Minggu 11

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Perkembangan bayi

Sekarang bayi anda adalah sebesar buah tin dengan panjang lebih kurang 3 cm dari kepala ke kaki. Untuk menyokong pertumbuhan bayi anda, saluran darah anda dalam plasenta semakin meningkat dari segi saiz dan bilangan untuk menyampaikan nutrien yang mencukupi kepada bayi.

Bayi anda sekarang bukan lagi embrio dan kini telah membentuk janin. Kepala bayi anda masih berkembang dan kebiasaannya mengambil lebih separuh daripada kepanjangan bayi. Walau bagaimanapun, perkembangan badan bayi anda akan berterusan dengan lebih cepat lagi dalam tempoh beberapa minggu akan datang.

Pada akhir minggu ini, alat kelamin bayi anda dan organ-organ pembiakan akan mula berkembang dan berterusan dalam tempoh beberapa minggu akan datang tetapi hanya boleh dibezakan melalui ultrabunyi sekitar 18 hingga 20 minggu.

Perubahan hidup & tubuh badan

Bagaimanakah perubahan badan saya?

Sekarang anda akan mula mendapatkan kembali tenaga dan rasa loya semakin reda. Tetapi terdapat simptom lain yang tidak dikehendaki yang mungkin berlaku pada masa ini. Salah satu simptom ini adalah sembelit. Sembelit berlaku apabila anda mempunyai kesukaran membuang air besar atau apabila anda tidak membuang air besar lebih daripada 3 hari. Ini berlaku disebabkan hormon kehamilan anda. Hormon ini mengendurkan perut dan esofagus anda, menyebabkan pencernaan anda dilambatkan. Anda juga mungkin mengalami senak dan kembung perut.

Untuk membantu anda menangani sembelit, anda perlu minum air yang banyak dan makan lebih banyak serat. Makanan yang kaya dengan serat termasuklah buah-buahan segar (betik, tembikai dan pisang), sayur-sayuran mentah dan roti gandum. Anda juga patut makan dengan kuantiti makanan yang lebih kecil untuk mengurangkan gas dan kembung perut. Kekal aktif dan cuba elakkan duduk berpanjangan. Ini boleh membantu mempercepatkan penghadaman anda.

Apakah yang perlu saya beri perhatian?

Sembelit anda tidak boleh dilegakan dengan rawatan sampingan dan mungkin memerlukan rawatan yang lebih kuat. Anda boleh mempertimbangkan pengambilan makanan tambahan serat dan julap ringan seperti docusate. Untuk keselamatan anda dan bayi anda, adalah penting untuk berunding dengan doktor sebelum menggunakan sebarang ubat. Terdapat julap yang bertindak terlalu kuat, menyebabkan cirit-birit dan membawa kepada dehidrasi.

Pertemuan dengan doktor

Apa yang harus saya maklumkan pada doktor?

Anda perlu memberitahu doktor jika terdapat sebarang tanda-tanda kehamilan yang mengganggu anda. Bagaimana selera anda? Adakah anda makan dengan baik? Anda juga mungkin mahu memaklumkan doktor tentang tidur anda. Mendapat tidur yang cukup adalah sangat penting bagi anda dan bayi anda. Doktor anda boleh membantu mencari cara untuk menangani masalah tidur dan juga simptom-simptom lain yang menyebabkan ketidakselesaan.

Apakah ujian yang perlu saya tahu?

Dalam minggu ini, doktor akan mencadangkan ujian pemeriksaan pranatal untuk membantu mengesan sebarang keabnormalan kromosom. Terdapat banyak gangguan genetik yang disebabkan oleh keabnormalan kromosom, seperti sindrom Down. Sindrom Down berlaku apabila terdapat salinan tambahan kromosom 21. Bayi biasanya mempunyai 23 pasang kromosom, separuh diwarisi daripada anda dan separuh lagi daripada pasangan anda. Semasa pembahagian sel, mungkin berlakunya kesilapan yang menghasilkan kromosom tambahan. Satu-satunya cara untuk mengetahui adalah dengan ujian.

Ujian saringan pranatal melibatkan 2 jenis ujian: ujian saringan dan ujian diagnostik. Semasa ujian saringan, darah anda akan diuji untuk PAPP-A (plasma protein-A)  dan ultrabunyi untuk mengukur ketebalan leher bayi anda (translucency nuchal). Pemeriksaan ini biasanya boleh mengesan kira-kira 80 peratus daripada kes tersebut. Terdapat juga ujian tambahan lain untuk membantu diagnosis.

Apabila pemeriksaan saringan menemui kelainan kromosom, anda perlu melalui ujian diagnostik seperti chorionic villus sampling (CVS) atau amniosentesis. Sekalipun ujian saringan anda positif, anda masih boleh mendapat keputusan yang normal daripada ujian diagnostik itu.

Kesihatan & keselamatan

Apakah yang perlu saya tahu untuk kesihatan dan keselamatan semasa hamil?

Anda mungkin merasa sakit perut dan kekejangan selepas hubungan kelamin. Anda tidak perlu bimbang. Ini adalah perkara biasa semasa hubungan kelamin kerana peningkatkan aliran darah ke bahagian pelvis anda yang boleh diikuti dengan pengecutan rahim. Kesakitan ini kebiasaannya ringan dan akan surut dalam tempoh beberapa minit. Jika terdapat sebarang kesakitan atau kekejangan yang tidak reda, temui doktor anda dengan segera. Biasanya, hubungan kelamin adalah selamat semasa mengandung tetapi anda perlu sentiasa merujuk doktor. Anda juga mungkin bimbang bahawa hubungan kelamin boleh mencederakan bayi. Anda tidak perlu bimbang. Bayi anda dilindungi oleh kantung amniotic dipenuhi dengan cecair. Bayi anda selamat.

Jadi bagaimanakah pertumbuhan janin anda minggu depan?

Hello Health Group tidak menawarkan sebarang nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Gambaran Janin Minggu ke-11

perkembangan janin minggu ke-11

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Berjimat, Guna Kit Ujian Kehamilan Berkali-kali, Boleh Ke? Ini Cara Betul Guna UPT

  Ujian kehamilan murah dan mudah untuk didapatkan tetapi masih ramai lagi menggunakannya berulang kali. Boleh ke? Jika anda ingin tahu, baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 18/08/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Kakak Masih Belum Hamil Sebab Endometriosis, Ibu Pun Pernah Alaminya, Ini Penyakit KETURUNAN?

  Apa yang anda faham tentang penyakit endometriosis? Ada kata ia masalah ketidaksuburan yang diwarisi, benarkah? Jom fahami tentang keadaan kesihatan ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Darah Haid Banyak Lepas Guna Suntikan Elak Hamil? Ini 15 Kesan Sampingan Jika Suntik Depo

  Suntikan depo provera lazim digunakan bagi mengelakkan kehamilan daripada berlaku. Seperti ubat lain, ia turut mempunyai kesan sampingan seperti...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Perut Berangin Sering Buat Mak Buyung Rasa Tidak Selesa? Ini Ada 5 Cara Mudah Nak Atasinya!

  Masalah perut berangin semasa mengandung lazim dialami oleh ibu hamil. Bagi mengelakkan perkara tersebut daripada berlaku, 5 langkah ini boleh diambil.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 06/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  ubat untuk masalah kesuburan

  Wanita Yang Nak Hamil, Sebelum Ambil Ubat Kesuburan, Ketahui Kesan Sampingan Jangka Panjang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  telur wanita

  Wanita Sudah Ada Telur Sejak Lahir? Ini Fakta Menarik Tentang Ovum, Dari Dalam Rahim Sampai Menopaus

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  ujian kehamilan

  Teruja Nak Lakukan Ujian Kehamilan? Pasangan Baru Berkahwin Ambil Tahu Ini Dulu Sebelum Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 03/09/2020 . 3 minit bacaan
  berat badan wanita hamil

  Ibu Hamil, Jaga Berat Badan Jangan Sampai Obes! Risiko Bukan Hanya Pada Anda, Tapi Juga Bayi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan