backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Caesarean (Pembedahan)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 03/06/2020

Definisi

Apa itu Pembedahan Caesarean?

Pembedahan caesarean (C-Pembedahan) adalah pembedahan. Ketika itu, doktor membuat insisi di dalam abdomen dan dalam rahim untuk melahirkan bayi anda.

Biasanya, doktor akan menjalankan pembedahan ini jika proses kelahiran normal anda (melalui faraj) mempunyai komplikasi atau kesukaran. Selain itu, pembedahan biasanya dilakukan apabila anda sudah biasa menerimanya sebelum ini.

Jika ini adalah kali pertama anda melahirkan, C-Pembedahan hanya boleh dipertimbangkan oleh doktor ketika anda melahirkan.

Mengapakah Pembedahan Caesarean dijalankan?

Kadang-kadang, C-Pembedahan adalah kaedah yang paling selamat. Doktor anda akan mengarahkan pembedahan dalam kes berikut:

 • Bayi anda berada di punggung (punggung bayi diletakkan di depan).
 • Bayi anda kurang berkembang atau janin lemah.
 • Placenta previa meliputi serviks.
 • Anda pernah menerima C-Pembedahan.
 • Anda mempunyai kelahiran berganda.
 • Anda mempunyai komplikasi yang membuat C-Pembedahan lebih sesuai untuk anda.
 • Anda mempunyai penyakit yang meningkatkan risiko komplikasi ketika melahirkan seperti tekanan darah tinggi atau diabetes.

Risiko-risiko

Apakah risiko-risiko Pembedahan Caesarean?

C-Pembedahan biasanya dijalankan pada masa kini. Ia cukup selamat untuk ibu dan bayi. Walaubagaimanapun, ia masih mempunyai beberapa komplikasi seperti pembedahan lain. Selain itu, masa pemulihan lebih lama daripada melahirkan melalui vagina. Gejala yang ketara adalah dinding rahim anda akan mempunyai titik lemah (disebabkan insisi), menyebabkan kesukaran untuk bersalin seterusnya, jika anda ingin melahirkan melalui vagina. Walaubagaimanapun, tidak perlu bimbang, kerana separuh daripada wanita masih boleh melahirkan dengan selamat melalui faraj pada masa seterusnya.

Walaupun pembedahan biasanya dilakukan, C-Pembedahan masih merupakan pembedahan utama abdomen. Ia seperti pembedahan lain, ia mungkin mempunyai beberapa bahaya tertentu.

Bahaya untuk anda

Bahaya utama C-Pembedahan termasuk:

 • Jangkitan kawasan pembedahan.
 • Jangkitan endometrial, menyebabkan demam, sakit perut, pelepasan vagina yang tidak normal atau pendarahan berat.
 • Darah beku (trombosis) di kaki; ia boleh membahayakan jika sebahagian daripada bekuan pecah maka ia bergerak ke paru-paru.
 • Pendarahan berat.
 • Pundi kencing atau ureter (tiub yang menghubungkan antara buah pinggang dan pundi kencing) cedera, pembedahan lain mungkin diperlukan.

Walaubagaimanapun, perubahan semasa dalam amalan klinikal baru-baru ini menjadikan jangkitan biasanya berkurang. Doktor memberikan wanita antibiotik sebelum pembedahan, mengurangkan risiko jangkitan daripada mengambilnya selepas pembedahan.

Bahaya untuk bayi anda

Masalah lazim yang menjejaskan bayi dengan C-Pembedahan adalah sesak nafas, ia biasanya menjejaskan preemies. Bagi bayi yang lahir dari 39th dan selepas itu dengan C-Pembedahan, risiko pernafasan berkurang dengan ketara ke tahap yang sama seperti kelahiran faraj.

C-Pembedahan tidak meningkatkan atau mengurangkan risiko komplikasi teruk untuk bayi, seperti kerosakan saraf di leher atau tangan, pendarahan intrakranial, palsy serebrum atau kematian. Kadang-kadang, kulit bayi boleh dipotong sementara rahim sedang dibuka. Ini berlaku dalam 2/100 bayi dengan C-Pembedahan, tetapi biasanya menyembuhkan dan tidak merbahaya.

Adalah penting untuk anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Ketahui apa yang berlaku

Bagaimana saya bersedia untuk Pembedahan Caesarean?

Pembedahan biasanya ditentukan sebelumnya, anda perlu berjumpa pakar anestesiologi anda untuk memeriksa kesihatan anda berkaitan pembedahan.

Doktor boleh menyemak jenis darah anda, sekiranya anda memerlukan transfusi semasa pembedahan. Jika anda melahirkan sebelum 39 minggu, doktor menjalankan ujian untuk paru-paru bayi anda dengan amniosentesis untuk melihat sama ada mereka matang atau tidak.

Lebih-lebih lagi, disedari bahawa walaupun anda memilih untuk melahirkan melalui vagina, anda harus berbincang dengan doktor anda tentang pembedahan ini, dalam kes kecemasan, doktor akan menukar kelahiran normal kepada C-Pembedahan.

Apa yang berlaku semasa Pembedahan Caesarean?

Pembedahan biasanya mengambil masa 40 hingga 50 minit. Akan ada pantauan pada abdomen anda untuk merakam anak anda dilahirkan. Doktor membuat insisi mendatar di bawah abdomen, di atas simfisis awam. Kemudian dia akan memasukkan instrumen pembedahan melalui insisi untuk membuat insisi yang lain pada vagina anda. Seterusnya, doktor akan mengambil keluar bayi itu.

Selepas mengambil bayi, doktor akan menyuntik hormon oksitosin ke dalam anda. Ia boleh membantu faraj mengecut sehingga mengurangkan jumlah darah pendarahan. Plasenta dan tali pusat akan dipotong. Doktor akan menjahit dinding vagina dan perut. Benang boleh diserap atau tidak.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apa yang berlaku selepas Pembedahan Caesarean?

Selepas pembedahan, anda akan dibawa ke bilik pemulihan untuk secara beransur-ansur bangun dari kesan anestetik, doktor akan memantau anda dengan teliti dalam peringkat ini. Doktor boleh melakukan beberapa ujian untuk menilai keadaan kesihatan anda seperti:

 • Pengukuran tekanan darah;
 • Pengukuran bernafas;
 • Ukur jumlah oksigen dalam darah.

Anda boleh diberikan beberapa analgesik seperti paracetamol atau NSAIDs, kadang-kadang analgesik yang kuat seperti morfin.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 03/06/2020

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan