Asid Folik Tingkat Kemahiran Bahasa Anak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Suplemen asid folik memainkan peranan yang penting dalam tempoh kehamilan. Saintis percaya pengambilan asid folik boleh melindungi kanak-kanak daripada kecacatan kelahiran dan mengurangkan risiko mengalami ketidakupayaan bahasa sebelum usia 3 tahun. Kanak-kanak yang lahir daripada ibu yang mengambil suplemen asid folik sahaja atau digabungkan dengan suplemen lain semasa tempoh konsepsi mereka berisiko rendah mengalami kelewatan bahasa yang serius.

Apa itu asid folik?

Asid folik ialah sejenis bentuk vitamin B9. Juga dikenali sebagai folat, asid folik amat penting untuk wanita hamil dan yang sedang merancang untuk hamil.

Selain itu, asid folik juga dapat membantu mengelakkan kecacatan kelahiran serius (NTD –  kecacatan tiub neural) pada otak bayi dan saraf tunjang. Tiub neural merupakan sebahagian embrio di mana saraf dan otak bayi berkembang. Kecacatan kelahiran ini boleh berlaku semasa peringkat awal perkembangan, iaitu sebelum kebanyakan wanita sedar mereka sudah hamil. Inilah sebabnya mengapa asid folik penting untuk tubuh anda sebelum anda hamil. Bijirin diperkuat adalah sumber makanan terbaik yang menyediakan asid folik. Folat juga ditemui secara semula jadi dalam sayuran hijau dan buahan sitrus.

Bagaimana asid folik meningkatkan kemahiran bahasa kanak-kanak? 

Nutrien ini diperlukan oleh tubuh wanita untuk menghasilkan sel darah merah yang normal dan mengurangkan risiko komplikasi kehamilan, penyakit jantung, strok, sesetengah penyakit kanser dan juga penyakit Alzheimer. Selain itu, asid folik juga menggalakkan penghasilan, pembaikan, dan fungsi DNA dan menjadi platform asal sel. Dengan mendapat asid folik secukupnya boleh membantu melindungi bayi daripada masalah sumbing bibir dan lelangit, kelahiran pramatang, berat rendah semasa lahir, keguguran, dan sekatan pertumbuhan janin.

Selain itu, polymorphism dalam laluan gen dikaitkan dengan sebilangan keadaan fisiologi seperti Sindrom Down, glioma dan meningioma. Kekurangan dalam folat serebrum, iaitu keadaan apabila paras folat lebih rendah daripada normal dalam bendalir serebrospina (bukan dalam darah), dipercayai menjadi faktor biasa gangguan tingkah laku neuro dalam kalangan kanak-kanak.

Apabila dirawat dengan asid folik, bendalir serebrospina menunjukkan kepekatan folat yang lebih tinggi. Banyak simptom neurologi juga telah diperbaiki. Dilaporkan terdapat rawatan serupa yang menunjukkan keberkesanan asid folik dalam membaiki simptom ASD (Gangguan Spektrum Autisme). Kecacatan berbahasa adalah salah satu daripada tanda-tanda utama ASD.

Terdapat juga hubungan antara kepekatan folat dan perkembangan bahasa. Asid folik mempunyai kesan yang banyak pada metabolisma folat, yang mengurangkan risiko ASD.

Berapa banyak asid folik yang diperlukan?

Pakar menyarankan wanita mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari untuk mengurangkan peluang bayi mendapat kecacatan kelahiran. Pengambilan asid folik disarankan bermula sekurang-kurangnya sebulan sebelum anda mencuba untuk hamil. Walau bagaimanapun, kebanyakan kehamilan adalah tidak dirancang, jadi, semua wanita pada usia yang boleh hamil disarankan mengambil 400 mcg asid folik setiap hari. Sesetengah pakar turut mencadangkan wanita yang sedang merancang kehamilan, meningkatkan pengambilan sekurang-kurangnya 600 mcg asid folik sehari.

Periksa label pada suplemen multivitamin anda untuk memastikan anda mendapat cukup asid folik. Jika tidak mencukupi, anda perlu menukar kepada jenama lain atau mengambil suplemen asid folik secara berasingan. Walau bagaimanapun, jangan mengambil lebih daripada satu multivitamin sehari. Jika anda sedang mengambil vitamin pranatal, sepatutnya ia mengandungi 800 hingga 1,000 mcg asid folik di dalamnya.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tompok Hitam Pada Mata Tanda Barah? Ini 7 Tanda Awal Kanser Mata Yang Anda Perlu Tahu

  Seringkali kita mengabaikan tanda kanser mata memandangkan ia bukanlah sejenis kanser yang lazim didiagnosis di seluruh dunia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser Lain 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Jika Kesihatan Oral Tidak Dipantau, Orang Tua Anda Berisiko Untuk Dapat 5 Penyakit Gigi Ini!

  Warga emas amat mudah untuk mendapat beberapa jenis penyakit gigi. Berikut adalah antara jenis masalah gigi yang sering berlaku kepada warga emas.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Di Usia Emas 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Wanita Boleh Tumbuh Janggut! Ya, Ini Antara 3 Penyakit ‘Rare’ Menyerang Perempuan!

  Tahukah anda, ada beberapa jenis penyakit jarang berlaku yang lebih berisiko terjadi kepada wanita? Salah satunya merupakan penyakit wanita berjanggut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan Wanita Lain 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Jangan Pandang Mata Orang Yang Tengah Sakit Mata, Nanti Boleh Berjangkit! Betul Ke?

  Kuarantin diri sendiri di rumah adalah salah satu cara hilangkan sakit mata. Jom klik artikel ini untuk tahu cara lain dengan lebih mendalam lagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penyakit Mata 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan kuman

  Maklumat Lengkap Mengenai Penyakit Berjangkit: Simptom, Punca, Rawatan & Langkah Pencegahan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 4 minit bacaan
  petua kencing tak lawas

  Kenapa Perlu Terus Sengsara Akibat Kencing Tak Lawas? Ada 7 Cara Mengawalnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan
  sel darah

  Ini Jenis Penyakit Darah Yang Perlu Diketahui, Bukan Hanya Anemia Dan Talasemia Sahaja, Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 5 minit bacaan
  radang sendi

  Sendi Bengkak Disebabkan 2 Masalah Radang Sendi Ini, Kenali Perbezaannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan