“Meroyan” Selepas Bersalin: Benar atau Karut?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

“Meroyan” selepas bersalin adalah perkara yang sangat dibimbangi dan ditakuti oleh golongan wanita. Sesetengah wanita berkemungkinan akan mengalami ketidakstabilan dari segi emosi ini selepas melahirkan anak. Ada individu terutamanya golongan tua yang berpendapat bahawa kondisi “meroyan” ini adalah perkara karut yang disebabkan oleh perkara ghaib. Persoalannya, adakah keadaan ini sebenarnya mempunyai perkaitan dengan tahap kesihatan individu? Ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Benar atau karut?

Hakikatnya, keadaan ini adalah benar jika dilihat daripada sudut saintifik dan bukannya karut semata-mata. Keadaan ini sebenarnya dipanggil kemurungan selepas bersalin atau postpartum depression (PPD). Menurut Pusat Kawasalan dan Pencegahan Penyakit, lebih daripada 600,000 orang wanita mengalami PPD dan bilangan ini tidak termasuk kes yang tidak dilaporkan! Jadi, sesuatu perlu dilakukan untuk mengurangkan jumlah yang membimbangkan ini.

Faktor berlakunya kondisi meroyan

Sebenarnya, “meroyan” selepas bersalin bukanlah disebabkan oleh perkara-perkara ghaib seperti terdengar suara aneh berbisik dan sebagainya. Berikut merupakan faktor-faktor berlakunya kondisi ini:

1. Brain Fog

Ia adalah satu keadaan yang menyebabkan wanita yang baru lepas bersalin menjadi pelupa. Kebanyakan individu akan menganggap perkara ini adalah normal malah berjenaka menggunakan teori “wayar putus” akibat terlalu kuat meneran anak keluar. Sebenarnya, ia adalah keadaan yang perlu dipandang berat kerana masalah memori yang dialami ini mungkin boleh mengakibatkan berlakunya kemurungan selepas bersalin.

2. Berfikiran negatif

Selain itu, kerap berfikiran negatif juga boleh mendorong kepada terjadinya masalah ini. Seperti contoh, pernahkah anda bermonolog dengan diri sendiri bahawa anda akan mencederakan anak anda jika dia meragam terlalu lama? Jika ya, segera dapatkan bantuan pakar kerana ia boleh menjadi antara penyebab utama berlakunya kemurungan selepas bersalin kelak jika anda sedang hamil.

2. Mudah naik angin

Dalam pada itu, mudah naik angin atau panas baran juga merupakan faktor utama permasalahan ini. Pernahkah anda naik angin atau mengamuk terhadap individu lain hanya disebabkan permasalahan yang kecil? Jika ya, segera dapatkan bantuan pakar kerana ia juga mungkin menunjukkan petanda awal anda bakal mengalami kemurungan selepas bersalin kelak jika anda sedang hamil.

4. Rasa kekosongan

Mungkin anda sendiri tidak perasan akan perasaan ini, tetapi pernahkah anda terfikir bahawa anda kerap berasa kosong dan tidak ada sesiapa yang mampu membantu anda dalam apa-apa perkara sekalipun? Perasaan ini sangat berbahaya kerana ia boleh mendatangkan kemurungan selepas bersalin kelak jika anda sedang hamil atau lebih bahaya lagi, membunuh diri akibat tidak tahan dengan kesepian dan kesunyian yang dialami.

5. Insomnia

Insomnia atau kesukaran untuk tidur terutamanya pada waktu malam akan memudaratkan pelbagai lagi kondisi kesihatan pada mental dan fizikal. Ia juga boleh menyebabkan masalah kemurungan selepas bersalin jika anda sedang hamil. Ini kerana individu yang mengalami insomnia ini memerlukan bantuan dari pakar dengan sesegera yang mungkin kerana mental mereka sudah berada pada tahap yang sangat penat namun fizikal tidak membenarkan mereka berehat.

Konklusinya, terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kemurungan selepas bersalin. Bagi golongan bakal ibu, anda sebenarnya tidak perlu terlalu risau akan perkara ini dan cuba jalani kehidupan sebagai ibu mengandung dengan lebih tenang dan gembira. Namun begitu, jika anda mendapati bahawa anda mempunyai tanda-tanda seperti yang dinyatakan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat atau rawatan lanjut.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Anda Risau Bayi Tidur Berdengkur? Ini 5 Punca Lazim Yang Perlu Ibu Bapa Tahu

  Bayi berdengkur bukanlah sesuatu yang asing. Malah, mereka juga sering mengeluarkan bunyi bising semasa tidur yang mungkin merupakan dengkuran..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Perlu Lagi Tahan Nafsu Makan, 5 Jenis Makanan Tinggi Karbohidrat Ini Bagus Untuk KURUS!

  Karbohidrat, komponen makanan ini sering dipersalahkan kerana dikatakan menjadi punca obesiti. Tapi, bukan semua makanan berkarbohidrat menggemukkan tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ingin Buang Ovari Untuk Cegah Kanser? Ada RISIKO Yang Perlu Anda Ketahui

  Bagi individu berisiko tinggi alami barah ovari mahupun payudara, pembedahan ooforektomi bilateral profilaksis mungkin pilihan yang boleh dipertimbangkan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanser, Kanser Ovari 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Jangan Pandai-pandai Rawat Jerawat Dengan BAKING SODA! Buruk Kesannya Nanti

  Jerawat berlaku apabila liang pori tersumbat dengan kotoran dan minyak. Pelbagai kaedah telah dicuba bagi merawatnya, termasuk menggunakan soda penaik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  diet tinggi protein

  Amal Diet Tinggi Protein Untuk Turunkan Berat Badan? Tunggu Dulu! Ada 6 Risiko Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  suara lelaki

  Lelaki Dewasa Tetapi Suara Seperti Budak, Meski Kedengaran Aneh, Kan? Ini Sejenis Penyakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  jangkitan kulat pada kemaluan faraj

  Encik Suami Nak Bersama, Tapi Ada Jangkitan Kulat Pula… Sebelum Proceed, Ambil Tahu Risiko Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  rawatan skizofrenia

  Ini 5 Kaedah Rawatan Alternatif Bagi Gangguan Skizofrenia, Terbukti Boleh Kurangkan Simptom

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan