backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-27

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda

Pada minggu ke-27, bayi akan dapat:

 • Berdiri dengan memegang seseorang atau objek;
 • Menentang jika anda cuba untuk mengambil mainannya;
 • Cuba untuk mendapatkan mainan di luar capaian;
 • Mengalihkan kiub atau objek lain dari satu tangan ke tangan yang lain;
 • Mencari objek yang jatuh;
 • Menggunakan jari untuk mengambil objek kecil dan menahan dalam genggaman (jadi pastikan anda menyimpan barang-barang berbahaya daripada jangkauan kanak-kanak);
 • Celoteh, menggabungkan vokal dan konsonan seperti ga-ga-ga, ba-ba-ba, ma-ma-ma, da-da-da;
 • Bersedia untuk mencuba makanan bayi;
 • Makan keropok sendiri atau makanan lain yang boleh dipegang.

Sokongan untuk bayi anda

Bayi anda mungkin akan memberitahu anda bahawa mereka bersedia untuk cuba makan makanan bayi dari usia awal dengan mengambil sudu anda atau merampas makanan daripada pinggan anda. Anda perlu memecahkan empat, lima keping makanan ke dalam dulang makanan bayi atau di atas piring yang tidak rosak. Untuk mengurangkan risiko tercekik, lebih baik memberi makan kepada bayi anda semasa mereka duduk tegak di kerusi, mereka perlu duduk lebih tinggi dalam tempat duduk kereta sorong.

Mereka mungkin mempunyai selera makan yang baik tetapi mereka tidak mempunyai gigi, jadi mulakan dengan makanan yang boleh mereka kunyah atau cair di dalam mulut mereka. Apabila bayi semakin besar, anda boleh membiarkan bayi anda makan makanan dengan saiz yang lebih besar.

Berikan bayi anda buku untuk meningkatkan kemahiran bahasa bayi anda dan membantu mereka suka membaca. Anak anda mungkin tidak mempunyai kesabaran untuk duduk semasa anda bercerita, tetapi jangan kecewa. Tidak kira berapa umur anak anda, membaca akan memberi mereka peluang untuk berintegrasi dengan masyarakat luar.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor

Bergantung kepada keadaan tertentu bayi, doktor akan melakukan ujian fizikal keseluruhan, menggunakan teknik diagnostik dan prosedur yang berbeza . Doktor atau jururawat akan memeriksa semua atau kebanyakan daripada yang berikut:

 • Vaksinasi kali ketiga jika mereka berada dalam keadaan kesihatan yang baik dan tidak mempunyai kontraindikasi lain. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda tentang sebarang tindak balas yang mungkin berlaku sebelum suntikan.
 • Tanya doktor: Apa tindak balas yang mungkin anak anda alami dengan suntikan ketiga? Apakah jenis makanan yang bayi anda perlu makan pada masa ini?

Apa yang patut saya tahu?

Lawatan ke bilik kecemasan

Walaupun kedengaran menakutkan, tetapi anda perlu bersedia untuk kes yang paling teruk. Sebab utama bagi kanak-kanak pergi ke bilik kecemasan adalah jika mereka mempunyai tindak balas alahan yang serius, halangan usus atau asma. Selain itu, apabila anak anda menjadi semakin ingin tahu dan melakukan banyak aktiviti, bayi boleh menelan atau menyedut objek fizikal, jatuh dan tercedera atau memerlukan jahitan.

Jika anak anda mempunyai kesukaran bernafas kerana sebarang sebab atau anafilaksis, hubungi 999. Sebelum kes kecemasan berlaku, anda perlu tahu di mana adalah tempat kecemasan terdekat dan jalan untuk sampai ke sana. Kakitangan bilik kecemasan akan meminta anda untuk mengisi beberapa kertas kerja, jadi sila simpan maklumat insurans anda dan nama anda, nombor telefon, dan nama doktor anak anda.

Biarkan bayi anda merasakan bahawa anda tenang dan segala-galanya di bawah kawalan, walaupun anda tidak benar-benar berasa begitu. Bayi anda mungkin perlu dihibur dan perlu lebih prihatin dan supaya kurang merasa bimbang. Bawa beg lampin, pakaian persalinan, buku-buku atau mainan kegemaran anak anda dan makanan yang cukup untuk makan satu atau dua kali. Apabila anak anda menjalani prosedur, tanya jika anda boleh memberi makan kepada bayi anda dalam masa yang sama atau tidak (kerana anda akan perlu menunggu lebih lama untuk pemeriksaan X-ray dan jika bayi anda diberi makan oleh doktor).

Bertukar kepada susu lembu

Anda tidak sepatutnya membenarkan bayi anda minum susu lembu sebelum bayi berumur satu tahun. Jika boleh, anda perlu terus menyusukan bayi anda selama sekurang-kurangnya setahun (dan juga selepas itu selagi ibu dan bayi mahukannya). Apabila anda tidak dapat menyusu lagi, anda boleh memberikan bayi anda susu formula diperkaya dengan zat besi. Sila berunding dengan doktor anda sebelum membuat keputusan jenis formula bayi sebelum memberhentikan penyusuan bayi anda.

Apabila bayi bertukar kepada susu lembu pada usia setahun, pastikan anda menggunakan susu penuh, susu skim dan bukan susu tanpa lemak atau rendah lemak. Susu penuh biasanya disyorkan untuk kanak-kanak selepas dua tahun, walaupun sesetengah doktor membenarkan penggunaan susu lemak 2% untuk kanak-kanak lebih 18 bulan.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda risaukan:

Berus gigi bayi anda

Terdapat banyak sebab mengapa anda harus menjaga gigi bayi: Pertama sekali, untuk gigi kekal kemudian. Kerosakan dan penanggalan gigi pertama boleh mengubah mulut secara kekal. Selain itu, mereka juga memerlukan gigi untuk menggigit dan mengunyah selama beberapa tahun sebelum gigi kekal diganti. Gigi yang rosak boleh menjejaskan diet bayi anda. Oleh itu, gigi sihat penting untuk perkembangan ucapan dan penampilan – kedua-duanya sangat penting untuk bayi anda pada masa dewasa mereka. Akhirnya, anda harus mula mengamalkan kebiasaan memberus gigi bayi anda tidak lama lagi. Tabiat penjagaan pergigian yang baik akan menjadi asas yang kukuh untuk memastikan gigi bayi anda sihat.

Anda boleh menggunakan kain kasa, tuala bersih, berus pakai buang yang direka khas atau berus dengan bulu lembut, berus gigi untuk bayi (dengan tidak lebih daripada tiga baris bulu), anda harus melembapkannya dengan air untuk membersihkan gigi mereka. Anda dicadangkan untuk memberus gigi bayi selepas makan dan sebelum waktu tidur. Anda perlu memberi perhatian kepada penjagaan gigi mereka. Jangan lupa juga untuk memberus lidah, kerana lidahnya adalah rumah kuman bercambah. Jangan gunakan ubat gigi, tetapi anda masih boleh memberi sedikit ubat gigi untuk menambah rasa kepada berus jika bayi anda merasa lebih seronok sewaktu memberus.

Selain rawatan pergigian, pemakanan yang betul mempunyai impak yang penting terhadap kesihatan mulut bayi. Anda perlu membuat mereka mengamalkan tabiat makan yang baik. Pastikan bayi anda mendapat kalsium, fosforus, fluorin, mineral dan vitamin lain (terutamanya vitamin C, yang membantu mengekalkan kesihatan gusi) dan hadkan makanan yang tinggi dalam gula halus (termasuk biskut) atau gula semula jadi yang melekit (seperti buah kering, mahupun kismis). Perkara ini boleh membantu mencegah kesakitan disebabkan karies gigi dan gusi berdarah. Anda harus mengehadkan berapa kali bayi anda makan gula-gula (walaupun dengan bayi yang sihat) kepada hanya satu atau dua kali sehari. Semakin banyak pengambilan gula, semakin tinggi risiko kerosakan gigi. Biarkan bayi anda makan gula-gula pada waktu makan – kerana kurang berbahaya, dan bukan antara waktu makan. Berus juga gigibayi anda setelah mereka makan gula-gula.

Pemeriksaan kesihatan secara berkala perlu dilakukan pada pertengahan bulan ke-6 dan bulan ke-12 untuk kanak-kanak yang mengalami karies yang tinggi, kerana bayi mempunyai kebiasaan tidur dengan botol jus atau susu formula, bayi yang biasanya mempunyai mimpi buruk atau tidur siang atau bayi menghabiskan banyak masa menghisap botol. Periksa gigi bayi anda seawal mungkin untuk mencegah penyakit periodontal. Sekiranya bayi anda bergigi jarang, keadaannya akan bertambah baik selepas itu. Kes ini jarang memerlukan campur tangan awal doktor gigi anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan
advertisement iconIklan