home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Atasi Kecederaan Berlari

Atasi Kecederaan Berlari

Oleh sebab berlari merupakan sejenis latihan berimpak tinggi, kecederaan yang berlaku semasa berlari boleh menjadi teruk. Cedera semasa berlari boleh menjadi pengalaman traumatik untuk orang tersayang anda. Mengatasi kecederaan berlari adalah tugas yang mencabar. Dalam sebarang kes, bantuan anda adalah sangat penting supaya orang yang anda sayangi kembali berlari.

Jangan terburu-buru

Orang yang anda sayangi mungkin akan merasakan mereka telah membuang masa berharga dengan berbaring di atas katil. Tambahan pula mereka patut dapat berlari dan membuat rekod cemerlang baru. Oleh itu, adalah perkara biasa bahawa mereka mempunyai kecenderungan untuk berusaha lebih bagi mempercepatkan latihan mereka untuk menampung apa yang mereka tertinggal. Ini adalah tanggapan sebahagian besar pelari yang baru baik dari sembuh. Anda perlu menghentikan orang yang tersayang daripada mencederakan diri mereka lagi. Beritahu mereka untuk bersabar dengan tubuh mereka kerana ia memerlukan masa untuk menjadi seimbang. Mereka harus berlari, tetapi tidak terlalu keras atau terlalu cepat atau dalam masa yang lama. Apabila badan mereka pulih sepenuhnya, mereka boleh meneruskan larian mereka seperti yang mereka mahu.

Jangan membanding

Pelari-pelari menyimpan rekod prestasi mereka. Pertandingan dan perbandingan adalah tabiat mereka. Walau bagaimanapun, anda harus memberi nasihat kepada orang yang anda sayangi untuk memecahkan tabiat kebiasaan ini, sekurang-kurangnya untuk seketika. Mereka akan tergoda untuk membuat perbandingan antara prestasi sekarang dan yang lalu, atau antara prestasi mereka dan pelari-pelari lain. Hal ini berpotensi membuatkan mereka merasa kompetitif, marah, bahkan kecewa dengan diri mereka sendiri dan lebih mungkin untuk terburu-buru berlatih. Daripada membiarkan mereka terus mengenang masa lalu, anda harus memberi nasihat kepada orang yang anda sayangi untuk memberi tumpuan kepada pencapaian mereka sekarang. Apa yang perlu mereka lakukan adalah menanti pemulihan sepenuhnya. Hari ini mereka berlari dengan perlahan, tetapi pada suatu masa akan datang, mereka dapat berlari lebih cepat daripada sebelumnya. Galakkan mereka bersabar dan akhirnya usaha mereka akan membuahkan hasil. Semangat sebagai pelari yang ada sebelum ini dalam diri mereka akan kembali, mungkin lebih baik lagi.

Awasi kecederaan yang lalu

Kesakitan dalam latihan adalah tanda kecederaan sebelumnya kembali semula disebabkan oleh kesan berlari pada badan anda. Pelari perlu segera mendapatkan perhatian perubatan. Sekiranya kecederaan itu bukan sesuatu yang berkaitan, kesakitan mungkin kerana orang yang anda sayangi berlatih terlalu kuat. Latihan tersebut boleh menjadi mudah bagi mereka pada masa lalu, tetapi dengan kecederaan sekarang – atau selepas mereka mengalami kecederaan – kecederaan tersebut boleh menjadi lebih buruk jika kita tidak melakukan latihan secara berhati-hati. Anda harus menasihatkan mereka untuk mengurangkan keamatan latihan mereka sehingga tahap badannya terhenti dan memerlukan bantuan. Teruskan berehat sehingga kesakitan hilang, kemudian perlahan-lahan sambung masa latihan.

Kecederaan berlari boleh menyakiti orang yang anda sayangi, baik dari segi fizikal dan mental. Rasa tidak dapat berlari seperti biasa boleh merosakkan ego mereka. Selain daripada kesabaran mereka, kesabaran anda juga sangatlah penting.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 26/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x