Minggu 19

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Perkembangan bayi

Perkembangan bayi dalam kandungan  

Bayi anda sekarang adalah dalam saiz tomato, dengan berat kira-kira 240 gram dan panjang daripada kepala ke kaki sekitar 15 cm.

Bayi anda kini dilindungi oleh lapisan lilin putih untuk kulit sensitif. Lapisan lilin ini akan hilang pada akhir kehamilan, jadi bayi pramatang sering diliputi dalam lilin apabila dilahirkan. Minggu ini, lapisan lemak berwarna coklat akan terbentuk dan menghangatkan bayi anda selepas kelahiran. Pada trimester ketiga kehamilan, lebih banyak lapisan lemak akan terbentuk untuk melindungi bayi anda.

Perubahan hidup & tubuh badan

Bagaimanakah perubahan badan saya?

Pada masa ini, anda akan mula merasa pergerakan bayi dalam badan anda. Pergerakan pertama adalah sangat pendek dan ringan, jadi anda mungkin terkeliru dengan gas perut. Tetapi anda mungkin merasa tendangan, tumbukan, dan sedu sedikit dalam perut anda sekali. Setiap bayi mempunyai cara berbeza untuk bergerak. Jika kekerapan dan intensiti pergerakan bayi anda berkurang, anda perlu bertemu doktor untuk mendapatkan bantuan dan nasihat dengan segera.

Apakah yang perlu saya beri perhatian?

Tidak ada bukti saintifik yang kukuh bahawa kehamilan boleh memudaratkan aktiviti mental. Sesetengah ibu sering menyangka bahawa ingatan mereka dipengaruhi kehamilan. Ini jarang berlaku tetapi anda perlu membiasakan diri dengan sebarang perubahan fizikal dan mental dan berfikir tentang aspek-aspek positif kehamilan, seperti waktu selepas kelahiran bayi tersebut.

Pertemuan dengan doktor

Apa yang harus saya maklumkan pada doktor?

Anda mungkin mengalami hari di mana anda merasakan bayi anda bergerak terus-menerus, tetapi pada hari berikutnya, bayi anda senyap dan kurang bergerak. Ini adalah perkara biasa. Pada peringkat kehamilan ini, anda tidak perlu bimbang tentang ketidakstabilan pergerakan bayi. Pergerakan bayi anda akan menjadi lebih konsisten pada minggu ke-28 kehamilan. Pada waktu inilah anda perlu memeriksa pergerakan bayi dengan kerap.

Jika anda tidak merasa sebarang pergerakan bayi sepanjang hari, anda boleh merangsang pergerakannya dengan cara berikut: berbaring dalam satu atau dua jam pada waktu petang selepas minum segelas susu, secawan jus oren atau makan makanan ringan yang sihat. Ini boleh merangsang bayi anda bergerak. Tetapi jika kaedah ini tidak berfungsi, jangan bimbang, cuba lagi selepas beberapa jam. Malah, ramai wanita tidak dapat mengesan pergerakan bayi dalam satu atau dua, mahupun tiga atau empat hari. Jika anda masih bimbang, anda boleh menemui doktor untuk berasa lebih selamat.

Apakah ujian yang perlu saya tahu?

Doktor anda mungkin mencadangkan ujian amniosentesis. Ujian amniosentesis dilakukan atas sebab-sebab tertentu dan bukan ujian rutin. Adalah penting untuk anda membincangkan manfaat dan risiko ujian dengan doktor anda. Melalui amniosentesis, sampel cecair amnion diambil dari kantung yang mengelilingi bayi. Sampel ini diuji untuk melihat jika bayi mempunyai keabnormalan genetik tertentu, seperti sindrom Down. Ujian ini mempunyai beberapa risiko, jadi sila berbincang dengan doktor anda apakah pilihan yang terbaik untuk anda.

Kesihatan & keselamatan

Apakah yang perlu saya tahu untuk kesihatan dan keselamatan semasa hamil?

Hubungan kelamin

Anda bimbang bahawa hubungan kelamin akan terjejas apabila anda hamil? Anda fikir aktiviti seksual pada masa ini akan menjejaskan bayi? Jangan bimbang. Hubungan kelamin  dibenarkan dan selamat pada semua peringkat kehamilan, selagi kehamilan anda bukan berisiko. Walau bagaimanapun, mengetahui bahawa hubungan kelamin adalah selamat tidak bermakna anda mempunyai keinginan untuk hubungan kelamin pada masa ini. Ramai wanita mendapati keinginan seksual mereka terkesan dengan status kesihatan, status mental, saiz bayi dan perubahan lain badan anda. Anda perlu berbincang dengan suami anda mengenai hubungan intim. Ia adalah sangat penting bahawa anda berdua mempunyai masa peribadi bersama-sama.

Susu lembu dan hormon BST

Ramai wanita hamil minum susu kerana ia dianggap berkhasiat dan baik untuk bayi. Tetapi susu mengandungi hormon BST dianggap mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Jadi adakah ia selamat? Lembu biasanya disuntik BST untuk menghasilkan lebih banyak susu. BST adalah protein, bukannya steroid, jadi ia tidak mempunyai aktiviti biologi pada manusia dan boleh dihadamkan seperti protein lain apabila anda mengambil susu mengandungi BST.

Gambaran Janin Minggu ke-19

perkembangan janin minggu ke-19

Jadi bagaimana tumbesaran bayi anda pada minggu depan?

Hello Health Group tidak menawarkan sebarang khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ibu Hamil, Jaga Berat Badan Jangan Sampai Obes! Risiko Bukan Hanya Pada Anda, Tapi Juga Bayi

  Obesiti dan masalah berat badan berlebihan dalam kalangan wanita hamil menjadi salah satu masalah kesihatan kaum Hawa yang paling penting.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Berjimat, Guna Kit Ujian Kehamilan Berkali-kali, Boleh Ke? Ini Cara Betul Guna UPT

  Ujian kehamilan murah dan mudah untuk didapatkan tetapi masih ramai lagi menggunakannya berulang kali. Boleh ke? Jika anda ingin tahu, baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 18/08/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS Masalah Air Ketuban Sedikit Petanda Bahaya Pada Janin! Nak Atasinya? Ikut 5 Tip Ini

  Masalah air ketuban sedikit boleh berpunca daripada perkembangan anak dalam kandungan. Jika tidak diberi perhatian, ia boleh menyebabkan komplikasi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 11/08/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Kakak Masih Belum Hamil Sebab Endometriosis, Ibu Pun Pernah Alaminya, Ini Penyakit KETURUNAN?

  Apa yang anda faham tentang penyakit endometriosis? Ada kata ia masalah ketidaksuburan yang diwarisi, benarkah? Jom fahami tentang keadaan kesihatan ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pil perancang

  Pil Perancang Keluarga Untuk Lelaki – Adakah Ia Sudah Wujud Atau Masih Dalam Kajian?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  parut czer

  Aduh, Ada Jangkitan Dekat Parut Czer? Jangan Pandang Remeh, Kenal Pasti Tandanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  ujian kehamilan

  Teruja Nak Lakukan Ujian Kehamilan? Pasangan Baru Berkahwin Ambil Tahu Ini Dulu Sebelum Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 03/09/2020 . 3 minit bacaan
  pil pencegah kehamilan

  Benarkah Pil Perancang Mempengaruhi Fasa Menopaus? Wanita ‘Tengah Merancang’ Wajib Baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/08/2020 . 3 minit bacaan