What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Haaa...Nak Smoking Ke Tu? Ini 5 Kesan Bahaya Merokok Sejurus Berbuka WAJIB Anda Tahu

  Haaa...Nak Smoking Ke Tu? Ini 5 Kesan Bahaya Merokok Sejurus Berbuka WAJIB Anda Tahu

  1 tabiat yang tidak boleh dielakkan perokok adalah untuk merokok selepas waktu berbuka. Tahukah anda ia amalan yang bahaya? Ini 5 kesan bahaya merokok selepas berbuka puasa yang perlu anda ketahui.

  Bahaya merokok selepas berbuka puasa

  Merokok sememangnya sudah diketahui sebagai satu tabiat yang boleh meningkatkan risiko penyakit seperti radang paru-paru dan penyakit jantung.

  Merokok juga boleh menyebabkan gigi menjadi kuning dan anda pasti menyedari bahawa tabiat tidak sihat ini juga boleh menyebabkan kulit anda berkedut, mengurangkan deria rasa dan bau.

  Lebih berbahaya jika anda memilih menghisap rokok sebaik sahaja waktu berbuka puasa.

  Ini 5 kesan bahaya merokok selepas berbuka puasa:

  1. Radang paru-paru

  Merokok dalam keadaan perut kosong meningkatkan risiko radang paru-paru. Kandungan nikotin yang diserap perut kosong adalah lebih tinggi jumlahnya berbanding apabila perut sudah terisi dengan sebarang makanan.

  Nikotin menjejaskan kesihatan badan seperti menyebabkan peningkatan tekanan darah, menjejaskan deyutan jantung dan aliran darah ke jantung serta penyebabkan pembuluh darah menjadi sempit.

  waktu berbuka

  1. Kurang oksigen

  Setelah 12 jam menahan lapar dahaga, badan memerlukan nutrisi untuk menggantikan tenaga yang hilang.

  Jika anda memilih untuk merokok apabila berbuka puasa dalam keadaan perut yang kosong, anda mungkin berdepan risiko bahaya merokok seperti mengalami mual, muntah, keletihan dan pening kepala.

  Ini kerana kandungan bertoksik dalam rokok ini akan memasuki aliran darah dan menurunkan kadar oksigen dalam darah sekali gus mengakibatkan sel dalam badan anda kekurangan oksigen yang akhirnya menyebabkan anda kelesuan dan pening kepala, dalam masa yang sama menurunkan fungsi otot dan jantung.

  Gas beracun ini juga meningkatkan kadar kolesterol tidak sihat dalam darah. Semakin lama anda merokok, ia akhirnya akan mengakibatkan pembuluh darah anda mengeras dan menyempit, sekali gus mendedahkan risiko penyakit jantung dan strok.

  1. Fungsi organ

  Asap rokok yang mengandungi nikotin, karbon monoksida dan tar sememangnya mendatangkan kesan negatif kepada badan seperti menjejaskan aliran darah dan menurunkan kadar oksigen dalam darah.

  Ini sekali gus mengakibatkan sel dalam badan perokok mengalami kekuranagn oksigen yang menjadikan seseorang individu itu kurang efektif dan efisyen. Keletihan dan pening antara simptomnya.

  1. Penyakit Crohn

  Tabiat merokok meningkatkan risiko untuk mengalami penyakit Crohn atau masalah berkaitan keradangan usus. Antara simptom yang mungkin berlaku adalah seperti pendarahan pada usus, sakit perut secara kerap dan berulang, dan cirit-birit.

  1. Gangguan pencernaan

  Bahaya merokok dalam keadaan perut yang kosong akan menyebabkan peningkatan kandungan asid dalam perut meningkat dan bertindak balas.

  Ia akhirnya akan menjejaskan proses pencernaan yang boleh menjadi antara punca utama mengapa seseorang individu yang merokok sejurus masuk waktu berbuka akan kehilangan selera.

  bahaya-merokok-selepas-berbuka-puasa

  Elakkan tabiat merokok

  Tabiat merokok sememangnya sudah diketahui tidak memberikan sebarang manfaat kesihatan. Namun, jika anda masih mahu merokok, cuba untuk tidak merokok sejurus sahaja berbuka puasa.

  Tetapi langkah yang paling baik, sudah tentu untuk cuba menghentikan terus tabiat merokok anda pada bulan Ramadan. Siapa tahu selepas ini anda akan berjaya untuk berhenti merokok terus?

  Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

  health-tool-icon

  Kalkulator BMI

  Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Waspada, Ini Bahaya Langsung Merokok Saat Buka Puasa

  https://hellosehat.com/pusat-kesehatan/puasa-ramadhan/bahaya-merokok-saat-buka-puasa/ / Accessed on May 6, 2019.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 15/07/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
  Next article: