Mengenai Kesakitan (Bahagian 3)

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 12/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Apa yang perlu anda tahu mengenai kesakitan:

Sains merupakan satu rujukan 

Kajian saintifik sangat berkesan dalam menilai sesuatu terapi atau gaya hidup modaliti berubah terutamanya perbandingan jenis rawatan, atau mungkin dalam keadaan badan tidak melakukan sebarang aktiviti. Ternyata, sains memainkan peranan yang penting dalam memahami bagaimana badan kita berfungsi dan bagaimana ia bertindakbalas terhadap sesuatu intervensi.

Terdapat rujukan sains yang terbaik yang meberitahu kita mengenai latihan/senaman yang sangat efektif ke atas sesuatu keadaan tertentu. Teruskan membaca, bagi mendapat faedah berikutnya.

Jika terdapat sebarang gangguan atau intervensi, ia amat tepat 100 peratus penyelesaian terbaik adalah menerusi latihan. Sebagai contoh:

 • Kesakitan di bahagian belakang bawah – terdapat data yang mencukupi menunjukkan latihan (apa sahaja jenis) mempunyai impak positif ke atas kesakitaan melibatkan bahagian belakang bawah badan.
 • Tendinopati Achilles – kajian mendapati pendekatan latihan esentrik dan konsentrik dapat mengurangkan kesakitan akibat gangguan tendon di bahagian atas tumit kaki (tendinopati achilles)

Sudah semestinya, kekuatan latihan ini adalah pada kaedah dengan kiraan tekanan, kekerapan dan jumlah yang betul bagi seseorang individu.

Terdapat juga kajian yang menunjukkan ramuan ubatan (homeopati, herba dan sebagainya) serta rawatan (pengunaan tenaga, ultra bunyi dan sebagainya), tidak mendatangkan manfaat. Oleh demikian, saya merasakan terpanggil untuk menerangkan mengenai intervensi yang mereka bagi menguruskan kesakitan adalah tidak tepat malah dalam sesuatu perbalahan mengenai keberkesanan mekanisma dan sebab relevan mengenai rawatan walaupun dari sudut saintifik, ia tetap diragui.

Apabila peskait memberitahu saya mengenai keberkesanan sesuatu krim atau herba atau apa sahaja yang dapat membantu mengurangkan kesakitan mereka, saya dapat rasakan kajian saintifik menyatakan sebaliknya. Saya tidak akan berkata kepada mereka “apa yang kamu rasa itu SALAH!” Ia langsung tidak membantu. .

Dengan mengabaikan mengenai pengalaman peribadi seseorang adalah satu cara menjarakkan diri anda, sejujurnya anda akan kelihatan sangat teruk.

Plasebo and Nosebo

Kesan plasebo tidak bererti seakaan dunia menjadi gelap kepada anda. Ini merupakan mekanisma kompleks yang sebenarnya efektif, tidak seperti kesan nosebo.

Anda mungkin pernah mendengar kesan plasebo, di mana intervensi yang tidak mempengaruhi perubahan fisiologikal (seperti penggunaan pil gula).

Ia sangat mudah untuk hanya menolak ini sebagai kesan psikologi semata-mata dan memanggil pil gula atau rawatan palsu adalah “penipuan”, tetapi ia sebenarnya satu proses yang sangat rumit. Ia melibatkan jangkaan alam sekitar, pesakit dan pengamal, sejarah terdahulu, kesan emosi, dan banyak faktor lain.

Ia sangat nyata dan kadang-kadang sangat membantu.

Sama seperti tindak balas emosi kita yang berubah-ubah terhadap kesakitan tidak membuat pengamatan kurang nyata, apabila seseorang mengalami hasil positif dari terapi, walaupun ia mungkin disebabkan oleh kesan plasebo, itu tidak bermakna faedah kurang sahih.

Untuk menafikan manfaat positif sebagai “tidak benar” adalah salah dan doktor yang paling bijak akan mengatakan apa-apa jenis.

Bersama dengan plasebo, ada yang bertentangan, nosebo merupakan pengenalan sesuatu yang seharusnya tidak membuat kesan biologi.

Dan inilah yang saya lihat berlaku dengan pelbagai kelemahan dan perasaan skeptikal terhadap rawatan tertentu.

Sudah tentu, saya tidak menolak sains, begitu jugan sama-sama salah mengatakan, “maka semuanya kadang-kadang berkesan untuk sesetengah orang.”

Dan saya benar-benar tidak mengatakan bahawa kita tidak harus mendedahkan amalan dan rawatan buruk yang ditunjukkan berbahaya atau tidak bernilai.

Apa yang saya katakan adalah terdapat perbezaan antara mengungkap kaedah yang berbahaya dan menjadi sangat sinis bahawa apa yang orang pendengaran adalah “jangan mencuba apa-apa tetapi beberapa perkara yang kita tahu pasti.” Ini boleh menjadi seperti nocebo sebagai memberitahu seseorang tidak ada apa-apa yang boleh mereka lakukan untuk kesakitan mereka dan mereka hanya perlu hidup dengannya.

Menjadi sangat antagonistik mengenai gaya rawatan boleh membuat orang berfikir bahawa, “baik, nampaknya tidak ada yang benar-benar berfungsi.”

Sekali lagi, saya tidak akan mempercayai sesuatu yang diketahui berbahaya, tetapi interaksi antara aspek fizikal dan psikologi yang melegakan kesakitan sangat terperinci dan tiada siapa yang boleh benar-benar mempunyai “satu jawapan”.

Saya suka lebih pragmatik daripada pendekatan dogmatik kepada semua.

Bagaimana anda tahu keberkesanannya jika anda belum pernah cuba?

Apabila saya merawat pesakit juga kadang-kadang perlu mencuba perkara yang berbeza sebelum mencari “sesuai” untuk pesakit itu. Begitulah cara mencari jawapan berfungsi.

Ia mungkin kelihatan seperti konsep yang terlalu mudah, terutamanya apabila kita semua ingin mengetahui sama ada sesuatu akan menjadi apa yang kita perlukan sebelum kita bermula, tetapi realiti adalah anda tidak akan benar-benar tahu jika ada yang berfungsi untuk anda sehingga anda mencubanya.

Inilah intipati sains.

Anda membenarkan sesuatu intervensi dalam jangka masa yang munasabah dan kemudian mengukur keputusan dan menilai bagaimana untuk meneruskan – itu tentang kaedah saintifik seperti yang diperolehi.

Saya memberitahu pesakit dan pelanggan saya untuk memberi saya 2 minggu, dengan garis piawai saya, “pada masa itu anda perlu tahu sama ada apa yang kita lakukan adalah membantu, mungkin tidak 100% lebih baik tetapi cukup untuk mengetahui bahawa ini adalah trek yang betul untuk anda (atau tidak). “Dan jika dalam masa itu terdapat kemajuan (yang bermakna kepada individu), maka itu adalah satu petanda yang baik untuk meneruskan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Morteza Tafakory

  Saraf Siatik

  Saraf Siatik Saraf siatik adalah saraf besar yang berasal dari saraf tunjang distal dan memanjang sepanjang hampir seluruh anggota badan belakang. Dalam kebanyakan vertebrata, ia adalah cabang utama dari pleksus ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  the-sciatic-nerve

  Kenali 4 Fungsi UTAMA Organ Buah Pinggang Kepada Tubuh Badan Anda, WAJIB Ambil Tahu

  Organ buah pinggang merupakan sebahagian badan yang cukup penting supaya dapat menjalani kehidupan dengan sihat seperti mana manusia yang lain.

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  organ buah pinggang

  Fleksibiliti Tubuh Badan

  Jika anda mengalami masalah dalam fleksibiliti tubuh badan, anda tidak keseorangan. Otot hamstring, bahu atau otot lain tegang Badan berasa keras dan sukar untuk bergerak Pergerakan fizikal terbatas Kebanyakan ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Tip Nak Bagi Hidung Mancung, Caranya Lakukan Senaman, Berkesan Atau Sekadar Harapan Palsu?

  Ada yang percaya dan amalkan tips hidung mancung dengan cara melakukan senaman? Nak tahu berkesan atau tidak, jom sama-sama klik artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 24/11/2020 . 3 minit bacaan

  Bersenam Boleh Kurangkan Sakit Senggugut- Fakta @ Auta? Ini Jawapan Kajian!

  Sakit senggugut menyerang kembali! Ia merupakan antara kesakitan disebabkan haid yang paling menjengkelkan bagi para wanita setiap bulan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 20/11/2020 . 3 minit bacaan

  Mana Satu Lagi Cepat Untuk Turunkan Berat Badan, Angkat Berat Atau Buat Kardio?

  Jika anda ingin kurangkan berat badan, agak-agak anda, manakah kaedah yang lebih berkesan; senaman kardio atau sukan angkat berat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Sihat, Gaya Hidup Sihat 17/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Bersenam Bukan Hanya Untuk Sihat, Tapi Juga Nak Hilangkan Berat? Ini Senaman Yang Sesuai

  Ingin bersenam untuk kesihatan dan hilangkan berat badan? Petua berikut boleh menjaga kesihatan dan membantu mendapatkan ukuran pinggang yang anda hajati!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Badan Sihat, Gaya Hidup Sihat 13/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kalori per hari untuk diet

  Psssttt.. Ini Rahsia Nak Kurus! Jaga Pengambilan KALORI Harian, Ikut Cara Ini Pasti Jadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat jalan kaki

  Jalan Kaki, Senaman Paling Mudah Untuk Pesakit Diabetes, Tapi Sebelum Buat, Ada Syarat-syaratnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 11/01/2021 . 3 minit bacaan
  pakaian ketat compression

  Pakaian ‘Compression’ Bersenam, Sekadar Gaya Atau Benar-benar Boleh Turunkan Berat Badan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
  senaman sakit belakang

  Selalu Sakit Belakang Lepas Bangun Tidur? Usah Derita Lagi, Cuba 5 Jenis Senaman Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/12/2020 . 3 minit bacaan