home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Berapa Kerapkah Saya Perlu Menyusu?

Berapa Kerapkah Saya Perlu Menyusu?

Keperluan setiap bayi menyusu adalah berbeza kerana pilihan individu dan keadaan kesihatan. Pada minggu awal, bayi anda perlu diberi susu lebih kerap tanpa jadual tetap. Selepas beberapa minggu, bayi anda mungkin perlu diberikan susu sekurang-kurangnya 8 kali sehari atau lebih. Ini bermakna bayi anda boleh meminta susu setiap 90 minit hingga dua jam. Adalah normal bagi ibu-ibu baru yang bertanya-tanya berapa kerap mereka perlu menyusui bayi.

Bayi baru lahir: Sedikit dan kerap

Suapan pendek adalah penting untuk mewujudkan aliran susu yang baik. Menyusu juga isyarat untuk tubuh anda tahu bahawa ia perlu menghasilkan lebih banyak susu. Dalam erti kata lain, lebih banyak sesi menyusu, lebih banyak susu yang anda hasilkan. Ia juga selamat untuk mengatakan bahawa lebih banyak anda menyusukan bayi, susu lebih berkrim dan banyak.

UNICEF menggalakkan ibu mempelajari isyarat yang diberikan oleh bayi apabila mereka lapar. Ibu mengandaikan bahawa bayi akan menangis untuk meminta susu. Malah, mereka memberi banyak isyarat lain kepada ibu dan penjaga sebelum menangis. Bayi yang lapar akan gelisah, menjilat bibirnya, menghisap selimut atau jari, dan mencari payudara. Tiada bayi yang sama. Sesetengahnya akan mendapatkan suapan yang kerap dan orang lain mungkin meletakkan suapan mereka sedikit. Semua perlu dijangkakan.

Perlahan apabila bayi semakin berusia

Kira-kira enam minggu, payudara ibu akan mengalami perubahan. Pada masa ini, anda mungkin berasa seperti payudara anda lebih lembut dan lebih kecil. Kilang susu di dalam payudara anda juga berubah. Tubuh anda akhirnya dapat menguruskan untuk menyesuaikan pengeluaran susu kepada keperluan bayi.

Ini juga masa berat badan bayi bertambah dengan baik dan payudara anda mula kembali ke bentuk asalnya. Ketika ini, anda juga boleh menggunakan semula bra/pakaian dalam yang sebelum ini. Sesetengah ibu mungkin bimbang mereka tidak boleh menghasilkan susu yang mencukupi jika ruang antara suapan terlalu pendek. Orang lain tidak pasti jika bayi mereka benar-benar kenyang. Sekiranya bayi anda mendapat suapan pada waktu petang, anda boleh menikmati tidur yang panjang pada waktu malam. Ini kerana bayi anda mungkin sudah cukup kenyang untuk malam itu.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How often should I breastfeed my baby? https://essentialparent.com/lesson/how-often-should-i-breastfeed-my-baby-2025/ Accessed November 23, 2016.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 28/08/2018
x