home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Opss! Rasa Ada Cecair Celah Paha, Apa Ibu Perlu Buat Bila Air Ketuban Bocor?

Opss! Rasa Ada Cecair Celah Paha, Apa Ibu Perlu Buat Bila Air Ketuban Bocor?

Apabila sudah tiba masanya untuk bayi lahir, air ketuban anda akan pecah. Jadi, apa yang anda jangkakan jika air ketuban pecah? Bagaimana jika air ketuban pecah semasa anda sedang membeli-belah? Usah risau! Situasi ini tidaklah secemas seperti yang anda tonton dalam drama atau filem.

Apa akan jadi jika air ketuban saya pecah?

Bayi anda dilindungi dalam membran yang penuh dengan cecair dipanggil cecair amniotik. Apabila membran ini pecah, cecair akan keluar melalui serviks dan vagina anda. Selalunya, air ketuban pecah adalah tanda-tanda anda hendak bersalin, tetapi ia juga boleh berlaku sebelum tarikh jangkaan bersalin anda.

Apa yang anda rasa semasa air ketuban pecah?

melancap semasa mengandung

Pengalaman setiap orang berbeza. Adakah ia rasa seperti meletup? Atau ia keluar seperti satu pancuran ataupun meleleh perlahan-lahan? Sebenarnya, anda akan rasa seperti semua di atas.

Untuk sesetengah keadaan, ia mungkin rasa seakan-akan lelehan air yang jatuh seperti anda terkencing. Untuk keadaan lain pula, ia boleh jadi lebih dramatik. Namun, selalunya, ibu akan rasa tekanan, kemudian rasa letupan kecil diikuti dengan lelehan, sebaik sahaja air ketuban pecah.

Anda boleh memastikan kebocoran cecair amniotik bukan air kencing jika airnya tidak berbau. Sesetengah wanita memberitahu air ketuban berbau manis, seperti klorin atau air mani. Air ketuban kelihatan jernih ataupun berserta sedikit darah.

Bila air ketuban saya akan pecah?

Air ketuban pecah pada peringkat pertama bersalin, iaiatu apabila kontraksi bermula. Akan tetapi, bukan semua wanita berpengalaman air ketuban pecah pada masa yang sama.

Kira-kira satu dalam 10 wanita mengalami air ketuban pecah sebelum melahirkan bayi. Ini dipanggil membran ruptur pra-bersalin (PROM). Dalam sesetengah kes terpencil, kira-kira tiga dalam 100 wanita mengalami air ketuban pecah lebih awal, iaitu sebelum usia kehamilan 37 minggu. Ini juga dipanggil membran ruptur pramasa pra-bersalin (PROM).

Jika air ketuban anda pecah lebih awal, anda mungkin memerlukan induksi untuk memulakan proses bersalin.

Apa yang perlu saya lakukan jika air ketuban saya pecah?

Perkara pertama yang perlu anda buat adalah bertenang dan hubungi hospital bersalin anda. Pada penghujung kehamilan, kemungkinan ada 800ml cecair.

Jadi, untuk memastikan air ketuban tidak menjadi masalah untuk anda, pakailah tuala wanita untuk melindungi pakaian anda daripada kebocoran dan kotor.

Jika banyak air ketuban yang pecah, anda perlu meletakkan tuala kecil yang bersih pada bahagian intim anda. Semasa pergi ke hospital, anda boleh melindungi tempat duduk anda dengan plastik dan tuala bersih.

Bagaiman jika air ketuban saya pecah sebelum tempoh jangkaan bersalin?

bacaan-gula-normal-untuk-ibu-mengandung

Dalam kes PROM, anda boleh menunggu sehingga kontraksi bermula iaitu dalam tempoh 24 jam selepas air ketuban pecah. Tidak mengapa jika anda mandi atau membersihkan diri ketika ini, tetapi elakkan daripada melakukan hubungan seks kerana perbuatan ini boleh meningkatkan risiko jangkitan kepada bayi anda.

Jika tempoh 24 jam telah berlalu (selepas air ketuban pecah) dan anda masih belum rasa kontraksi, segera hubungi doktor anda.

Dalam kes PPROM, bermakna air ketuban anda pecah di saat usia kandungan anda kurang daripada 37 minggu, anda perlu menghubungi Pakar Obstetrik & Ginekologi dan segera ke hospital.

Sementara anda pergi ke hospital, tumpukan pada cecair amniotik anda. Kehilangan cecair boleh menimbulkan risiko pada bayi dan ia boleh dilihat pada warna cecair. Berbanding berwarna jernih, cecair amniotik anda akan tercemar dengan banyak darah atau kehijauan atau gelap diikuti dengan bau busuk.

Penting untuk anda memerhatikan cecair amniotik sebaik sahaja air ketuban pecah, terutama jika air ketuban pecah sebelum tempoh bersalin. Kira-kira satu dalam 100 bayi mendapat jangkitan, berbanding satu dalam 200 bayi yang mana air ketubannya belum pecah sebelum tempoh bersalin.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What to expect when your water breaks. http://www.todaysparent.com/pregnancy/when-your-water-breaks-pregnancy/. Accessed August 22, 2016.

When your waters break. http://www.babycentre.co.uk/a1053562/when-your-waters-break. Accessed August 22, 2016.

Worried About Your Water Breaking? Here’s What You Need to Know. http://www.parents.com/pregnancy/giving-birth/signs-of-labor/water-breaking-what-you-need-to-know/. Accessed August 22, 2016.

Water breaking: What it feels like. http://www.babycenter.com/0_water-breaking-what-it-feels-like_10339934.bc. Accessed August 22, 2016.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dian Sonnerstedt
Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
Disemak pada 19/09/2018
x