backup og meta

Betulkah Gas Entonox Membantu Ketika Sakit Kontraksi? Kenapa Ia Buat Anda Rasa Mengantuk?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 05/06/2020

  Betulkah Gas Entonox Membantu Ketika Sakit Kontraksi? Kenapa Ia Buat Anda Rasa Mengantuk?

  Masa tengah menahan sakit kontraksi dalam labour room ‘tu’, ada tak berikan gas? Kalau ada, adakah anda tahu apakah fungsinya? Nak tahu lebih lanjut, bacalah artikel ini.

  Meredakan kesakitan

  Setiap individu yang melalui proses kelahiran bayi berdepan dengan pengalaman bersalin berbeza-beza. Terdapat sesetengah individu yang perlu menanggung kesakitan untuk tempoh yang lama sehingga timbulnya rasa serik untuk hamil, dan ada juga yang langsung tidak mengalami sebarang kesakitan.

  Ketika anda melalui kesakitan ketika ingin bersalin, terdapat pelbagai kaedah yang boleh menjadi pilihan untuk menjadi pilihan bagi mengurangkan kesakitan tersebut. Antaranya adalah seperti kaedah teknik pernafasan atau dikenali sebagai Lamaze yanag dapat melegakan ketegangan otot pelvis, suntikan ubat-ubat, kaedah epidural dan sedutan gas Entonox, yang berkaitan dengan topik artikel ini. 

  Apakah sebenarnya gas Entonox ini? Adakah ia berkesan? Bahaya atau tidak?

  Gas ini merupakan gas nitrus oxide yang tidak mengikat hemoglobin. Ia menyerap dengan cepat melalui sel membran dan disingkirkan menerusi paru-paru. Anda akan mula merasa kesannya atau istilah perubatan, analgesia, selepas 20 saat penyedutan gas ini. Kesan paling maksimum akan mula dirasai selepas 3 hingga 5 minit.

  Fungsi gas Entonox

  Gas ini merupakan sejenis gas yang berperanan sebagai penahan kesakitan. Ia berfungsi dengan menghalang deria rasa daripada mengalami kesakitan dan sampai ke otak. Namun, dalam masa yang sama penggunaan yang berlebihan boleh mewujudkan rasa mengantuk dan kurang kecergasan ketika bersalin.

  Komposisi kandungan gas yang berbeza mungkin mempunyai perbezaan tahap intensiti bagi kesan analgesik (analgesia). Untuk penggunaan bagi mengurangkan kesakitan kontraksi, komposisi nitrous oksida dan oksigen adalah 50:50.

  Entonox biasanya akan diberikan pada peringkat akhir kelahiran, iaitu sebelum bukaan serviks menjadi 10 cm. Penggunaan gas ini boleh dikawal sendiri untuk menyesuaikan penyedutan gas mengikut keperluan diri, terutama ketika berasa sakit kontraksi.

  Kebaikan gas Entonox

  • Mudah digunakan dan dikawal
  • Tidak tersimpan dalam badan untuk tempoh yang lama
  • Bantu kurangkan kesakitan ketika kontraksi
  • Mengandungi oksigen bermanfaat untuk bayi

  Adakah ia berkesan?

  Bagi sesetengah individu, penggunaan gas ini mungkin tidak berkesan untuk mengurangkan kesakitan, tetapi bagi sesetengah yang lain pula, Entonox dapat menurunkan rasa kesakitan itu. Malahan terdapat juga individu yang hilang rasa sakit sepenuhnya apabila menggunakan gas ini.

  Namun penggunaan gas Entonox ini akan menyebabkan berlakunya beberapa kesan sampingan, seperti:

 • Sakit kepala
 • Pening, khayal
 • Mual atau loya
 • Penulis sendiri pernah merasa menggunakan Entonox ini ketika ‘nak’ melahirkan ‘si kecik’ yang banyak akal ‘tu’. Bagi penulis, rasa sakit itu berkurangan walaupun penulis terpaksa melalui tempoh kontraksi yang lama kerana bukaan rahim perlahan. ‘Sakanlah’ menahan sakit kontraksi ‘tu’.

  Bab efek penggunaan Entonox pula, penulis tidak dapat menafikannya. Sebabnya penulis sendiri meninggal hadiah di dalam bilik bersalin ‘tu’. Hadiah apa? Setelah penulis selamat melahirkan dan baby ‘pun’ sudah dimandikan serta dipakaikan baju, penulis muntah. Nasib baiklah jururawat yang ada di dalam bilik bersalin itu memahami keadaan penulis. 

  Perkara yang paling penting, penggunaan gas ini tidak memberikan sebarang kesan sampingan kepada bayi. Jadi kepada ibu yang akan melalui proses bersalin, kalau diberikan gas ini, tidak perlu gusar atau khuatir, okay?

  Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 05/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan