home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Minggu 8

Perkembangan bayi|Perubahan hidup & tubuh badan|Pertemuan dengan doktor|Kesihatan & keselamatan|Gambaran Janin Minggu ke-8
Minggu 8

Perkembangan bayi

Minggu ini kandungan anda adalah kira-kira saiz kacang merah dengan panjang 2.7 cm. Kandungan akan sentiasa bergerak dan berubah dalam badan anda.

Salah satu perubahan ini termasuklah perkembangan jari dan jari kaki. Embrio anda akan mula semakin kelihatan seperti bayi. Sebelum ini jari tangan dan kaki bayi anda bercantum, kini mereka mula terpisah. Bahagian atas bibir bayi, hidungnya yang kecil dan kelopak matanya mula terbentuk. Semua perubahan yang mengujakan anda dan bayi anda. Untuk menampung semua perubahan ini, cecair amnion akan bertambah kepada kira-kira 30 mililiter setiap minggu.

Perubahan hidup & tubuh badan

Seperti yang disebut minggu lepas, payudara anda sudah mula membengkak dan menjadi lembut. Dalam beberapa kes, ia mungkin menjadi amat menyakitkan. Bra anda akan mula menjadi ketat dan tidak selesa. Anda mungkin patut mula mendapatkan bra yang lebih besar dan lebih sokongan. Hormon kehamilan anda sedang menyediakan payudara anda bagi menghasilkan susu untuk bayi anda. Rasa tidak selesa akan semakin berkurangan pada minggu-minggu yang akan datang.

Adakah anda berasa lebih letih? Hormon kehamilan yang dipanggil progesteron, bertanggungjawab untuk membuat anda berasa mengantuk. Apabila anda berasa letih, anda patut mengambil masa untuk berehat. Tidur sekejap dapat membantu memberikan tenaga yang anda perlukan untuk melalui hari-hari anda. Jangan cuba untuk membebankan badan anda. Perhatikan isyarat badan anda dan ingat bahawa badan anda bekerja keras untuk menyokong anda dan bayi anda.

Apakah yang perlu saya beri perhatian?

Rasa loya boleh membuatkan anda berasa letih. Berikut adalah beberapa tips berguna untuk menguruskan rasa loya anda:

 • Pilih makanan dengan teliti. Pilih makanan berkarbohidrat, rendah lemak dan mudah untuk dihadam. Makanan ringan seperti gula-gula halia kadangkala sangat berguna. Anda harus mengelakkan makan makanan yang berminyak, pedas dan berlemak.
 • Makan makanan ringan atau hidangan dengan kuantiti yang sedikit tetapi lebih kerap. Anda mungkin mengalami kesukaran memakan tiga hidangan sehari. Makan hidangan yang lebih kecil dengan lebih kerap boleh membantu rasa loya anda. Anda boleh mencuba makan lima kali sehari berbanding tiga kali sehari. Ini boleh membantu anda mencerna lebih banyak makanan dan menyerap lebih banyak nutrien.
 • Minum lebih banyak air. Pastikan anda minum air dengan banyak. Untuk membantu rasa loya, anda boleh mencuba ale halia atau teh halia.
 • Elakkan makanan yang membuat anda berasa tidak selesa dan loya. Elakkan makanan atau bau yang membuat anda loya. Pastikan pengudaraan bilik baik dan tidak berbau untuk mengelakkan sebarang kemungkinan yang memburukkan rasa loya anda.
 • Menghirup udara segar. Jika cuaca mengizinkan, buka tingkap anda apabila anda berada di rumah atau di tempat kerja. Berjalan setiap hari di luar rumah juga akan membantu melegakan rasa loya anda.
 • Mengambil vitamin pranatal anda dengan makanan. Vitamin pranatal boleh membuatkan anda berasa loya. Pastikan anda mengambil vitamin anda selepas makan seperti snek ringan atau menghisap gula-gula halia selepas pengambilan vitamin anda.
 • Cuba akutekanan dan akupunktur: Walaupun masih belum terbukti berkesan, sesetengah wanita mungkin merasa lega dengan penggunaan akutekanan atau akupunktur. Acupressure merangsang titik-titik tertentu pada badan dengan tekanan. Anda boleh membeli gelang akutekanan, yang mungkin terdapat di farmasi tempatan. Ia direka untuk merangsang titik tertentu pada pergelangan tangan yang dapat mengurangkan loya. Akupuntur melibatkan penggunaan jarum nipis pada titik tekanan tertentu pada badan anda. Pastikan anda mencari seorang pakar yang dilatih secara profesional dan mempunyai pengalaman dengan wanita hamil. Anda juga perlu sentiasa memberitahu doktor anda sebelum memulakan sebarang terapi baru. Doktor anda boleh memberikan anda rujukan yang bersesuaian.

Pertemuan dengan doktor

Apa yang harus saya maklumkan pada doktor?

Anda harus memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang sakit kepala. Sakit kepala dalam kehamilan adalah perkara biasa tetapi boleh menyebabkan ketidakselesaan. Jumlah darah anda telah meningkat sebanyak 40 hingga 50 peratus dan boleh mencetuskan sakit kepala. Anda perlu berbincang dengan doktor tentang rawatan yang selamat untuk anda. Doktor anda mungkin mencadangkan beberapa rawatan semula jadi untuk melegakan sakit kepala anda tanpa ubat-ubatan.

Apakah ujian yang perlu saya tahu?

Doktor anda mungkin menyarankan calitan pap, yang merupakan ujian rutin untuk mengesan sebarang jangkitan kelamin (STI). Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan semua wanita hamil diuji pada peringkat awal kehamilan. Terdapat banyak STI yang boleh dirawat dengan mudah menggunakan antibiotik. Lebih awal anda mendapatkan rawatan, semakin kurang risiko berbahaya yang mungkin berlaku kepada janin anda yang sedang membesar.

Kesihatan & keselamatan

Apakah yang perlu saya tahu untuk kesihatan dan keselamatan semasa hamil?

Adalah perkara biasa untuk anda merasa bimbang tentang segala-galanya sewaktu hamil. Ia adalah tanda perkembangan naluri keibuan anda yang mahu melindungi bayi anda daripada sebarang bahaya yang boleh dicegah. Jika anda seorang yang aktif, anda mungkin tertanya-tanya jika anda masih boleh meneruskan aktiviti sukan tertentu. Menjadi aktif bagus untuk kesihatan anda tetapi terdapat beberapa aktiviti yang boleh membahayakan bayi anda. Berikut adalah beberapa aktiviti sukan yang harus anda elakkan:

 • Berbasikal: Berbasikal bukan idea yang baik untuk mereka yang baru mula menunggang tetapi pelumba berpengalaman boleh berbasikal sehingga bulan ke-6 kehamilan – Lebih daripada tempoh tersebut mungkin berbahaya.
 • Sukan antagonis, perlanggaran atau kuatatlet: Bola sepak, bola keranjang akan membuat anda mempunyai risiko kecederaan yang tinggi sewaktu latihan, berlaku perlanggaran, terjatuh semasa bermain.
 • Bersenam: Bersenam juga mendedahkan anda kepada risiko jatuh dan trauma abdomen semasa bersenam. Jadi berhati-hati!
 • Menunggang kuda: Sekalipun anda seorang penunggang berpengalaman, adalah tidak bernilai untuk mempertaruhkan hidup anda dan kandungan. Anda perlu segera berhenti menunggang apabila mengetahui bahawa anda sedang hamil.
 • Mandi dan sauna sebelum bersenam: Merendamkan diri dalam tab mandian panas atau duduk dalam sauna boleh membahayakan bayi, kerana suhu yang terlalu tinggi boleh menyebabkan kecacatan kepada bayi.
 • Berjalan: Jika anda bukan seorang pelari sebelum mengandung, sekarang bukanlah masa yang tepat untuk memulakan hobi ini. Jika anda mempunyai tabiat berjalan sebelum ini, aktiviti ini mungkin sesuai dengan anda. Dari bulan keenam kehamilan, risiko jatuh akan bertambah; jadi berjalanlah dengan berhati-hati! Anda juga perlu memberi perhatian untuk mengelakkan pendedahan di luar jika suhu udara terlalu panas dan minum air yang banyak untuk menggantikan air yang hilang melalui peluh.
 • Menyelam: Aktiviti ini sama sekali tidak boleh dilakukan apabila anda hamil. Apabila anda keluar ke permukaan, gelembung gas akan terbentuk dalam darah dan boleh membahayakan anda dan bayi.
 • Tenis: Permainan dengan pergerakan sederhana seperti tenis mungkin sesuai jika anda selalu bermain sebelum mengandung. Tetapi pada masa kehamilan, anda mungkin mempunyai masalah dengan keseimbangan, jadi berhati-hati.
 • Gelongsor air: Gelongsor air merupakan antara aktiviti yang paling berisiko untuk terjatuh atau mengalami trauma perut.

Walaupun anda seorang yang aktif bermain sukan sebelum mengandung, anda perlu mengurangkan aktiviti fizikal dari bulan keenam kehamilan jika anda mempunyai risiko kelahiran pramatang atau pertumbuhan janin terbantut. Doktor anda boleh membantu anda menetapkan jadual atau menyarankan rutin senaman yang sesuai untuk anda dan bayi anda.

Sertai kami minggu depan, minggu 9, untuk melihat bagaimana bayi anda berkembang!

Hello Health Group tidak menawarkan sebarang nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Gambaran Janin Minggu ke-8

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Poppy seed to pumpkin: How big is your baby? http://www.babycenter.com/slideshow-baby-size. Accessed May 27, 2016.

Pregnancy calendar – Week 8 visit http://kidshealth.org/parent/pregnancy_center/pregnancy_calendar/week8.html#cat20733. Accessed May 27, 2016.

Your pregnancy: 8 weeks http://www.babycenter.com/6_your-pregnancy-8-weeks_1097.bc. Accessed May 27, 2016.

8 weeks pregnant. http://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-8.aspx. Accessed May 27, 2016.

Pap smears during pregnancy. http://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/prenatal-testing/pap-smear.aspx. Accessed May 27, 2016.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Shahrul Izwan Naser Disemak pada 26/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel