Bahaya Berbuka Puasa dengan Merokok

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Puasa, adalah waktu anda melakukan banyak ibadah dan meninggalkan tabiat buruk anda. Ini masa yang tepat untuk mengubah hidup anda menjadi lebih baik. Tabiat buruk, seperti merokok, semasa bulan puasa mungkin sedikit demi sedikit anda boleh mengurangkannya. Anda perlu tahu bahawa merokok semasa berbuka puasa lebih berbahaya terhadap kesihatan berbanding merokok semasa tidak berpuasa. Mengapa?

Bahaya merokok semasa buka puasa

Rokok mengandungi banyak bahan kimia yang berbahaya untuk kesihatan anda. Bahan kimia utama yang terkandung dalam rokok adalah karbon monoksida, nikotin dan tar. Bahan kimia ini akan lebih berbahaya jika masuk ke dalam tubuh anda ketika keadaan perut kosong selepas berjam-jam anda puasa.

Karbon monoksida

Apabila berbuka puasa, tubuh anda memerlukan nutrisi dan cecair untuk mengganti tenaga yang hilang sepanjang puasa. Jika anda terus merokok ketika berbuka puasa dalam keadaan perut kosong, risiko anda untuk mengalami mual, muntah, keletihan, dan pening akan meningkat.

Kandungan karbon monoksida dalam asap rokok boleh masuk ke dalam aliran darah dan menurunkan kadar oksigen dalam darah. Ini menyebabkan sel-sel dalam tubuh anda kekurangan oksigen, sehingga anda merasa letih dan pening. Gas ini juga boleh menurunkan fungsi otot dan jantung.

Karbon monoksida dalam darah juga dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam darah. Lama-kelamaan, ini boleh menyebabkan pengumpulan plak di pembuluh darah arteri anda serta membuatkan pembuluh darah arteri mengeras, kaku, dan kurang elastik. Ini kemudiannya mengakibatkan pembuluh darah menyempit dan akhirnya cenderung kepada penyakit jantung dan strok.

Nikotin

Merokok dalam keadaan perut kosong juga boleh meningkatkan risiko anda mendapat kanser paru-paru. Nikotin yang diserap tubuh dalam keadaan perut kosong lebih besar berbanding dalam keadaan perut sudah terisi. Seterusnya, semakin besar risiko terkena kanser paru-paru.

Nikotin dalam rokok juga boleh menimbulkan banyak kesan buruk bagi kesihatan, seperti peningkatan tekanan darah, degupan jantung, dan aliran darah ke jantung, serta menyebabkan penyempitan dan pengerasan pembuluh darah. Semua ini kemudiannya boleh meningkatkan risiko serangan jantung.Nikotin juga merupakan zat adiktif yang membuatkan pergantungan anda dengan merokok. Zat ini boleh tinggal dalam tubuh anda selama 6-8 jam bergantung kekerapan anda merokok.

Puasa boleh menjadi masa latihan untuk berhenti merokok

Puasa adalah masa di mana anda harus menahan segala nafsu, seperti nafsu makan dan minum, termasuk nafsu untuk merokok. Seterusnya, puasa boleh menjadi waktu yang tepat bagi anda untuk melatih diri mengurangkan jumlah pengambilan rokok sehari. Tidak merokok selama puasa lebih kurang 13 jam sehari mungkin adalah suatu kejayaan bagi perokok.

Masa merokok anda ketika puasa sudah pasti berkurang. Sebelum ini anda boleh merokok pada bila-bila saja, namun sepanjang bulan puasa anda hanya boleh merokok semasa berbuka puasa hingga sahur. Pada masa yang terhad ini, kurangkan jumlah rokok yang anda “bakar” sedikit demi sedikit, sehingga anda akan terbiasa merokok dengan jumlah yang lebih sedikit. Masa merokok yang lebih terhad semasa bulan puasa mungkin dapat membantu anda mengurangkan tabiat merokok.

Mulakan dengan mengurangkan satu batang rokok sehari, lakukannya sehingga anda terbiasa dan kemudiannya cuba untuk mengurangkan satu batang rokok lagi dari jumlah sebelumnya. Lakukan perkara ini secara berterusan sehingga anda mungkin tidak merokok lagi. Walaupun bulan puasa telah selesai, anda boleh meneruskan usaha anda untuk berhenti merokok. Kuncinya adalah konsisten.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Husband Perokok Jangan Pelik Kalau Isteri Masih Tak ‘Lekat’ Lagi, Anda Mungkin Penyebabnya!

  Dikatakan seorang wanita perokok pasif - dikelilingi pasangan, keluarga atau rakan sekerja yang merokok - boleh menjadi punca sukar hamil, adakah ia benar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Proses Beranak, Proses Bersalin 25/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Tahu Sperma SUBUR Atau TIDAK? Lakukan Kiraan Air Mani, Ini 7 Sebab Kaum Adam Kena Buat!

  Kesukaran untuk mendapat anak ada kalanya berpunca daripada sperma lelaki yang tidak subur. Disebabkan itu pentingnya untuk menjalani ujian air mani.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Proses Beranak, Proses Bersalin 12/08/2020 . 3 minit bacaan

  Gelaran Ibu Buat Anda Lagi Stres? Silap! Ada Banyak Manfaat Kesihatan Buat Wanita Bergelar Mama

  Untuk menghindari penyakit, kita harus menjaga pemakanan & bersenam. Tapi 1 perkara tidak diketahui, menjadi ibu juga dapat memperbaiki tahap kesihatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 16/07/2020 . 3 minit bacaan

  9 Kaedah Semulajadi Untuk Merawat Tiub Fallopio Tersumbat, Ubah Gaya Hidup Anda Sekarang!

  Masalah sukar hamil mungkin ada kaitan dengan tiub fallopio tersumbat. Namun adakah rawatan semula jadi dapat bantu mengatasinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Wanita, Kesihatan Wanita Lain 11/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu intermittent fasting

  Pernah Dengar Mengenai Intermittent Fasting? Inilah Cara Diet Puasa, Bagi Badan Kurus

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 3 minit bacaan
  kesan tabiat buruk pada wajah

  Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  akibat rokok

  Bukan Saja Pembunuh Senyap, Rokok Juga Buat Bibir & Gusi Jadi Lebih Gelap?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah pernafasan

  Jangan Ingat Perokok Saja Yang Kena Masalah Pernafasan COPD, Yang Tak Merokok Juga Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan