What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Penjagaan Diri Selepas Pengguguran Secara Perubatan

Penjagaan Diri Selepas Pengguguran Secara Perubatan

Apakan pengguguran perubatan?

Seperti namanya, pengguguran perubatan merujuk kepada perbuatan menghentikan kehamilan menggunakan ubat-ubatan. Pengguguran perubatan memerlukan kaedah yang berbeza untuk penjagaan lanjutan daripada pengguguran pembedahan. Ini kerana pengguguran perubatan adalah sama dengan keguguran yang berlaku di rumah tanpa perlu pengawasan doktor. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mendapatkan pemeriksaan dengan doktor anda selepas 2 minggu pendarahan.

Penjagaan selepas pengguguran perubatan

Biasanya, anda boleh kembali kepada jadual harian anda selepas beberapa hari sebaik sahaja uterus dibersihkan. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengelakkan aktiviti fizikal yang lasak untuk 2 minggu akan datang. Begitu juga dengan aktiviti seksual. Apabila anda sudah bersedia untuk melakukan hubungan seks lagi, ingat untuk menggunakan kawalan kelahiran, sebaik-baiknya kondom untuk mencegah jangkitan. Satu perkara penting yang perlu diingatkan adalah anda tidak perlu bilas faraj dengan apa-apa jenis cecair. Tidak kira berapa banyak anda merasakan perlu untuk membersihkan diri selepas pengalaman tragis itu, anda tidak digalakkan untuk berbuat demikian. Pembersihan yang tidak betul boleh menyebabkan peningkatan risiko jangkitan, yang boleh membawa kepada penyakit keradangan pelvis.

Apa yang diharapkan selepas pengguguran perubatan?

Selepas pengguguran perubatan, kebanyakan wanita dijangka mempunyai:

+ Sekitar 2 minggu pendarahan atau titisan daripada vagina. Jika kehamilan anda adalah lebih daripada 7 minggu, anda mungkin berdarah lagi.

+ 2 minggu kekejangan. Kekejangan sering terasa seperti senggugut dan boleh bertahan sehingga 6 minggu bagi sesetengah wanita.

+ Mood tidak stabil akibat perubahan hormon yang disebabkan oleh hormon kehamilan. Emosi bertukar-tukar daripada kelegaan kepada rasa bersalah, kesedihan, dan juga kesedihan.

Bilakah perlu mendapatkan bantuan perubatan?

Anda perlu hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami mana-mana simptom di bawah:

+ Pendarahan banyak: pembedahan dan perubatan pengguguran semua menyebabkan pendarahan. Tetapi ia adalah berbeza daripada pendarahan kitaran haid normal. Anda mengalami pendarahan yang teruk jika anda:

  • Pembuangan beku yang lebih besar daripada bola golf dan ia berlaku lebih daripada dua jam
  • Basah lebih daripada 2 tuala wanita dalam satu jam dan ia berlaku selama 2 jam secara berterusan
  • Pendarahan selama 12 jam berturut-turut

+ Simptom jangkitan, termasuk sakit kepala, sakit otot, pening atau keletihan. Walaupun anda tidak demam, anda mungkin mempunyai jangkitan.

+ Sakit perut (Belly pain) yang tidak boleh susut, walaupun dengan ubat tahan sakit.

+ Tiba-tiba rasa panas (Flash Hot) atau demam lebih daripada 4 jam

+ Muntah sehingga 6 jam

+ Bengkak perut yang tidak normal atau kadar degupan jantung laju

+ Keputihan yang tidak normal

+ Ketidakselesaan genital

Jika doktor anda mengesyaki bahawa pengguguran perubatan anda gagal, anda akan dicadangkan pengguguran pembedahan susulan untuk mengelakkan komplikasi selanjutnya.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Medical Abortion Care – Topic Overview. http://www.webmd.com/women/tc/medical-abortion-care-topic-overview#1. Accessed January 18, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel