Mengapa Saya Masih Belum Berjaya Hamil: Ini 5 Kesilapan Lazim yang Anda Lakukan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 16/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pelbagai usaha telah dilakukan dalam cubaan untuk hamil, namun rezeki masih belum berpihak pada anda. Periksa dahulu adakah anda ada melakukan kesilapan seperti di bawah. Ini 5 kesilapan yang biasa dilakukan oleh ramai wanita yang sedang merancang untuk hamil.

1 Hanya menunggu hari subur

Kebanyakan wanita yang sedang dalam fasa TTC atau sedang mencuba untuk hamil mungkin sedar bahawa peluang kehamilan mereka akan meningkat jika bersama suami semasa hari subur. Akan tetapi, kesilapan yang selalu dilakukan oleh golongan ini adalah, mereka hanya menunggu hari subur sahaja untuk melakukan hubungan kelamin.

Benar bahawa peluang kehamilan menjadi tinggi jika hubungan intim dilakukan semasa hari subur. Akan tetiba, kita tidak boleh menjangka bilakah hari sebenar subur seseorang wanita. Ini kerana, telur yang dilepaskan semasa hari subur atau ovulasi akan hanya bertahan sekitar 12 hingga 24 jam. Bayangkan jika anda hanya menyasarkan hari subur sahaja, pastinya terdapat kebarangkalian bahawa anda akan terlepas hari subur anda. Malahan, anda mungkin akan tersilap kira hari subur anda pada bulan tersebut. Apa yang anda perlu ingat adalah sperma boleh hidup dalam tubuh wanita selama tiga hingga lima hari. Jadi, adalah disarankan untuk setiap pasangan yang dalam tempoh TTC bersama dalam tempoh kesuburan, iaitu beberapa hari sebelum waktu subur.

2 Kekal melakukan satu-satu posisi

Anda tentu pernah mendengar tentang posisi ‘bersama’ yang disarankan untuk pasangan yang ingin segera dapat anak. Tidak kiralah jika anda berada di atas ataupun pasangan anda yang berada di atas, seharusnya hubungan intim perlu dilakukan dengan keseronokan. Bukannya dengan hanya menyasarkan satu-satu posisi yang dikatakan dapat meninggikan peluang anda untuk hamil. Jika demikian, ditakuti hubungan seks anda dan pasangan akan jadi membosankan.

3 Jangan terlebih, jangan terkurang

Ada pasangan yang menganggap hubungan intim yang dilakukan terlalu kerap boleh menjejaskan bilangan sperma suami. Jadi, mereka hanya memilih masa-masa tertentu untuk melakukan hubungan seks. Dan, ada pula pasangan yang setiap hari melakukan hubungan intim kerana menganggap peluang kehamilan akan jadi lebih tinggi jika selalu melakukannya. Kedua-duanya adalah tidak benar. Setiap pasangan yang sedang mencuba untuk mendapat anak boleh melakukan hubungan intim paling kerap adalah selang sehari. Anda tidak perlu melakukannya setiap hari atau seminggu sekali jika anda sudah tahu bahawa sperma lelaki boleh bertahan dalam tubuh anda antara tiga hari hingga lima hari. Jadi, sudah pasti anda boleh merancang bila selang hari yang sesuai untuk anda bersama.

4 Tidak jaga perkara asas

Anda dan pasangan hanya mementingkan hubungan seks sahaja. Kebanyakan pasangan menganggap bahawa satu-satunya peluang mereka untuk mendapat anak adalah dengan memfokuskan kepada berhubungan intim. Sehinggakan anda terlepas pandang perkara asas yang perlu untuk meningkatkan peluang kehamilan. Perkara paling utama jika anda ingin hamil adalah dengan menjaga pemakanan dan melakukan gaya hidup sihat. Jangan merokok, mengambil dadah, mengambil alkohol, dan jaga pemakanan anda.

5 Bergantung pada vitamin pranatal

Vitamin pranatal bukan sahaja penting untuk ibu hamil, tetapi ia juga perlu diambil jika seseorang wanita itu ingin hamil. Bagaimanapun, ramai wanita yang menganggap bahawa pengambilan vitamin pranatal akan meningkatkan peluang kehamilan mereka. Walhal, fungsi vitamin ini adalah bagi membantu tubuh wanita mendapat nutrien yang secukupnya di samping mempersiapkan tubuh untuk kehamilan. Meskipun anda sudah mengambil vitamin pranatal, anda masih perlu menjaga makan dengan mengamalkan pengambilan makanan yang sihat dan seimbang.

Setiap pasangan yang bercadang untuk mendapat anak disarankan untuk berjumpa dengan pakar fertiliti bagi memeriksa tahap kesihatan dan kesuburan mereka. Pakar akan membantu anda mencari rawatan yang sesuai dan alternatif yang perlu anda lakukan sebagai usaha untuk meningkatkan peluang anda untuk menimang cahaya mata.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  7 Barang Di Rumah Yang Boleh Jadi Punca Alahan! Jaga-Jaga, Kondom Turut Tersenarai!

  Kadangkala, objek biasa di sekeliling anda juga boleh menjadi punca alahan. Jika anda alami alahan jenis ini, berhati-hati ya ketika menggunakan 7 benda ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Alahan, Alahan Kulit 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Kena Tahu, Penyakit Radang Paru-paru Mungkin Akan Sebabkan 6 Komplikasi Serius Ini!

  Penyakit radang paru-paru memang berbahaya dan terdapat 6 komplikasi pneumonia yang mungkin akan terjadi. Jom klik artikel ini untuk tahu tentangnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid

  Sukar Orgasme & Selalu Rasa Penat? Ini Tanda Awal Wanita Muda Alami Sakit Saraf MS!

  Multiple sclerosis (MS), sejenis penyakit neurologi autoimun yang menyebabkan keradangan sistem saraf pusat. Ini tanda-tanda awalnya dalam kalangan wanita..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Sistem Saraf & Otak, Sklerosis Berbilang 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Sudah Buang Rahim, Tapi Risiko Kanser Ovari Masih Ada! Ini Penjelasannya…

  Benarkah individu yang pernah menjalani histerektomi atau prosedur buang rahim masih mempunyai risiko barah ovari? Kenapa ia boleh terjadi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanser, Kanser Ovari 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  anak tidur berdengkur

  Si Kecil Boleh Alami 7 Kesan Berdengkur Ini Jika Tidak Dapat Rawatan Segera Doktor Gigi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  serangan panik dan kegelisahan

  Serangan Panik & Kegelisahan, Macam Sama Tapi Tak Serupa! Ini Cara Untuk Bezakannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  pembedahan prostat

  Risau ZAKAR MENGECIL Selepas Pembedahan Prostat? Tapi, Ini Risikonya Jika Anda Tidak Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  peranan ibu bapa

  Si Kecil Nak Buat Semua Perkara Sendiri? Sebagai Parents Ini Cara Untuk Galakkan Anak Berdikari

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan