Sejauh Manakah Keberkesanan Kaedah Bayi Tabung Uji?

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Setiap pasangan suami isteri pasti mahu memiliki sebuah keluarga bahagia yang lengkap dengan kehadiran cahaya mata. Namun begitu, tidak semua mereka bernasib baik ekoran masalah kesuburan yang mungkin dialami oleh pasangan tidak kira lelaki atau wanita.

Bagi wanita, masalah kesuburan yang dialami mungkin disebabkan oleh banyak faktor seperti usia, kecacatan pada telur dan lain-lain. Bagi menyelesaikannya, terdapat banyak jenis rawatan kesuburan yang boleh dilakukan dan antara yang paling popular adalah kaedah IVF. 

Pun begitu, sejauh manakah keberkesanan kaedah bayi tabung uji ini terhadap kesuburan wanita? Atau adakah terdapat sebarang cara lain yang lebih efektif? Untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut, sila ikuti artikel ini.

Apa itu IVF?

IVF (in-vitro fertilisation) atau kaedah bayi tabung uji ini adalah teknik persenyawaan yang dilakukan di luar rahim yakni di dalam makmal. Kaedah yang telah diamalkan lebih 30 tahun ini dilakukan dengan cara mengeluarkan telur dari ovari wanita yang telah dsenyawakan dengan sperma lelaki dan dimasukkan kembali ke dalam rahim wanita.

Sejak kali pertama kaedah ini dilakukan pada tahun 1973 oleh Monash IVF, lebih dari 5 juta bayi berjaya disenyawakan dan dilahirkan menerusi teknik ini. Pun begitu, masih ada segelintir kes di mana pasangan yang tidak berjaya mendapatkan bayi walaupun selepas melakukan kaedah ini. Jadi, di manakah silapnya?

Apa punca kaedah IVF tidak berjaya?

Menurut Dr. Helena Lim yang merupakan pakar kesuburan dari KL Fertility & Gynaecology Centre, kadar kejayaan kaedah ini sebenarnya sangat bergantung kepada 4 faktor yang utama iaitu:

 • Usia pasangan terutamanya wanita
 • Tempoh subkesuburan
 • Kualiti serta kuantiti telur dan sperma untuk membentuk embrio
 • Kondisi rahim yang kondusif

Menurut beliau lagi, selepas menjalani banyak kali kaedah IVF dan tidak membuahkan apa-apa hasil sudah pasti akan mengecewakan anda dan pasangan. Pun begitu, ia sebenarnya merupakan ruang atau peluang untuk mencari informasi penting terhadap kesuburan anda. 

Untuk pengetahuan anda, kaedah bayi tabung uji ini sebenarnya boleh berfungsi sebagai alat diagnostik kesuburan anda. Kaedah ini akan memberi informasi penting seperti tindak balas tubuh badan anda terhadap ubat-ubatan serta kondisi telur, sperma dan embrio anda.

Jadi, apa yang anda perlu lakukan?

Gagal sekali tidak bermaksud gagal selamanya, bukan? Jadi tidak salah untuk anda cuba lagi. Menurut Dr. Helena, ada beberapa aspek yang perlu anda perincikan sebelum mula menjalani kaedah IVF ini yang seterusnya, seperti:

#1. Protokol IVF

Ya, mungkin protokol kaedah ini adalah standard namun tindak balas setiap wanita yang melakukannya mungkin berbeza bergantung kepada jenis dan dos ubat yang digunakan. Jadi, protokol ini perlu disesuaikan dengan anda bagi memastikan anda mampu mendapatkan nombor telur berkualiti tinggi yang optimum.

#2. Klinik IVF

Kebanyakan klinik IVF mempunyai standard yang tinggi. Namun begitu, tidak dapat dinafikan bahawa mungkin terdapat perbezaan dari segi penjagaan kualiti dan operasi yang akan memberi kesan kepada peratusan kejayaannya. Jadi, anda dan pasangan perlu pastikan klinik IVF yang anda bakal kunjungi adalah yang paling anda percayai.

#3. Telur

Hakikatnya, kualiti telur wanita adalah faktor penting kejayaan IVF. Jika ia tidak berkualiti, embrio yang dihasilkannya juga adalah tidak berkualiti. Untuk meningkatkan kualiti telur ini, perubahan gaya hidup perlu dilaksanakan. Ia termasuklah aspek pemakanan, pekerjaan dan juga pengambilan ubat-ubatan alternatif seperti DHEA.

#4. Sperma

Selain telur, sperma juga memainkan peranan yang sangat penting dalam kejayaan IVF. Oleh itu, jangan hanya meletakkan beban kepada pasangan wanita sahaja. Pasangan lelaki juga perlu ubah segera gaya hidup anda. Paling penting, berhenti dari melakukan tabiat sia-sia seperti menghisap rokok atau meminum alkohol!

#5. Rahim

Paling utama, kondisi rahim wanita perlu berada dalam keadaan yang baik. Mungkin di luar negara, anda boleh melakukan metode “ibu tumpang”.  Pun begitu, harus ditekankan di sini bahawa negara kita mengharamkankan metode ini ekoran faktor agama dan kerohanian. 

Jadi, lihat kepada faktor lain mengenai rahim yang mungkin akan memberi kesan keberkesanan kaedah IVF seperti polip atau fibroid pada rahim. Jika anda mengalami masalah ini, jangan risau kerana ia boleh diperbetulkan dengan teknologi perubatan terkini.

Konklusinya, kesuburan itu sendiri sebenarnya bermula dari dalam diri anda sendiri. Oleh itu, anda disarankan untuk menjalani gaya hidup yang sihat. Ini merangkumi aspek pemakanan, pekerjaan dan lain-lain. Seperti yang pernah diperkatakan sebelum ini, hindari diri anda dari perbuatan sia-sia seperti menghisap rokok atau meminum alkohol. Fikirkan ini demi kesuburan dan kesejahteraan hidup anda secara keseluruhannya.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Dr. Helena Lim Yun Hsuen

  Apa Itu Masalah Subkesuburan? Jom Kenali Apa 6 Punca Utama Ia Terjadi!

  Masalah kesuburan wanita sebenarnya mungkin disebabkan oleh subkesuburan. Jom ikuti artikel ini untuk tahu 6 punca ia terjadi kepada anda!

  Ditulis oleh Dr. Helena Lim Yun Hsuen
  masalah kesuburan wanita

  Sejauh Manakah Keberkesanan Kaedah Bayi Tabung Uji?

  Antara kaedah merawat ketidaksuburan wanita adalah kaedah bayi tabung uji. Pun begitu, ia mungkin tidak berjaya. Ikuti artikel ini untuk tahu lebih lanjut.

  Ditulis oleh Dr. Helena Lim Yun Hsuen
  bayi tabung uji

  Lelaki Zaman Sekarang Kurang Subur Berbanding Wanita, Anda Setuju Tak?

  Kini, lelaki sebenarnya adalah lebih tidak subur berbanding wanita. Apakah yang menyebabkannya? Sila ikuti artikel ini dengan lebih lanjut.

  Ditulis oleh Dr. Helena Lim Yun Hsuen
  Kesihatan Lelaki 27/08/2019

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Apakah Fungsi Sistem Saraf Pusat & Periferal Manusia? Fahami Strukturnya

  Sistem saraf manusia terdiri daripada organ yang menguruskan isyarat komunikasi badan. Ia terbahagi kepada sistem saraf pusat dan periferal.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Sistem Saraf & Otak 23/02/2021 . 4 minit bacaan

  Risau Bayi Kerap Menggigil? Relaks Ibu, Ini Cara Bezakan Pergerakan Normal & Abnormal Si Manja

  Bingung akan pergerakan bayi anda? Lagi-lagi kalau bayi asyik menggigil. Ah risaunya! Normalkah pergerakan itu? Artikel ini menjawab persoalan anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 23/02/2021 . 3 minit bacaan

  Gula Tinggi & Gula Rendah Bahayakan Nyawa! Ini 13 Tanda Tubuh Banyak Dan Kurang Gula

  Tahukah anda, paras gula darah yang terlalu tinggi dan rendah sangat berbahaya? Ini 13 tanda kurang gula dalam badan dan tanda gula tinggi dalam badan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kencing Manis 23/02/2021 . 2 minit bacaan

  Sabun Sebabkan Kulit Sensitif Jadi Makin Teruk? Ikut 3 Tip Mudah Ini Agar Tak Gatal Lagi!

  Jika anda mempunyai kulit sensitif atau gatal, apakah cara yang terbaik untuk memilih sabun mandi yang sesuai? Jom ikuti 3 tip mudah untuk memilih sabun.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Alahan Kulit 23/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jantung berdegup kuat

  Jantung Selalu Berdegup Laju? Atasinya Dengan 4 Cara Mudah Ini, Pasti Berkesan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan
  jangkitan salur air kencing

  Kena Minum Banyak Air Kosong Nak Elak Jangkitan Saluran Kencing, Berkesan Ke Cara Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan
  kencing tak lawas dan sakit

  Rasa Tak Selesa & Sakit Jika Alami Kencing Tak Lawas, Kena Tahu 8 Puncanya Dahulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/02/2021 . 3 minit bacaan
  jenis bisul tanpa mata

  AWAS, Bahaya Pecahkan Bisul Tanpa Mata, Boleh Mengancam Nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/02/2021 . 2 minit bacaan