home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ganjaran Segera Berhenti Merokok

Ganjaran Segera Berhenti Merokok

Jika anda telah memutuskan untuk berhenti merokok, anda akan menjangkakan simptomnya. Bagaimanapun, pada masa yang sama, anda akan merasakan sesuatu yang lain akibat kegelisahan dan kerengsaan. Berikut adalah beberapa ganjaran segera yang akan anda alami apabila berhenti merokok.

Dalam masa 20 minit pertama, kadar dengupan jantung dan tekanan darah anda turun normal. Ia biasanya tinggi apabila anda merokok.

Dalam 2 jam pertama, peredaran darah anda bertambah baik kerana tahap karbon monoksida kini perlahan-lahan menurun. Walau bagaimanapun, anda mula mengalami beberapa simptom awal seperti mengidam atau kegelisahan.

Dalam tempoh 12 jam pertama, dengan penurunan paras karbon monoksida, paras oksigen darah anda meningkat.

Selepas 24 jam, walaupun anda mengalami kegelisahan yang sengit, risiko serangan jantung anda berkurang. Biasanya, orang yang merokok menghadapi risiko 70% lebih tinggi.

Selepas 48 jam, deria bau dan rasa anda bertambah baik apabila pertumbuhan saraf bermula semula. Merokok menyebabkan kerosakan saraf yang menjejaskan keupayaan anda untuk menghidu dan merasa.

Selepas 3 hari, dengan mengeluarkan nikotin melalui air kencing, anda kini menghadapi simptom yang sengit. Anda mungkin mengalami sakit kepala, loya, berpeluh, kerengsaan dan kemurungan. Walau bagaimanapun, paru-paru anda mula berfungsi dengan lebih baik. Anda kurang kesukaran pernafasan berbanding ketika merokok.

Selepas 10 hari hingga 2 minggu, peredaran darah anda kembali normal. Anda berkemungkinan mengawal tingkah laku anda. Ketagihan kurang mengawal tingkah laku anda.

Selepas 2 atau 3 minggu, bersenam tidak menyebabkan anda sesak nafas atau bernafas pendek lagi. Peredaran darah dan fungsi jantung bertambah baik. Simptom mula hilang.

Sekitar minggu ke-4, simptom harus berakhir.

Sekitar 2 hingga 3 bulan, risiko anda mendapat serangan jantung berkurang dengan ketara. Paru-paru anda bernafas lebih baik. Ia lebih bersih dan batuk anda akan berkurang.

Selepas 9 bulan, fungsi organ anda bertambah baik secara keseluruhan. Anda dapat melakukan perkara-perkara seperti orang biasa.

Selepas setahun, risiko serangan jantung dan penyakit berkaitan jantung menjadi separuh. Perokok mengalami dua kali ganda risikonya.

Setahun selepas merokok tidak sepatutnya menjadi “ganjaran segera”, tetapi ia masih merupakan tanda penting untuk proses berhenti merokok anda. Apa yang patut anda perhatikan adalah beberapa hari selepas berhenti merokok. Cara baik untuk melawan simptom adalah dengan melakukan perkara yang boleh memotivasi. Raikan kejayaan anda atau membeli sesuatu yang anda mahukan. Anda juga harus mempunyai sokongan apabila simptom memuncak. Ia sentiasa membantu apabila ada seseorang di sekitar anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“What Happens When You Quit Smoking?”
http://www.healthline.com/health-slideshow/quit-smoking-timeline#10 Accessed October 31, 2016

Accessed October 31, 2016

“Stop Smoking Recovery Timetable”
http://whyquit.com/whyquit/A_Benefits_Time_Table.html Accessed October 31, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor