home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Perlindungan daripada Kanser Kulit

Perlindungan daripada Kanser Kulit

Menurut kajian, dalam setiap jam yang berlalu akan ada seorang yang meninggal akibat kanser kulit. Penyakit berbahaya ini dapat disembuhkan jika dijumpai pada peringkat awal. Bagaimanapun, ramai yang hanya mengetahui kewujudannya ketika di peringkat akhir. Mujurlah, terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk melindungi kulit anda dari faktor kanser dengan mengikut tip mudah namun berkesan ini.

Kanser kulit tidak lagi menjadi topik yang jarang didengari tetapi ramai yang tidak tahu cara pencegahannya. Ia boleh berlaku disebabkan beberapa faktor daripada genetik hinggalah kepada faktor luaran. Salah satu penyebab utama kanser kulit ialah pendedahan radiasi ultraviolet (UV). Sinaran UV dikenali sebagai pembantu penghasilan vitamin D yang sihat tetapi pada masa yang sama, ia juga adalah ancaman kepada kulit.

Apabila anda menghabiskan terlalu banyak masa di bawah sinaran UV (seperti berjemur di bawah sinaran matahari), kulit anda mungkin akan mengalami keradangan atau melepuh. Masalah kulit ini secara langsung akan menyebabkan kerosakan tisu kulit. Untuk menyembuhkan kerosakan, sel-sel imun akan meningkat di dalam saluran darah dan membuat sensasi terbakar. Kerosakan sel ini dianggap langkah pertama yang membawa kepada kanser kulit. Di samping itu, faktor lain seperti pendedahan kulit kepada bahan toksik dapat meningkatkan risiko mengalami kanser kulit.

Tips untuk melindungi kulit anda

Untuk melindungi kulit dari sinaran UV, ikuti tip mudah ini:

  • Elakkan keluar pada waktu puncak: Keluar di bawah pancaran matahari yang kuat boleh menyebabkan risiko kanser kepada kulit anda. Anda disyorkan untuk mengelakkan matahari pada waktu puncak (10 pagi-4 petang). Anda boleh mengurangkan risiko kerosakan kulit semasa menjalani rawatan mencerahkan kulit dengan mencari naungan di bawah payung, pokok, atau tempat perlindungan yang lain.
  • Pakai pelindung matahari setiap hari: Pelindung matahari tidak menyaring semua sinaran UV yang berbahaya, terutama radiasi yang boleh menyebabkan melanoma. Tetapi ia memainkan peranan penting dalam keseluruhan kaedah perlindungan matahari. Walaupun pelindung matahari tidak dapat menutup sepenuhnya kulit anda dari UV yang berbahaya, ia cara yang paling berkesan mengelakkan selaran matahari. Anda harus memilih pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi dengan fungsi perlindungan UVA dan UVB.
  • Pilih pakaian yang sesuai: Memakai pakaian yang sesuai adalah pilihan yang baik untuk melindungi kulit yang terdedah. Baju lengan panjang dan seluar panjang yang diperbuat daripada kain berbenang rapat adalah pilihan yang baik. Pakaian ini menawarkan perlindungan terbaik dari sinaran UV matahari.
  • Pakai cermin mata hitam: Cermin mata hitam bukan sahaja melindungi mata anda dari sinaran UV tetapi juga kawasan kulit lembut di sekitar mata anda daripada pendedahan cahaya matahari. Pakai cermin mata hitam yang menutup penuh dan menghalang hampir 100% sinaran UVA dan UVB. Cermin mata hitam yang menghalang sinaran UVA dan UVB menawarkan perlindungan yang terbaik.

Pengesanan awal kanser kulit dapat menyelamatkan nyawa anda. Oleh itu, ketahui tanda-tanda kulit yang terjejas dan dapatkan pemeriksaan doktor secepat mungkin. Anda juga boleh mencegah risiko kanser kulit dengan melindungi kulit anda daripada sinaran UV sekarang.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x