backup og meta

11 Makanan Yang Baik Untuk Ibu Lepas Bersalin, Barulah Si Manja Dapat Nutrisi Dari Susu Badan!

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 20/08/2020

11 Makanan Yang Baik Untuk Ibu Lepas Bersalin, Barulah Si Manja Dapat Nutrisi Dari Susu Badan!

Selepas bersalin, anda bukan lagi makan untuk dua orang. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna yang anda boleh kembali makan makanan ringan kerana bayi anda masih perlu mendapat nutrien daripada anda, melalui susu badan.

Jika anda mahu si manja membesar dengan sihat, anda perlu mengambil berat akan pemakanan anda. Sekiranya anda masih belum pasti makanan apa yang boleh dimakan selepas bersalin, teruskan membaca artikel ini.

Makanan untuk ibu selepas bersalin

1. Oatmeal

Oatmeal adalah kaya dengan zat besi, yang melindungi anda daripada mendapat anemia kekurangan zat besi, yang boleh meninggalkan kesan buruk pada penghasilan susu anda.

Oatmeal juga boleh memastikan perut anda kenyang untuk masa yang lama, selain boleh meningkatkan penghasilan susu badan anda.

2. Kacang badam

Kacang badam kaya dengan protein dan kalsium.

Ibu yang menyusukan bayi perlu mengambil kira-kira 1000 mg kalsium setiap hari untuk memastikan bahawa melalui susu ibu, si manja mendapat cukup kalsium untuk membesar dengan baik.

3. Aprikot

Aprikot penuh dengan serat pemakanan, vitamin A, vitamin C, dan potassium, yang kesemuanya merupakan nutrien penting.

Dengan memakan aprikot dapat membantu meningkatkan penghasilan susu badan anda kerana buah ini mengandungi prolaktin, yang merupakan hormon yang mengawal selia penghasilan susu badan.

4. Salmon

Ikan berlemak yang lazat ini amat baik untuk wanita yang menyusukan bayi, kerana salmon mengandungi tinggi protein dan banyak DHA, sejenis lemak yang penting untuk perkembangan sistem saraf bayi.

5. Yogurt

Yogurt ialah sumber terbaik protein dan kalsium. Yogurt juga mudah dimakan dan mengandungi pelbagai perisa untuk anda pilih.

Walau bagaimanapun, berhati-hati jika bayi anda didiagnosis dengan alahan protein susu, jadi anda tidak boleh makan yogurt.

6. Sayur kacang

Sayur kacang adalah baik untuk sistem penghadaman anda. Sayur ini juga kaya dengan zat besi dan protein.

Oleh itu, keraplah makan sayur kacang untuk menambah pengambilan protein dan zat besi anda.

7. Bayam

Bayam ialah nutrien-tumpat dan tinggi kalsium, yang membantu pembentukan penuh tulang bayi. Tambahan pula, bayam juga mudah dimasak dengan pelbagai cara.

8. Kurma

Kurma ialah satu lagi sumber lain makanan kaya-kalsium. Kurma dipercayai boleh meningkatkan penghasilan susu badan anda memandangkan ia menyediakan prolaktin pada tubuh anda, sama seperti aprikot.

Kurma juga ialah buah yang manis yang dapat memenuhi rasa ‘mengidam’ anda.

9. Biji bijan

Bijan adalah makanan yang penuh kalsium, serat, zat besi, magnesium, fosforus, mangan, dan kupur.

10. Telur

Telur bukan sahaja mengandungi lebih daripada 12 vitamin dan mineral, tetapi juga penuh protein berkualiti, kolin, lemak omega-3 dan DHA, yang memastikan tumbesaran dan perkembangan bayi anda, baik fizikal mahupun mental.

11. Beras perang

Beras perang mempunyai banyak serat dan nutrien. Selain itu, beras perang juga adalah karbo kompleks yang akan memastikan anda kenyang dan mengekalkan paras glukosa darah anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 20/08/2020

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan