home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bolehkan Anda Pastikan Jantina Bayi Tanpa Ultrabunyi?

Bolehkan Anda Pastikan Jantina Bayi Tanpa Ultrabunyi?

Hampir semua wanita hamil mendengar beberapa mitos tentang bagaimana untuk meramalkan jantina bayi sekali atau dua kali. Mitos ramalan jantina mempunyai sejarah yang panjang, sejak zaman purba. Walau bagaimanapun, hingga ke hari ini, apabila ultrabunyi tersedia pada harga yang berpatutan, ramai ibu bapa masih teruja untuk menguji mitos-mitos ini. Mari kita lihat sama ada terdapat sains disebaliknya.

Bentuk perut anda menceritakan semuanya.

Ini adalah salah satu mitos yang paling biasa sepanjang masa. Adalah dipercayai jika seorang wanita hamil mempunyai perut yang menggantung rendah (atau di depan), dia menjangkakan seorang lelaki dan sebaliknya. Sains telah membuktikan bahawa bentuk perut tiada kaitan dengan jantina bayi. Malah, bagaimana perut anda kelihatan bergantung pada bentuk tubuh anda, berat badan anda, otot anda dan kedudukan bayi anda.

Degupan jantung janin boleh meramalkan hubungan jantina bayi.

Walaupun mitos ini mungkin kedengaran seperti ianya berdasarkan beberapa sains, ia sebenarnya tidak betul sama sekali. Kajian telah menunjukkan tiada perbezaan yang berkaitan dengan jantina dalam degupan jantung janin. Dari minggu ke-30 seterusnya, kadar dengupan jantung janin berkurangan. Akibatnya, kadar degupan jantung tidak dapat memberitahu kita apa-apa kepastian, selain daripada kesihatan bayi.

Jika bakal ibu suka manisan, dia mempunyai bayi lelaki.

Teori pemanis adalah satu lagi mitos tulen. Bayi boleh menyukai gula-gula atau makanan masam, tetapi hanya selepas mereka telah keluar dari rahim ibu mereka. Oleh itu, bayi anda tidak akan membuatkan anda makan apa-apa jenis makanan untuknya. Jika anda terdesak untuk makanan tertentu, ia mungkin ada kaitan dengan perubahan hormon anda.

Bayi perempuan membuatkan ibunya berasa sakit sepanjang hari.

Menurut mitos ini, mabuk hamil (morning sickness) yang buruk bermakna anda menjangkakan seorang perempuan. Walaupun hormon-hormon yang bertanggungjawab untuk morning sickness biasanya lebih tinggi pada wanita yang mengharapkan seorang perempuan, wanita yang membawa anak lelaki juga mengalami morning sickness yang buruk.

Bayi anda boleh menjadi sama ada seorang lelaki atau perempuan, jadi kemungkinan mitos-mitos itu menjadi kenyataan adalah 50/50. Sekiranya anda benar-benar perlu membuat keputusan warna untuk melukis bilik nurseri anda, lakukan ultrabunyi. Walaupun mitos kehamilan ini mungkin menyeronokkan untuk dibaca dan tertanya-tanya, ujian ultrasound dan perubatan adalah satu-satunya cara untuk memberitahu jantina bayi anda dengan betul.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Can You Guess Your Baby’s Sex? http://www.webmd.com/baby/features/predicting-baby-gender#1. Assessed August 22, 2016.

Bumpology: Can old wives’ tales tell me my baby’s sex? https://www.newscientist.com/article/dn18827-bumpology-can-old-wives-tales-tell-me-my-babys-sex. Assessed August 22, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Dian Sonnerstedt Disemak pada 13/09/2019
x