home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bolehkah Hamil selepas Rawatan Kanser?

Bolehkah Hamil selepas Rawatan Kanser?

Selepas berjaya terselamat daripada kanser, ramai wanita yang menyimpan impian untuk menimang cahaya mata sendiri. Walau bagaimanapun, selepas mendapatkan rawatan kanser, terdapat kemungkinan bahawa anda sukar untuk hamil. Teruskan membaca untuk mengetahui jenis-jenis rawatan yang boleh menjejaskan kesuburan anda dan kebimbangan lain yang ibu bapa akan terima selepas rawatan kanser.

Apakah rawatan yang boleh menjejaskan kesuburan?

Sebelum anda menerima rawatan, lazimnya doktor akan memaklumkan kepada anda jika prosedur tersebut akan menjejaskan organ reproduktif anda ataupun tidak. Maklumat ini boleh membantu anda untuk bersedia dengan sebarang kemungkinan, dari segi mental dan fizikal. Sesetengah rawatan kanser berkemungkinan menyebabkan ketidaksuburan, ini termasuklah rawatan:

Kemoterapi

Sesetengah ubat kemoterapi yang digunakan dalam prosedur merawat kanser boleh meninggalkan beberapa kesan yang teruk (contohnya, ketidaksuburan) berbanding ubat lain. Cytoxan (atau umumnya dikenali sebagai cyclophosphamide) adalah sebahagian kumpulan ubat kemo yang dipanggil alkylating agent. Semakin tinggi dos yang diberikan kepada anda, semakin cenderung organ pembiakan anda akan terjejas.

Di samping itu, kombinasi ubat dan ubat kemoterapi yang lain juga turut memberi kesan kepada kesuburan anda. Memandangkan terdapat pelbagai jenis ubat kemoterapi, jadi, jika anda bercadang untuk hamil selepas rawatan, berbincanglah terlebih dahulu dengan doktor anda bagi mengenal pasti rawatan yang menawarkan risiko paling rendah kepada kesuburan anda.

Rawatan radiasi

Rawatan radiasi mengandungi risiko yang boleh merosakkan sperma dan telur. Jika rawatan radiasi tertumpu pada atau berdekatan bahagian pelvik, berkemungkinan berlakunya kerosakan pada ovari wanita adalah amat tinggi. Untuk lelaki pula, bilangan sperma akan berkurangan. Perubahan-perubahan ini boleh mengambil masa untuk pulih dan ada kalanya akan kekal.

Bergantung kepada jenis dan bahagian yang akan dirawat, doktor akan melindungi testis ataupun ovari daripada rosak, atau cuba menjarakkan ovari daripada terkena radiasi (atau dipanggil sebagai transposisi).

Pembedahan

Bagi pesakit yang mengalami kanser pada bahagian organ pembiakan mereka, doktor kadangkala terpaksa membuang bahagian tersebut bagi menghentikan kanser merebak.

Kebimbangan lain

Risiko untuk bayi mendapat kanser

Ramai pejuang kanser yang bimbang jika anak mereka akan turut mendapat kanser. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa anak yang ibu bapanya merupakan pejuang kanser tidak cenderung untuk mendapat kanser. Sesetengah kanser diketahui boleh diwarisi, iaitu boleh diturunkan daripada ibu bapa kepada anak-anak mereka. Jika anda menghidap kanser keturunan, anak anda berisiko tinggi untuk mendapat kanser tersebut. Berbincanglah dengan doktor atau kaunselor genetik anda sebelum memutuskan untuk mendapat anak mahupun tidak.

Ketidaksuburan

Rawatan kanser tertentu menjadikan sukar atau mustahil untuk pejuang kanser mendapat anak. Oleh itu, berundinglah dengan doktor anda tentang kemungkinan ketidaksuburan sebelum mendapatkan mana-mana rawatan. Pilihan untuk mengekalkan kesuburan boleh diambil jika perlu.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Having a Baby After Cancer: Pregnancy, http://www.cancer.net/survivorship/life-after-cancer/having-baby-after-cancer-pregnancy Accessed December 1, 2016.

How cancer treatments can affect fertility in women,  http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/physicalsideeffects/sexualsideeffectsinwomen/fertilityandwomenwithcancer/fertility-and-women-with-cancer-how-cancer-treatments-affect-fertility Accessed December 1, 2016.

Can I Have Children After Cancer Treatments,  http://kidshealth.org/en/teens/fertility.html Accessed December 1, 2016.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin
Disemak pada 17/12/2018
x