What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Alami Kaki Bengkak Semasa Hamil, Ini Penyebabnya Dan Apa Yang Boleh Ibu Lakukan

Alami Kaki Bengkak Semasa Hamil, Ini Penyebabnya Dan Apa Yang Boleh Ibu Lakukan

Semasa anda memasuki trimester kedua kehamilan, kasut akan mula rasa sedikit ketat kerana kaki anda sedang mengembang. Ia boleh menyebabkan anda tidak selesa, tetapi terdapat cara untuk anda berasa lebih selesa dan kaki kurang mengembung.

Kaki bengkak semasa hamil

Apa yang anda sedang alami ini dinamakan edema – iaitu keadaan di mana lebihan cecair terkumpul pada tisu anda. Kira-kira tiga perempat daripada wanita hamil terjejas disebabkan edema, di mana mereka mula mengalami gejala ini sekitar minggu ke-22 hingga minggu ke-27 kehamilan.

Semasa trimester ketiga, edema boleh jadi lebih teruk jika anda mengalami lebihan cecair amniotik atau jika anda hamil kembar. Masalah bengkak lebih menjadi-jadi semasa musim panas dan semakin anda hampir dengan tarikh bersalin. Walau bagaimanapun, selepas anda melahirkan bayi, masalah bengkak kaki anda akan berkurangan.

cara cepat mengandung selepas haid

Masalah pembengkakan ini berlaku kerana badan anda menahan cecair untuk menyokong anda dan bayi dalam kandungan. Cecair tersebut akan kekal dalam sel anda dan membenarkan aliran darah meningkat. Ini akan menyebabkan buku lali dan kaki anda, juga tangan anda turut mengembang.

Dalam pada itu, uterus akan menekan saluran darah anda membawa kepada kaki. Apabila urat menjadi sempit, darah akan mula berkumpul pada kaki anda dan menyebabkan bengkak kaki.

Cara mengurangkan kaki bengkak semasa hamil?

pemeriksaan ibu mengandung

Sebenarnya, masalah bengkak adalah normal semasa hamil. Akan tetapi, jika anda rasa tidak selesa, berikut ada beberapa tips yang boleh anda cuba:

  • Baring mengiring untuk mengurangkan darah berkumpul pada kaki
  • Tinggikan kaki anda. Contohnya, letakkan kusyen di bawah kaki anda semasa anda berbaring, atau letakkan bangku kecil di bawah meja kerja anda di pejabat
  • Pakai kasut yang selesa yang boleh memuatkan kaki anda yang bengkak. Elakkan kasut yang ketat yang boleh menekan kaki anda
  • Jangan silangkan kaki atau buku lali semasa duduk
  • Elakkan berdiri terlalu lama. Kerap berjalan sebentar untuk membantu melancarkan perjalanan darah
  • Jangan pakai sarung kaki atau stoking yang ketat terutama yang menakan di bahagian buku lali atau betis. Tanggalkannya sebelum anda turun dari katil supaya darah tidak sempat berkumpul pada buku lali anda
  • Minum banyak air
  • Kerap bersenam seperti berjalan atau menunggang basikal senaman. Berenang dan kelas aerobik air juga baik untuk mengurangkan masalah kaki bengkak
  • Jika anda malas untuk bergerak daripada tempat duduk anda, bongkokkan dan buat regangan kaki naik ke atas dan ke bawah, atau anda boleh pusingkan kaki secara membulat

Makan makanan seimbang dan elakkan makanan ringan. Pilih makanan yang kaya dengan vitamin C dan E. Sumber baik untuk vitamin C termasuklah: buah sitrus, lada merah dan hijau, tembikai, ubi kentang, tomato, strawberi, kubis, dan brokoli.

Makanan kaya dengan vitamin E termasuklah minyak sayuran (terutamanya minyak jagung, soya dan germa gandum), biji bunga matahari, germa gandum, jagung manis, kacang gajus, dan kacang badam.

Jangan terlalu bimbang akan masalah bengkak kaki. Selepas bersalin, masalah edema anda ini akan hilang.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Edema (Swelling of the Ankles and Feet) During Pregnancy. http://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/edema.aspx. Accessed August 22, 2016.

Swollen feet, ankles, and hands (edema) during pregnancy. http://www.babycenter.com/0_swollen-feet-ankles-and-hands-edema-during-pregnancy_230.bc. Accessed August 22, 2016.

Swollen ankles, feet and fingers. http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/swollen-ankles-feet-pregnant.aspx. Accessed August 22, 2016.

Swelling (natural remedies). http://www.babycentre.co.uk/a549316/swelling-natural-remedies. Accessed August 22, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Dian Sonnerstedt Disemak pada 15/12/2020