Bimbang Vagina Longgar Lepas Bersalin, Ibu Amat Disarankan Buat 4 Tip Ini, Sangat Berkesan!

  Bimbang Vagina Longgar Lepas Bersalin, Ibu Amat Disarankan Buat 4 Tip Ini, Sangat Berkesan!

  Cara merapatkan miss v atau vagina adalah salah satu tip yang dicari-cari wanita setelah melahirkan anak. Ramai wanita berasa vaginanya mula tidak tegang, rapat dan elastik seperti dahulu selepas melahirkan anak. Dengan masalah vagina yang mengendur, mereka mula tidak yakin diri sewaktu kembali melakukan hubungan seksual.

  Anda seharusnya tidak perlu panik, kerana memang kebiasaannya vagina akan mengendur selepas melahirkan anak. Tetapi vagina anda sebenarnya akan rapat kembali sewaktu masa pemulihan selepas melahirkan walaupun tidak seperti dahulu. Anda cuma perlu menambah sedikit usaha untuk mendapatkan kesan yang lebih baik. Ingin tahu cara yang boleh anda lakukan untuk merapatkan vagina anda seperti dulu? Ikuti tip-tip berikut:

  Cara merapatkan miss v

  1. Senaman kegel

  Senaman kegel ini merupakan salah satu senaman yang dapat merapatkan vagina. Senaman kegel juga akan membuatkan otot-otot pelvik menjadi lebih kuat. Senaman ini boleh dilakukan di rumah atau di mana sahaja tanpa memerlukan sebarang alat bantuan.

  Terdapat juga alat bantuan atau alat mainan seks yang boleh membantu senaman kegel seperti vaginal cone atau jiggle balls tetapi senaman kegel secara sendiri lebih berkesan melainkan anda disarankan oleh doktor untuk menggunakan vaginal cone untuk masalah inkotinens urinari atau ketidakupayaan mengawal kencing.

  Vaginal cone berbeza ukuran dan jenisnya, serta memiliki tekstur gel silikon dan berbentuk kon. Alat ini dimasukkan ke dalam vagina dan ditahan sekitar beberapa saat. Lakukan gerakan ini dalam jangka waktu selama 15 minit selama 2 hari sekali.

  2. Diet makanan sihat dan kecergasan selepas melahirkan anak

  melahirkan anak

  Makanan yang tidak sihat tidak dapat memberikan zat fitoestrogen (zat pembentuk hormon seks utama wanita) yang cukup daripada makanan yang kita makan. Sebaliknya, pengambilan makanan sihat akan memberikan kesan positif terhadap kesihatan vagina anda.

  Amalan pemakanan sihat, digabungkan dengan aktiviti kecergasan yang fokus kepada gerakan otot tubuh bahagian bawah akan membantu merapatkan vagina secara semula jadi. Dengan demikian, kadar elastik vagina akan terjaga dan anda akan dapat mengembalikan ketegangan vagina anda yang kendur setelah melahirkan.

  3. Senaman squats ketatkan vagina selepas melahirkan anak

  Gerakan dan latihan squats boleh menjadi senaman yang baik untuk kembali merapatkan vagina yang kendur. Caranya mudah, dengan berdiri dan pastikan kaki anda sedikit keluar sejajar dengan tulang pinggul anda. Kedudukan tangan bebas sama ada sambil menggenggam kedua tangan atau anda tempatkan di pinggang. Lalu gerakkan pinggul anda seolah-olah anda sedang ingin duduk, tetapi tahan jangan sampai menyentuh lantai. Setelah sampai separuh tubuh, angkat badan anda ke atas lagi, dan lakukan kedudukan ingin duduk tadi berulang kali.

  Ramai orang memiliki pandangan salah tentang squats, dengan menganggap squats boleh mencederakan lutut. Sedangkan senaman squats malah akan meningkatkan kekuatan lutut dan yang paling penting adalah otot-otot vagina anda kembali tegang dan rapat.

  4. Senaman yoga dalam jangka masa panjang

  melahirkan anak

  Jika anda melakukan senaman yoga secara teratur, anda akan mendapatkan manfaat besar untuk seluruh tubuh. Termasuk dengan latihan yang berkait dengan kontraksi otot pinggul, yang dapat merapatkan vagina anda secara tidak langsung. Selain itu, hampir semua gerakan yoga akan membantu otot-otot pinggul menjadi lebih kuat.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 11/09/2021

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan