Bimbang Vagina Longgar Lepas Bersalin, Ibu Amat Disarankan Buat 4 Tip Ini, Sangat Berkesan!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/11/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Cara merapatkan miss v atau vagina adalah salah satu tip yang dicari-cari wanita setelah melahirkan anak. Ramai wanita berasa vaginanya mula tidak tegang, rapat dan elastik seperti dahulu selepas melahirkan anak. Dengan masalah vagina yang mengendur, mereka mula tidak yakin diri sewaktu kembali melakukan hubungan seksual.

Anda seharusnya tidak perlu panik, kerana memang kebiasaannya vagina akan mengendur selepas melahirkan anak. Tetapi vagina anda sebenarnya akan rapat kembali sewaktu masa pemulihan selepas melahirkan walaupun tidak seperti dahulu. Anda cuma perlu menambah sedikit usaha untuk mendapatkan kesan yang lebih baik. Ingin tahu cara yang boleh anda lakukan untuk merapatkan vagina anda seperti dulu? Ikuti tip-tip berikut:

Cara merapatkan miss v

1. Senaman kegel

Senaman kegel ini merupakan salah satu senaman yang dapat merapatkan vagina. Senaman kegel juga akan membuatkan otot-otot pelvik menjadi lebih kuat. Senaman ini boleh dilakukan di rumah atau di mana sahaja tanpa memerlukan sebarang alat bantuan.

Terdapat juga alat bantuan atau alat mainan seks yang boleh membantu senaman kegel seperti vaginal cone atau jiggle balls tetapi senaman kegel secara sendiri lebih berkesan melainkan anda disarankan oleh doktor untuk menggunakan vaginal cone untuk masalah inkotinens urinari atau ketidakupayaan mengawal kencing.

Vaginal cone berbeza ukuran dan jenisnya, serta memiliki tekstur gel silikon dan berbentuk kon. Alat ini dimasukkan ke dalam vagina dan ditahan sekitar beberapa saat. Lakukan gerakan ini dalam jangka waktu selama 15 minit selama 2 hari sekali.

2. Diet makanan sihat dan kecergasan selepas melahirkan anak

melahirkan anak

Makanan yang tidak sihat tidak dapat memberikan zat fitoestrogen (zat pembentuk hormon seks utama wanita) yang cukup daripada makanan yang kita makan. Sebaliknya, pengambilan makanan sihat akan memberikan kesan positif terhadap kesihatan vagina anda.

Amalan pemakanan sihat, digabungkan dengan aktiviti kecergasan yang fokus kepada gerakan otot tubuh bahagian bawah akan membantu merapatkan vagina secara semula jadi. Dengan demikian, kadar elastik vagina akan terjaga dan anda akan dapat mengembalikan ketegangan vagina anda yang kendur setelah melahirkan.

3. Senaman squats ketatkan vagina selepas melahirkan anak

Gerakan dan latihan squats boleh menjadi senaman yang baik untuk kembali merapatkan vagina yang kendur. Caranya mudah, dengan berdiri dan pastikan kaki anda sedikit keluar sejajar dengan tulang pinggul anda. Kedudukan tangan bebas sama ada sambil menggenggam kedua tangan atau anda tempatkan di pinggang. Lalu gerakkan pinggul anda seolah-olah anda sedang ingin duduk, tetapi tahan jangan sampai menyentuh lantai. Setelah sampai separuh tubuh, angkat badan anda ke atas lagi, dan lakukan kedudukan ingin duduk tadi berulang kali.

Ramai orang memiliki pandangan salah tentang squats, dengan menganggap squats boleh mencederakan lutut. Sedangkan senaman squats malah akan meningkatkan kekuatan lutut dan yang paling penting adalah otot-otot vagina anda kembali tegang dan rapat.

4. Senaman yoga dalam jangka masa panjang

melahirkan anak

Jika anda melakukan senaman yoga secara teratur, anda akan mendapatkan manfaat besar untuk seluruh tubuh. Termasuk dengan latihan yang berkait dengan kontraksi otot pinggul, yang dapat merapatkan vagina anda secara tidak langsung. Selain itu, hampir semua gerakan yoga akan membantu otot-otot pinggul menjadi lebih kuat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Berapa Hari Selepas Bersama Boleh Mengandung? (Klu: Lebih Dari Seminggu)

Anda terfikir dan tertanya berapa hari selepas bersama boleh mengandung? Untuk tahu jawapannya, jom klik dan baca artikel ini dengan lebih mendalam lagi!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Petua Seks 11/02/2021 . 3 minit bacaan

Ini 10 Pro & Kontra Selepas Buang Rahim, Setiap Wanita PATUT Ambil Tahu!

Histerektomi adalah proses membuang rahim melalui kaedah pembedahan. Tetapi apakah kesan selepas pembedahan yang mungkin terjadi?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kesihatan Wanita Lain 10/02/2021 . 3 minit bacaan

Ibu Bapa Lebih Suka Paksa Anak Semasa Mengajar? Ini 5 Teknik Berkesan Didik Si Manja

Semua orang tahu, otak kanak-kanak bukan seperti versi mini otak orang dewasa. Ia boleh dibentuk mengikut didikan yang diberikan oleh ibu bapa. Maka...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Kanak-Kanak, Perkembangan Kanak-Kanak 08/02/2021 . 3 minit bacaan

Faraj Sakit Semasa Seks? Cuba Guna Pelincir Faraj, Tapi Sebelum Beli, Baca Ini Dulu!

Topik ini malu untuk dibincangkan tapi sebenarnya semasa seks, miss V mungkin memerlukan bantuan pelincir faraj untuk melancarkan hubungan seksual tersebut.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kesihatan Wanita Lain 02/02/2021 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

hubungan antara adik beradik

Alololo… Si Kakak Cemburu Bila Lahir Adik Baru, Apa Ibu Bapa Perlu Buat?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 05/03/2021 . 2 minit bacaan
info ibu mengandung

Ini Antara Perubahan Tubuh & Emosi Sepanjang Kehamilan, Wanita Hamil WAJIB Ambil Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 04/03/2021 . 5 minit bacaan
hubungan suami istri

Kajian Kata Warga Emas Cenderung Lebih Aktif Bersetubuh, Ini Rupanya Sebabnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 01/03/2021 . 3 minit bacaan
fungsi otot

Nak Elak Masalah Jisim Otot Hilang Masa Usia Tua Nanti? Ikut 6 Cara Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan