backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penyakit Crohn (Pembedahan)

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 07/06/2022

Definisi

Apa itu Penyakit Crohn (Pembedahan)?

Pembedahan penyakit Crohn adalah rawatan untuk penyakit Crohn – keadaan yang dicirikan oleh keradangan usus anda. Penyakit ini paling sering menjejaskan bahagian akhir usus kecil anda. Walau bagaimanapun, ia boleh menjejaskan mana-mana bahagian usus anda.

Penyakit Crohn menyebabkan dinding usus anda menebal, yang boleh menghalang makanan daripada melewati. Kawasan usus yang terjejas usus juga tidak dapat menyerap nutrien dari makanan anda.

Jika dibiarkan tidak dirawat, anda boleh mendapat masalah seperti sakit perut, cirit-birit, penurunan berat badan, lubang dalam usus anda, masalah dengan laluan belakang anda dan cecair yang bocor. Dengan rawatan ini, doktor akan mengeluarkan bahagian-bahagian usus anda yang dijangkiti.

Mengapa Penyakit Crohn (Pembedahan) dilakukan?

Pembedahan penyakit Crohn adalah disyorkan jika diet, perubahan gaya hidup, terapi ubat atau rawatan lain tidak melegakan tanda dan gejala anda.

Sehingga separuh daripada individu dengan penyakit Crohn akan memerlukan sekurang-kurangnya satu pembedahan. Walau bagaimanapun, pembedahan tidak menyembuhkan penyakit Crohn. Manfaat pembedahan untuk penyakit Crohn biasanya bersifat sementara. Penyakit ini sering berulang, selalunya berhampiran tisu yang disambung semula. Pendekatan terbaik adalah mengikuti pembedahan dengan ubat untuk meminimumkan risiko berulang.

Fahami Risiko-risikonya

Apakah risiko-risiko dalam pembedahan penyakit Crohn?

Sekiranya anda mengalami komplikasi penyakit Crohn, seperti fistula (saluran yang berkembang di antara dua bahagian sistem pencernaan) atau penyempitan usus (striktur), ini juga perlu dirawat. Pembedahan akan diperlukan dalam kebanyakan kes ini.

Komplikasi umum untuk sebarang pembedahan termasuk:

 • Sakit;
 • Berdarah;
 • Jangkitan tapak pembedahan (luka);
 • Luka parah;
 • Pembentukan hernia;
 • Pembekuan darah;
 • Kesukaran membuang air kecil.

Komplikasi khusus untuk pembedahan penyakit Crohn ialah:

 • Kebocoran anastomotik;
 • Lumpuh usus berterusan;
 • Kerosakan kepada struktur lain di dalam perut anda;
 • Kecederaan pada usus anda;
 • Gabungan bersama tisu yang tidak normal (lekatan).

Ia adalah penting untuk anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut

Proses

Bagaimana Persedian untuk pembedahan Penyakit Crohn (Pembedahan)?

Operasi dijalankan di bawah anestetik umum. Anda mesti berbincang dengan doktor anak anda tentang ubat-ubatan, alergi atau keadaan kesihatan anak anda sebelum ini dan sebelum menjalani pembedahan, anda akan bertemu dengan pakar bius dan merancang anestetik bersama-sama. Ia adalah penting untuk mengikuti arahan mengenai masa untuk berhenti makan dan minum sebelum pembedahan.

Apa yang terjadi semasa Penyakit Crohn (Pembedahan) dilakukan?

Operasi biasanya mengambil masa satu jam hingga 90 minit.

Pakar bedah anda akan memotong perut anda dan mengeluarkan bahagian yang sakit dari usus kecil anda. Mereka sering juga perlu mengeluarkan sebahagian daripada usus besar anda.

Pakar bedah anda biasanya akan menggabung hujung usus anda bersama-sama. Jika mereka tidak dapat menggabungkan hujung usus anda, mereka akan membuat kolostomi atau ileostomi.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apakah yang terjadi selepas pembedahan Penyakit Crohn (Pembedahan)?

Anda sepatutnya dapat pulang ke rumah selepas 5 hingga 10 hari.

Ia mungkin mengambil masa sehingga tiga bulan untuk anda pulih sepenuhnya. Kebanyakan orang berasa lebih baik selepas bahagian sakit usus mereka telah dikeluarkan.

Senaman yang kerap akan membantu anda untuk kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, tanyakan kepada pasukan penjagaan kesihatan atau GP anda untuk mendapatkan nasihat.

Penyakit Crohn kadang-kadang datang kembali dan memberi kesan kepada bahagian lain dari usus anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 07/06/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan