“Meroyan” Selepas Bersalin: Benar atau Karut?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

“Meroyan” selepas bersalin adalah perkara yang sangat dibimbangi dan ditakuti oleh golongan wanita. Sesetengah wanita berkemungkinan akan mengalami ketidakstabilan dari segi emosi ini selepas melahirkan anak. Ada individu terutamanya golongan tua yang berpendapat bahawa kondisi “meroyan” ini adalah perkara karut yang disebabkan oleh perkara ghaib. Persoalannya, adakah keadaan ini sebenarnya mempunyai perkaitan dengan tahap kesihatan individu? Ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Benar atau karut?

Hakikatnya, keadaan ini adalah benar jika dilihat daripada sudut saintifik dan bukannya karut semata-mata. Keadaan ini sebenarnya dipanggil kemurungan selepas bersalin atau postpartum depression (PPD). Menurut Pusat Kawasalan dan Pencegahan Penyakit, lebih daripada 600,000 orang wanita mengalami PPD dan bilangan ini tidak termasuk kes yang tidak dilaporkan! Jadi, sesuatu perlu dilakukan untuk mengurangkan jumlah yang membimbangkan ini.

Faktor berlakunya kondisi meroyan

Sebenarnya, “meroyan” selepas bersalin bukanlah disebabkan oleh perkara-perkara ghaib seperti terdengar suara aneh berbisik dan sebagainya. Berikut merupakan faktor-faktor berlakunya kondisi ini:

1. Brain Fog

Ia adalah satu keadaan yang menyebabkan wanita yang baru lepas bersalin menjadi pelupa. Kebanyakan individu akan menganggap perkara ini adalah normal malah berjenaka menggunakan teori “wayar putus” akibat terlalu kuat meneran anak keluar. Sebenarnya, ia adalah keadaan yang perlu dipandang berat kerana masalah memori yang dialami ini mungkin boleh mengakibatkan berlakunya kemurungan selepas bersalin.

2. Berfikiran negatif

Selain itu, kerap berfikiran negatif juga boleh mendorong kepada terjadinya masalah ini. Seperti contoh, pernahkah anda bermonolog dengan diri sendiri bahawa anda akan mencederakan anak anda jika dia meragam terlalu lama? Jika ya, segera dapatkan bantuan pakar kerana ia boleh menjadi antara penyebab utama berlakunya kemurungan selepas bersalin kelak jika anda sedang hamil.

2. Mudah naik angin

Dalam pada itu, mudah naik angin atau panas baran juga merupakan faktor utama permasalahan ini. Pernahkah anda naik angin atau mengamuk terhadap individu lain hanya disebabkan permasalahan yang kecil? Jika ya, segera dapatkan bantuan pakar kerana ia juga mungkin menunjukkan petanda awal anda bakal mengalami kemurungan selepas bersalin kelak jika anda sedang hamil.

4. Rasa kekosongan

Mungkin anda sendiri tidak perasan akan perasaan ini, tetapi pernahkah anda terfikir bahawa anda kerap berasa kosong dan tidak ada sesiapa yang mampu membantu anda dalam apa-apa perkara sekalipun? Perasaan ini sangat berbahaya kerana ia boleh mendatangkan kemurungan selepas bersalin kelak jika anda sedang hamil atau lebih bahaya lagi, membunuh diri akibat tidak tahan dengan kesepian dan kesunyian yang dialami.

5. Insomnia

Insomnia atau kesukaran untuk tidur terutamanya pada waktu malam akan memudaratkan pelbagai lagi kondisi kesihatan pada mental dan fizikal. Ia juga boleh menyebabkan masalah kemurungan selepas bersalin jika anda sedang hamil. Ini kerana individu yang mengalami insomnia ini memerlukan bantuan dari pakar dengan sesegera yang mungkin kerana mental mereka sudah berada pada tahap yang sangat penat namun fizikal tidak membenarkan mereka berehat.

Konklusinya, terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kemurungan selepas bersalin. Bagi golongan bakal ibu, anda sebenarnya tidak perlu terlalu risau akan perkara ini dan cuba jalani kehidupan sebagai ibu mengandung dengan lebih tenang dan gembira. Namun begitu, jika anda mendapati bahawa anda mempunyai tanda-tanda seperti yang dinyatakan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat atau rawatan lanjut.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ramai Ibu Bersalin Tahun 2020, Sebelum Melawat Baby Baru Lahir, Ambil Tahu 6 Perkara Ini Dulu!

  Pasti ramai yang rasa teruja ketika melawat ibu bersalin dan bayi yang baru lahir. Jika anda ingin melawat, jom ikuti 7 tip ketika melawat bayi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ketiak Rasa Gatal Dan Sakit? Awas, Ini Mungkin Gara-Gara Deodoran!

  Adakah anda rasa ketiak gatal dan sakit setelah memakai deodoran? Mungkin anda sebenarnya sedang mengalami tindak balas alahan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Hati-hati Pencinta Kucing! Jika Si Comel Ada Bisul Pada Kulit, Anda Mungkin Dijangkiti Penyakit Kulat Ini

  Penyakit kulat sporotrichosis, dikenali sebagai sporo selalunya dikaitkan sebagai penyakit yang membawa maut bagi haiwan peliharaan terutamanya si gebu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Paksa Muntah Kembali Makanan Boleh Bawa Maut, Ada 11 Tanda Penyakit Bulimia, AWASINYA!

  Jika anda alami salah satu daripada 11 perkara ini, bermaksud anda sedang alami penyakit bulimia nervosa. Apakah yang dimaksudkan dengan penyakit bulimia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tangan bergetar

  Tangan Asyik Bergetar, Normal Ke? Ini 5 Punca Utamanya, #3 Mungkin Berkait Dengan Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyebab alzheimer di usia muda penyebab alzheimer di usia muda

  Bukan Warga Emas Sahaja, Orang Muda Juga Berisiko Terkena Alzheimer Jika Ini Berlaku…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  kes penculikan digital

  Digital Kidnapping, Penculikan Kanak-kanak Atas Talian Yang Tidak Disedari Ibu Bapa, BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat serat

  Pssttt… Rahsia Untuk Kurangkan Risiko Dapat Diabetes Jenis 2, Amalkan Pengambilan Serat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan