What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

10 Tip untuk kekal cergas dan melakukan senaman

10 Tip untuk kekal cergas dan melakukan senaman

Semua orang tahu senaman menyihatkan tubuh badan, namun, anda mungkin tiada masa, atau wang yang cukup untuk pergi bersenam di gimnasium, ataupun anda sememangnya tidak bermotivasi dan lebih suka untuk duduk di rumah berehat.

Jadi, bagaimana kita ingin menyemaikan amalan ini supaya menjadi tabiat? Berikut adalah tip-tip yang anda boleh cuba.

Tetapkan sasaran khusus

Tetapkan sasaran anda dan cuba untuk melaksanakannya. Anda mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk berjaya sekiranya mempunyai sasaran senaman yang khusus dan mampu dicapai. Sebagai contoh, cuba tetapkan sasaran untuk melakukan senaman selama 30 minit setiap hari, 4 hari seminggu. Pastikan anda mencatit pencapaian anda di dalam buku kecil.

Lakukan aktiviti fizikal yang berbeza-beza

Anda tidak perlu melakukan satu aktiviti sahaja, seperti berlari atau berenang. Tiada siapa yang mengehadkan berapa banyak senaman yang anda boleh lakukan dan tiada peraturan yang mengarahkan untuk membeli peralatan senaman yang moden atau pergi ke pusat kecergasan.

Anda boleh cuba banyak jenis sukan dan aktiviti fizikal yang anda suka seperti berjalan, berlari, berenang, mengayuh basikal, yoga, tai chi, dan menari.

Lakukan senaman untuk diri anda

Sematkan di dalam hati bahawa senaman yang dilakukan adalah untuk diri anda sendiri. Manfaatnya akan kembali kepada diri anda. Anda akan menjadi lebih cergas, lebih sihat, lebih berketerampilan, kurang tekanan dan mampu mengawal penyakit yang dihidapi.

Mulakan dengan langkah kecil

Sebagai contoh, anda ingin berlari 10 km sehari, namun perkara ini adalah mustahil jika anda ingin melakukannya pada hari pertama bersenam. Tubuh badan memerlukan masa untuk biasa dengan aktiviti fizikal. Mulakan dengan senaman yang ringan,mungkin anda boleh mula dengan berlari 500 meter bagi minggu pertama. Apabila ia terasa mudah, jauhkan lagi jarak larian secara beransur-ansur seiring dengan keupayaan tubuh badan.

Cari teman atau kumpulan

Cari teman atau kumpulan yang boleh bersenam bersama anda kerana perkara ini akan menambah semangat untuk anda terus bersenam. Selain itu,mereka boleh memberi bimbingan dan sokongan . Dan sebenarnya ,apabila bersenam bersama kawan-kawan, ia akan menjadi lebih seronok.

Beli / laburkan wang anda untuk peralatan senaman yang berkualiti

Beli kasut dan pakaian berkualiti, yang memberikan anda sokongan yang bagus dan penampilan menarik. Barang-barang dibeli seharusnya barang yang anda minati. Gantikan peralatan sukan anda setiap enam bulan atau setiap satu tahun untuk memastikan ia sentiasa memberi sokongan yang bagus. Anda juga boleh sediakan dua set peralatan suka dan menggunakannya berselang-seli agar tahan lebih lama.

Jadikan senaman sebagai rutin pertama di pagi hari

Anda boleh melakukan senaman sejurus selepas bangun dari tidur di atas katil. Lakukan senaman, mandi dan pergi kerja, anda pasti akan berasa lebih bertenaga.

Bersenam dalam perjalanan pulang ke rumah

Anda boleh melakukan senaman dalam perjalanan pulang ke rumah. Sebagai contoh, turun dari pejabat menggunakan tangga, berjalan ke tempar parkir kereta (letakkan kereta anda sejauh yang mungkin) atau rumah sekiranya rumah anda berdekatan dengan tempat kerja, ataupun berjalan ke stesen pengangkutan awam untuk balik ke rumah.

Bawa anjing / haiwan anda bersiar-siar

Luangkan masa bersama dengan anjing/haiwan peliharaan anda sekurang-kurangnya 30 minit untuk bersiar-siar di luar,sekiranya sibuk, anda boleh melaksanakannya dengan bersiar-siar selama 10 minit sebanyak 3 kali sehari. Bersiar-siar dengan anjing / haiwan peliharaan anda boleh memberikan manfaat kepada anda dan juga ‘dia’. Selain daripada memberi motivasi untuk berjalan-jalan, hubungan anda dan haiwan peliharaan juga bertambah erat.

Berikan ganjaran untuk diri anda

Tetapkan sasaran dan ganjaran yang akan anda berikan kepada diri sendiri sebelum memulakan aktiviti fizikal atau senaman. Apabila sasaran tersebut telah tercapai, beri ganjaran kepada diri anda agar terus bermotivasi untuk bersenam dan melakukan aktiviti fizikal. Elakkan makanan sebagai ganjaran. Bentuk ganjaran seperti kasut baru,menonton wayang, dan mendapatkan urutan adalah sangat bagus.

Bersenam boleh menyihatkan tubuh badan. Memulakannya mungkin mudah, tetapi untuk berterusan melakukannya memang payah. Jangan berputus asa, terus usaha untuk melakukannya. Pasti anda akan temui cara untuk membuatkan senaman itu satu perkara yang menyeronokkan.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

12 Tips to Help You Stick With Exercise.

http://www.webmd.com/men/stick-with-fitness-plan#1. Accessed May 26, 2017.

 

10 Easy Ways to Make Exercise a Habit.

http://www.webmd.com/women/features/exercise-habits#1. Accessed May 26, 2017.

 

How to Start an Exercise Program.

http://www.webmd.com/fitness-exercise/features/how-start-exercise-program#1. Accessed May 26, 2017.

 

5 Steps to Loving Exercise … Or At Least Not Hating It. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/PhysicalActivity/GettingActive/5-Steps-to-Loving-Exercise-Or-At-Least-Not-Hating-It_UCM_445812_Article.jsp. Accessed May 26, 2017.

 

No time for exercise? Try our Top 10 Tips to get more!. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/PhysicalActivity/GettingActive/No-time-for-exercise-Try-our-Top-10-Tips-to-get-more_UCM_442855_Article.jsp. Accessed May 26, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 03/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor