Bolehkah Ibu Hamil Pakai Kasut Tumit Tinggi?

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kasut tumit tinggi adalah ‘teman baik’ bagi perempuan. Lebih 72 peratus wanita memakai kasut tumit tinggi pada sesuatu tempoh. Namun, lain pula cerita jika kasut tumit tinggi dipakai semasa hamil. Sesetengah orang mengatakan kasut tumit tinggi tidak elok untuk ibu hamil, sementara sesetengah yang lain pula menganggap tidak mengapa jika memakai kasut tinggi semasa hamil. Jadi, apakah jawapannya? Teruskan membaca!

Bagaimana kasut tumit tinggi boleh menjejaskan tubuh anda?

Kebanyakan orang akan mengalami perubahan pada postur tubuh mereka sebaik sahaja mereka memakai kasut tumit tinggi. Perkara ini berlaku disebabkan oleh perubahan pada keberadaan titik tekanan. Berat badan anda berubah daripada keseluruhan kaki anda ke bebola kaki. Bagi menyeimbangkan perubahan ini, struktur tulang belakang anda menyesuaikan dengan perubahan tersebut. Kasut tumit tinggi menolak bahagian bawah tubuh anda ke depan dan mencondongkan bahagian atas tulang belakang anda. Secara automatiknya, dada anda tertolak ke depan dan pinggul anda ke belakang. Otot kaki anda menjadi lebih tegang, terutama pada bahagian betis. Kerap memakai kasut tumit tinggi boleh memendekkan otot betis anda dan menebalkan tendon, menyebabkan sakit betis dan kejang.

Perubahan tempat tulang belakang akibat kerap memakai kasut tumit tinggi boleh menjurus kepada sakit belakang atau dalam kes yang teruk, menyebabkan gelinciran pada satu vertebra atas yang lain. Kejadian ini boleh mengakibatkan foraminal stenosis, di mana saraf yang melalui bahagian bawah tulang belakang terperangkap antara vertebra.

Adakah kasut tumit tinggi tidak elok untuk wanita hamil?

Secara amnya, kasut tumit tinggi tidak digalakkan untuk ibu hamil. Memakai kasut tumit tinggi semasa hamil boleh menyebabkan sakit belakang dan sakit kaki, malah lebih teruk daripada itu. Dalam situasi biasa pun, penggunaan tumit tinggi sudah boleh mengubah postur badan dan tulang belakang anda.

Walau bagaimanapun, semasa trimester pertama, pemakaian kasut tumit tinggi tidak seharusnya menjejaskan kehamilan anda. Akan tetapi, semakin meningkat usia kandungan, dengan pertambahan berat anda dan kandungan, seharusnya anda perlu lebih menyeimbangkan badan. Memasuki trimester kedua, badan anda akan melepaskan hormon relaksin yang akan melonggarkan ligamen anda bagi membolehkan bayi anda melepasi pelvis dengan mudah. Ini juga bermakna pelvis, pinggul, dan sendi belakang anda cenderung untuk lari daripada kedudukannya. Tekanan tambahan pada sendi boleh menyebabkan sakit bahagian bawah belakang.

Selain itu, pembengkakan (edema) amat biasa berlaku dalam kehamilan, terutama semasa trimester ketiga. Anda akan rasa lebih tidak selesa jika memakai kasut tumit tinggi ketika ini. Jadi, sebagai keselamatan, pakai kasut tumit tinggi hanya semasa majlis tertentu sahaja bagi mengelakkan risiko terjatuh. Terjatuh semasa hamil bukan sahaja boleh menyakitkan anda, tetapi juga membahayakan kandungan. Jadi, fikir dua kali sebelum anda bercadang memakai kasut tumit tinggi.

Jika anda rasa ingin bergaya dengan memakai kasut tumit tinggi, jangan lupa untuk melakukan urutan lembut dan regangan pada betis anda selepas mengenakan kasut tersebut. Kesudahannya, keputusan memakai kasut tumit tinggi ataupun tidak semasa hamil adalah terletak di tangan anda. Nasihat kami, utamakan keselamatan anda berbanding mengejar fesyen!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  DARI PAKAR Dian Sonnerstedt

  Jenis-jenis Yoga

  Katakanlah sekarang ini anda sedang cuba berlatih yoga buat pertama kali, atau kali kedua, dan anda masih belum menemukan jenis yoga yang paling sesuai dengan diri anda. Artikel ini boleh membantu anda untuk memutuskan ...

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  jenis yoga

  Urutan Kehamilan: Adakah Idea yang Baik?

  Adakah urutan kehamilan yang dilakukan sewaktu wanita hamil selamat untuk dilakukan? Adakah terdapat sebarang risiko terhadap ibu hamil tersebut?

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  urutan kehamilan

  5 Rahsia Kecil Yang Akan Berlaku Jika Ibu Bersalin Secara Normal, Sakit Itu Cukup Membahagiakan

  Nak proses bersalin secara normal jadi lancar? Ibu hamil kena buat 5 perkara penting ini dahulu. Mulakan ia seawal minggu yang ke 38.

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  bersalin secara normal

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Suka Aktiviti Berlari? Pesakit Diabetes Jenis 1, Sebelum Buat, Ambil Tahu 3 Perkara Mustahak Ini Dulu!

  Adakah terdapat cara berlari dengan betul untuk penghidap diabetes jenis 1? Adakah cara berlari yang betul ini sesuai dengan keadaan kencing manis mereka?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes Jenis 1 03/03/2021 . 2 minit bacaan

  Adakah Anak Bersedia Dengan Kelahiran Adik Baru? Ibu Ayah, Ini Cara Elak Anak Terasa Hati

  Kelahiran bayi adalah perkara yang menggembirakan hati mana-mana ibu bapa. Tetapi adakah anak anda bersedia menerima kehadiran adik beradik baharu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Perkembangan Kanak-Kanak 03/03/2021 . 3 minit bacaan

  Jangan Ambil Mudah Kalau Kaki Selalu Kebas, Kadang-Kadang Ia Petanda Penyakit!

  Rasa kebas kaki merupakan perkara yang lazim terjadi, lebih-lebih lagi jika kita duduk terlalu lama. Tetapi, ia juga boleh menjadi tanda penyakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Masalah Otot Lain 03/03/2021 . 3 minit bacaan

  Semakin Meningkat Usia, Semakin Menurun Testosteron, Kena Ambil Suplemen Ke?

  Adakah ambil suplemen merupakan cara meningkatkan hormon testosteron paling bagus? Jom klik artikel ini untuk tahu tentangnya dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Masalah Usia Emas 03/03/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu demodex

  Wajah Menggerutu Bukan Sebab Jerawat @ Jeragat, Puncanya Sebab Kutu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 04/03/2021 . 3 minit bacaan
  kemahiran keibubapaan

  Selalu Rasa Diri Bukan Ibu Bapa Terbaik? Bertenang, Kami Ada Tip Yang Boleh Anda Cuba

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 5 minit bacaan
  kenapa jantung berdegup laju

  Jantung Berdegup Laju Tanpa Sebab? Ini Mungkin 4 Penyakit Yang Menyebabkan Aritmia Jantung!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 3 minit bacaan
  alergi susu soya

  Sakit Perut Selepas Makan Tempe? Ini Mungkin Tanda Anda Sensitif Terhadap Soya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 2 minit bacaan