Adakah Diabetes Gestasi Berkait dengan Autisme?

  Adakah Diabetes Gestasi Berkait dengan Autisme?

  Diabetes gestasi atau diabetes semasa kehamilan adalah masalah yang sangat biasa pada wanita hamil. Ia bukan sahaja memberi kesan kepada kesihatan ibu tetapi lebih penting lagi, ia juga boleh menyebabkan bayi lahir dengan autisme.

  Hubungan antara diabetes ibu hamil dan autisme pada anak-anak

  Dalam kajian Johns Hopkins University (USA), terdapat 63% ibu hamil dengan diabetes melahirkan bayi dengan autisme, halangan mental, dan gangguan spektrum autisme (ADS). Jumlahnya lebih tinggi berbanding ibu-ibu dalam keadaan baik. Hasil kajian menunjukkan bahawa walaupun risiko kanak-kanak yang dilahirkan dengan autisme kerana diabetes awal kehamilan tidak tinggi. Tetapi ia menunjukkan hubungan antara kanak-kanak dengan autisme dan ibu dengan diabetes.

  Menurut Anny Xiang, ketua penyelidikan di organisasi perubatan Kaiser Permanente Southern California, gula dalam darah yang tinggi boleh menjadi penyebab langsung kepada kecacatan kelahiran. Kecacatan tersebut mungkin termasuk pertumbuhan otak bayi yang tidak normal, kesukaran komunikasi, kesulitan dalam kawalan tingkah laku, kemerosotan akademik, dan implikasi kesihatan, dll. Kesimpulan ini diambil daripada kajian dalam 320,000 kanak-kanak. Sebab yang tepat untuk fenomena ini masih belum diketahui, tetapi menurut para pakar, bulan-bulan awal kehamilan adalah masa yang penting untuk perkembangan otak anak.

  Para saintis telah mendapati bahawa diabetes jenis 2 semasa kehamilan mempunyai bilangan auto-antibodi otak anti-fetus 3 kali lebih tinggi daripada wanita yang sihat. Kajian sebelumnya oleh Institut MIND juga mengatakan bahawa kira-kira 23% ibu yang mempunyai anak yang didiagnosis dengan autisme mempunyai kehadiran auto-antibodi. Antibodi ini akan menyerang protein di otak janin dan menyebabkan autisme kongenital. Kehadiran antibodi ini dalam darah ibu sebagai biomarker untuk mendiagnosis autisme pada kanak-kanak.

  Nasihat untuk ibu mengandung dengan diabetes

  Dengan penemuan ini, penyelidik menggalakkan bakal ibu mendapatkan kawalan yang baik terhadap tahap darah semasa mengandung dengan memakan makanan saintifik yang seimbang dan mengekalkan kehidupan yang positif. Semasa mengandung, ibu perlu mengawal berat badan mereka. Apabila memasuki peringkat kehamilan pertengahan, lebih baik bagi ibu untuk terus meningkatkan berat badan tidak melebihi 500gr/minggu.

  • Jangan makan terlalu banyak
  • Bahagikan diet anda kepada beberapa hidangan
  • Makan pada masa dengan jumlah yang betul
  • Seimbangkan koordinasi keseimbangan
  • Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi gula

  Hamil tidak bermakna anda perlu menghentikan semua aktiviti kecuali doktor meminta anda untuk berehat untuk melindungi janin. Tetapkan beberapa latihan ringan yang sesuai untuk wanita hamil. Sekiranya anda mempunyai diet dan senaman yang sederhana tetapi berat badan anda masih meningkat, anda perlu berjumpa doktor pakar segera untuk didiagnosis dan diperbaiki.

  Wanita perlu disaring untuk diabetes gestasi semasa kehamilan berusia 24 hingga 28 minggu. Orang yang mempunyai faktor risiko tinggi seperti berat badan berlebihan, obes, yang berusia 25 tahun ke atas dengan sejarah penyakit diabetes, harus berunding lebih awal. Jika diperlukan doktor boleh menasihati apa yang perlu dilakukan untuk membantu melindungi kesihatan itu sendiri, mengehadkan risiko peningkatan penyakit pada kanak-kanak.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 06/07/2022

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan