanak.

  Piano atau keyboard

  Ini adalah antara instrumen yang menjadi pilihan kebanyakan ibu bapa. Perlu diketahu bahawa belajar bermain piano atau papan kekunci sangat istimewa kerana ia membentuk asas muzik yang begitu banyak. Ini adalah salah satu daripada beberapa instrumen di mana semua unsur-unsur muzik (melodi, keharmonian, irama dan dinamik) dapat dinyatakan di semua tahap kerumitan. Bukan itu sahaja, ia adalah instrumen yang sangat jelas untuk belajar yang mana bermula dengan hanya menekan satu kekunci dan menjadi batu loncatan yang hebat untuk kanak-kanak kemudian bergerak ke instrumen lain.

  Ukulele

  Apa yang bagus tentang ukulele adalah saiznya yang kecil. Ukulele adalah permulaan saiz yang sempurna untuk kanak-kanak dan ia boleh menjadi sangat mudah untuk mereka belajar beberapa chords dan memainkan lagu-lagu biasa dalam masa yang singkat.

  Gendang/Drum

  Ibu bapa selalunya mahu anak-anak mereka menjadi lebih tenang, tidak terlalu bising. Tetapi drum sangat menyeronokkan dan boleh menjadi outlet yang hebat untuk kanak-kanak yang berhadapan dengan keagresifan. Dengan gendang, segala sesuatu yang dibina sekitar irama dan pelajar gendang tidak semestinya perlu belajar keharmonian atau aspek tertentu dari teori muzik yang boleh menjadi mental dan mengubah kebanyakan pelajar muzik.

  Berita baik untuk ibu bapa hari ini, kini terdapat sejumlah kit gendang elektronik di pasaran yang mengakibatkan ruang yang lebih senyap manakala anak anda bermain dan mendengar pada fon kepala. Ini memberi mereka semua manfaat dari gendang, dan mereka hanya dapat berlatih dengan fon kepala untuk menjadikan salah satu instrumen paling kuat menjadi salah satu yang paling senyap!

  Recorder, seruling atau klarinet

  Secara teknikal, salah satu daripada alat peniup yang paling mudah adalah recorder. Banyak sekolah akan mempunyai kelas recorder berkumpulan dan carta penjajaran mudah mungkin cukup untuk ibu bapa untuk mengajar anak. Kebanyakan guru menggunakan recorder sebagai instrumen pengenalan atau asas berbanding seruling atau klarinet, yang mana kedua-duanya menggunakan sistem jari yang sama. Recorder sangat mudah alih dan ia mengajar teknik-teknik permulaan penting, teknik pernafasan dan kedudukan jari. Sebaik sahaja kanak-kanak menghabiskan masa dengan recorder, mereka akan bersedia untuk mengatasi mouthpieces seruling atau klarinet, atau instrumen tuipan yang lain yang lebih sukar.

  Biola/Violin

  Biola pasti mempunyai keluk pembelajaran yang lebih curam daripada beberapa instrumen lain. Ini kerana bermain biola memerlukan ketangkasan manual dan telinga yang baik untuk intonasi yang dimajukan serentak. Sekiranya anak anda boleh meneruskan peringkat awal dengan biola, maka mereka akan menuju ke arah memahami keindahan instrumen ini.

  Terdapat pelbagai jenis alat muzik. Sama ada anda dan anak anda membuat keputusan mengenai pemilihannya, berikan anak anda peluang untuk menyelami sisi kreatif mereka.

  Manfaat Belajar Muzik

  alat muzik

  Kebanyakan orang khususnya ibu bapa berminat mempelajari lebih lanjut mengenai pengaruh muzik terhadap perkembangan kanak-kanak. Kanak-kanak berpotensi dipengaruhi oleh muzik dalam beberapa cara.

  Satu kajian di Hospital Kanak-kanak Boston, manfaat lain kepada memainkan alat muzik adalah sebagai keupayaan untuk menguruskan masa dan perhatian pemikiran organisasi dan kawalan tingkah laku. Ini penting dalam konteks akademik dan sosial yang berkembang. Walau bagaimanapun, seperti duit syiling, muzik juga mempunyai dua sisi berbeza.

  Berikut manfaat muzik terhadap perkembangan kanak-kanak.

  Meningkatkan kemahiran akademik

  Muzik dan matematik sangat saling berkaitan. Dengan memahami rentak, irama, dan skala, kanak-kanak belajar bagaimana untuk membahagikan, membuat pecahan, dan mengenali corak. Ia kelihatan sambungan muzik otak anak untuk membantu dia dengan lebih baik memahami bidang matematik lain. Apabila umur kanak-kanak semakin meningkat, mereka akan mula membaca lagu, memanggil memori jangka pendek dan akhirnya ingatan jangka panjang mereka. Menggunakan peranti mnemonik untuk melakukannya adalah kaedah yang kemudiannya boleh digunakan untuk kemahiran memori yang lain, kata Mary Larew, guru biola Suzuki di Neighborhood Music School di New Haven, Connecticut. Kelas instrumen muzik juga memperkenalkan kanak-kanak muda kepada fizik asas. Sebagai contoh, memetik tali pada gitar atau biola mengajar kanak-kanak mengenai getaran harmonik dan simpatik. Malah instrumen bukan tali, seperti drum dan vibraphone, memberi kanak-kanak lebih tua peluang untuk meneroka prinsip saintifik ini.

  Membangunkan kemahiran fizikal

  Instrumen tertentu, seperti perkusi (percussion), membantu kanak-kanak mengembangkan koordinasi dan kemahiran motor kerana ia memerlukan pergerakan tangan, lengan, dan kaki. Instrumen jenis ini sangat bagus untuk kanak-kanak yang bertenaga tinggi, kata Regester Kristen, Pengurus Program Awal Kanak-kanak di Sherwood Community Music School di Columbia College Chicago. Instrumen bertalidan papan kekunci, seperti biola dan piano, memerlukan tindakan yang berbeza dari tangan kanan dan kiri anda secara serentak. Instrumen bukan sahaja dapat membantu mengembangkan kedwicekatan (ambidexterity), tetapi ia juga boleh menggalakkan kanak-kanak menjadi selesa dalam kedudukan yang tidak selesa secara semula jadi. Juga meningkatkan penyelarasan dan menyempurnakan masa boleh menyediakan kanak-kanak untuk hobi lain, seperti tarian dan sukan.

  Memupuk kemahiran sosial

  Kelas berkumpulan memerlukan interaksi dan komunikasi rakan sebaya, yang menggalakkan kerja berpasukan, kerana kanak-kanak harus bekerjasama untuk membuat crescendo atau accelerando, iaitu kekuatan bunyi tempo muzik. Sekiranya seorang kanak-kanak bermain alatnya terlalu kuat atau mempercepatkan terlalu cepat, dia perlu menyesuaikan diri. Adalah penting bagi kanak-kanak mengetahui dan memahami bahagian masing-masing dalam kumpulan yang lebih besar.

  Meningkatkan disiplin dan kesabaran

  Pembelajaran instrumen mengajar kanak-kanak mengenai kepuasan yang ditangguhkan. Biola, misalnya, mempunyai lekuk pembelajaran yang curam. Sebelum anda boleh membuat satu bunyi, anda mesti belajar bagaimana untuk memegang biola, bagaimana untuk memegang busur, dan ke mana untuk meletakkan kaki anda. Bermain instrumen mengajar anak-anak untuk bertahan dalam tempoh latihan melibatkan jam, bulan, dan kadang-kadang tahun sebelum mencapai matlamat tertentu, seperti persembahan dengan band atau solo. Malah, latihan persendirian di rumah memerlukan perhatian yang sangat fokus untuk 10 minit pada satu masa.

  Bagi pembeajaran berkumpulan, di mana pelajar belajar memainkan instrumen yang sama dalam kumpulan juga meningkatkan kesabaran, kerana anak-anak harus menunggu giliran mereka untuk bermain secara individu. Dan untuk menunggu giliran mereka dan mendengar rakan-rakan mereka bermain, kanak-kanak belajar untuk menunjukkan rasa hormat kepada rakan-rakan mereka, duduk diam dan diam selama tempoh masa tertentu, dan menjadi pernuh perhatian.

  Meningkatkan harga diri

  Pembelajaran menawarkan forum di mana kanak-kanak boleh belajar menerima dan memberikan kritikan yang membina. Menukarkan maklum balas negatif ke dalam perubahan positif membantu membina keyakinan diri. Pembelajaran berkumpulan, khususnya, boleh membantu kanak-kanak memahami bahawa tiada siapa, termasuk diri mereka atau rakan sebaya mereka sempurna, dan setiap orang mempunyai ruang untuk penambahbaikan.

  Selain itu, pendedahan diri di khalayak ramai adalah kemahiran penting sama ada anda menjadi ahli muzik profesional atau tidak. Kemahiran ini mudah dialihkan kepada orang ramai. Dan, tentu saja, apabila seorang kanak-kanak cukup maju, dia akan memiliki kemahiran muzik yang akan membantunya menonjol.

  Memperkenalkan kanak-kanak kepada budaya lain

  Dengan mempelajari dan memainkan pelbagai instrumen, kanak-kanak dapat mengetahui bagaimana muzik memainkan peranan penting dalam budaya lain. Sebagai contoh, bongos dan timbales boleh memperkenalkan kanak-kanak kepada gaya muzik Afrika dan Kuba. Walaupun biola zaman moden mempunyai asas di Itali, belajar memainkannya mendedahkan kanak-kanak kepada muzik klasik yang dipopularkan oleh pemuzik Jerman dan Austria. Oleh itu,adalah penting untuk membiasakan kanak-kanak dengan budaya lain pada usia muda kerana ini memupuk pemikirn terbuka tentang dunia dan tradisi di luar yang mereka tahu.

  Bagaimana Menggalakkan Anak Anda Bermain Alat Muzik?

  alat muzik

  Selepas memilih alat muzik yang baik untuk anak anda, penting untuk meningkatkan semangat anak-anak untuk belajar bagaimana memainkan instrumen. Menggalakkan anak anda belajar alat muzik tidak berhenti dengan hanya membeli instrumen dan menyerahkan kepadanya. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan semangat anak-anak anda ialah:

  • Menyanyi atau mendengar lagu di dalam kereta, ataupun semasa anda melakukan kerja-kerja rumah dan semasa anak bermain. Gunakan instrumen muzik yang mudah untuk kanak-kanak dapati. Anda juga boleh membeli mainan muzik yang mesra kanak-kanak dan letakkannya di dalam bilik anak anda.
  • Pastikan anak anda diberikan peluang untuk menyanyi dan bermain alat muzik ringkas, bergoyang/menari mengikut muzik dan mencipta muzik. Anda juga boleh bertanyakan kepada guru mereka lagu yang sering dimainkan di kelas supaya anda juga boleh turut menyanyi bersama anak di rumah.
  • Dapatkan mereka tutor yang akan memastikan anak anda aktif dalam latihan untuk menjadi pemain yang lebih baik serta membantu mereka mengekalkan tahap disiplin yang tinggi.
  • Benarkan mereka belajar dengan lagu yang mereka suka.
  • Puji mereka apabila prestasi mereka bertambah baik, ini akan menjadikan mereka lebih gigih untuk memperoleh lebih banyak penghargaan daripada anda.
  • Bawa anak anda ke persembahan muzik ‘live’, terutama yang dibuat untuk kanak-kanak prasekolah. Dan, selepas menyaksikan konsert bersama-sama, rangsang anak anda untuk melakukan persembahan untuk anda sekeluarga di rumah.

  Kesan Negatif Muzik

  Muzik tidak selalu datang dengan melodi sahaja,ia bersama lirik. Bagaimana anda memilih lagu kegemaran? Mungkin kerana melodi, tetapi yang paling penting adalah lirik dan pantulannya tentang keadaan semasa anda. Perkara yang sama berlaku untuk remaja dan kanak-kanak (kanak-kanak berumur 8 hingga 10 tahun secara mendalam mendengar muzik secara purata 1 jam sehari). Lirik pada masa kini telah memberi tumpuan lebih kepada topik tabu seperti seks, dadah, keganasan, kematian, pembunuhan, bunuh diri, atau penyalahgunaan bahan.

  Pada tahun 1999, Institut Media Nasional mendapati setiap sepuluh teratas (top ten) CD pada masa itu mengandungi sekurang-kurangnya satu lagu dengan keutamaan seksual. Jumlah itu harus lebih tinggi berikutan 17 tahun telah berlalu. Mungkin terdapat hujahan bahawa orang mendengar lagu-lagu ini untuk tujuan yang menghiburkan semata-mata tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ada persatuan yang dibuat antara penggunaan dadah dan alkohol dengan muzik tarian elektronik (EDM).

  Selain itu, kajian menunjukkan bahawa muzik juga berfungsi sebagai peramal risiko kerana keupayaan reflektifnya terhadap emosi negatif remaja. Rock, heavy metal dan beberapa genre yang sama juga dilaporkan akan dikaitkan dengan kadar bunuh diri yang lebih tinggi. Tambahan pula, perkauman atau diskriminasi jantina dimasukkan ke dalam beberapa lagu popular mungkin mengganggu pendengar memikirkan diskriminasi terhadap orang lain.

  Muzik umumnya merupakan sumber yang hebat untuk pembangunan kanak-kanak tetapi sisi gelapnya menimbulkan kebimbangan. Dengan ketersediaan yang luas dengan Internet, TV, atau sumber media lain, kanak-kanak dan pemuda mendengar muzik hampir pada bila-bila masa sementara ibu bapa tidak benar-benar tahu apa yang anak-anak mereka dengar. Oleh itu, banyak tugasan perlu dilakukan dalam keibubapaan untuk mencegah kanak-kanak daripada terjejas dengan teruk.

  Baca juga:

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  A MUSICAL BEGINNING: THE BEST MUSICAL INSTRUMENTS FOR KIDS https://hearthemusicplay.com/best-musical-instruments-kids/ Accessed on June 24, 2019.

  Children and Music: Benefits of Music in Child Development https://www.brighthorizons.com/family-resources/music-and-children-rhythm-meets-child-development Accessed on June 24, 2019.

  10 Of The Best Musical Instruments For Children To Learn https://didgeproject.com/kids/10-best-musical-instruments-children-learn/ Accessed on June 24, 2019.

  21 Best Musical Instrument For Kids Review 2019 https://www.cmuse.org/best-musical-instrument-for-kids/ Accessed on June 24, 2019.

  6 Benefits of Music Lessons https://www.parents.com/kids/development/intellectual/6-benefits-of-music-lessons/ Accessed on June 24, 2019.

  “Impact of Music Lyrics and Music Videos on Children and Youth (RE9144)”

  https://pediatrics.aappublications.org/content/98/6/1219 Accessed on June 24, 2019.

  Introducing Preschoolers to Music. http://kidshealth.org/en/parents/preschool-music.html. Accessed on June 24, 2019.

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 18/06/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan