backup og meta

Selamat atau Tidak Pengambilan Bromocriptine untuk Hamil?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 13/09/2019

Selamat atau Tidak Pengambilan Bromocriptine untuk Hamil?

Bromocriptine atau turut dikenali sebagai Parlodel merupakan ubat kesuburan yang dapat membantu wanita yang mempunyai masalah ovulasi untuk hamil. Bromocriptine digunakan untuk memperbetulkan ketidakseimbangan hormon prolaktin iaitu hormon yang menghalang ovari untuk mengeluarkan telur.

Bilakah bromocriptine perlu diambil?

Apabila anda mempunyai kandungan hormon prolaktin yang terlalu tinggi (hiperprolaktinemia), anda boleh mengambil bromocriptine.

Bagaimanakah bromocriptine berfungsi?

Ubat ini dapat meningkatkan tahap dopamine dalam otak anda. Ia berfungsi sebagai penghalang hormon prolaktin dengan menjejaskan lobus anterior pada kelenjar pituitari. Lebihan hormon prolaktin pula boleh menyebabkan anda memproses susu badan meskipun anda tidak hamil atau menyusukan anak. Selain itu juga, kandungan hormon prolaktin yang tinggi mampu menyebabkan peningkatan hormon perangsang folikel sekaligus mengakibatkan masalah ovulasi.

Bromocriptine mempunyai sejarah keberkesanan yang tinggi. Selain itu, ia juga tidak berisiko mengakibatkan kecacatan kepada bayi dalam kandungan. Penggunaan bromocriptine disarankan kepada mereka yang berhasrat untuk hamil. Hanya dalam masa beberapa bulan sahaja, ubat ini akan menunjukkan kesannya. Apabila kandungan hormon anda berada pada tahap yang normal, tubuh badan anda juga dapat melakukan proses ovulasi yang normal.

Apakah kesan sampingan bromocriptine?

Terdapat beberapa kesan sampingan bromocriptine yang anda perlu tahu iaitu:

  • Muntah-muntah
  • Sembelit
  • Sakit kepala
  • Mulut kering
  • Hidung tersumbat
  • Pening kepala
  • Tekanan darah rendah

Kesan-kesan sampingan ini mungkin akan berlaku lebih teruk ketika rawatan awal atau ketika peningkatan dos penggunaan. Walaubagaimanapun, kesan sampingan ini akan beransur kebah dan hilang dengan sendirinya apabila tubuh badan anda sudah terbiasa dengan ubat tersebut.

Bagaimanakah keberkesanan bromocriptine?

90% wanita yang menggunakan bromocriptine ini sudah mampu untuk mengembalikan ovulasi yang normal dengan pengambilan ubat ini. Sebanyak 65% hingga 85% daripada wanita ini juga dilaporkan telah berjaya hamil.

Jika anda menghadapi sebarang masalah ketidaksuburan, berbincanglah dengan doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan yang sebetulnya.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan