Perokok Pasif dan Risiko Tekanan Darah Tinggi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Sekiranya ruang bilik atau kereta dalam keadaan berasap dengan asap rokok, jauhkan diri anda sehinggalah ia bersih daripada sebarang kehadiran asap untuk mengelakkan anda menjadi perokok pasif. Ini adalah antara intipati utama hasil penyelidikan yang dibentangkan di EuroHeartCare 2019, kongres saintifik yang dianjurkan oleh European Society of Cardiology (ESC).

Menurut sepertimana yang diperkatakan oleh penulis kajian Profesor Byung Jin Kim, dari Sungkyunkwan University, Seoul, Republik Korea, elakkan pendedahan kepada asap rokok tanpa mengira sama ada perokok masih berada di dalam bilik tersebut ataupun tidak. Penyelidikan yang dilakukan oleh pasukan beliau dalam kalangan bukan perokok telah menunjukkan bahawa risiko tekanan darah tinggi (hipertensi) adalah lebih tinggi dengan jangka panjang bagi perokok pasif – walaupun dengan jumlah yang paling rendah, ia tetap berbahaya.

Perokok pasif dan peningkatan risiko hipertensi

perokok pasif

Perokok pasif di rumah atau di tempat kerja dikaitkan dengan peningkatan risiko hipertensi sebanyak 13%. Hidup dengan perokok selepas umur 20 tahun dikaitkan dengan risiko sebanyak 15% yang lebih besar. Pendedahan kepada perokok pasif selama sepuluh tahun atau lebih adalah berkaitan dengan peningkatan risiko hipertensi sebanyak 17%. Kedua-dua golongan lelaki dan perempuan sama-sama terkesan dengan pengaruh ini.

Peserta dengan tekanan darah tinggi mungkin lebih terdedah kepada asap rokok di rumah atau bekerja (27.9%) daripada mereka yang mempunyai tekanan darah biasa (22.6%). Hipertensi adalah lebih tinggi pada orang yang terdedah kepada asap pasif di rumah atau bekerja (7.2%) berbanding dengan tiada pendedahan (5.5%).

Perokok pasif dan tekanan darah tinggi

perokok pasif

Tekanan darah tinggi adalah punca global utama bagi kematian awal, yang menyumbang hampir kepada sepuluh juta kematian pada tahun 2015, dan mereka yang terjejas dinasihatkan untuk berhenti merokok. Penyelidikan sebelumnya telah mencadangkan hubungan antara perokok pasif dan tekanan darah tinggi dalam kalangan bukan perokok. Tetapi kebanyakan penyelidikan adalah berskala kecil, terhad kepada wanita, dan menggunakan soal selidik yang dilaporkan sendiri di mana responden biasanya melaporkan bahawa mereka tidak merokok.

Ini adalah penyelidikan pertama yang pertama untuk menilai perkaitan antara asap rokok dan hipertensi dalam kalangan bukan perokok yang disahkan melalui tahap cotinine dalam air kencing, yang merupakan metabolit utama nikotin. Penyelidikan tersebut melibatkan seramai 131,739 individu yang tidak merokok, satu pertiga lelaki, dengan purata umur 35 tahun.

Usaha mengurangkan perokok pasif

perokok pasif

Menurut Profesor Kim, hasil penyelidikan beliau dan pasukannya telah menunjukkan bahawa adalah perlu untuk menjauhkan diri daripada asap rokok secara total, dan bukannya sekadar mengurangkan pendedahan. Ini bertujuan untuk melindungi diri daripada risiko hipertensi.

Menurut beliau lagi, walaupun usaha telah dibuat di seluruh dunia untuk meminimumkan bahaya perokok pasif dengan memperluas kawasan merokok di tempat awam, penyelidikan mereka menunjukkan bahawa lebih daripada satu daripada lima individu yang tidak pernah merokok masih terdedah kepada asap rokok.

Usaha kerajaan mengurangkan kadar perokok pasif

Larangan merokok yang lebih tegas diperlukan dengan segala aktiviti dan usaha secara bersama untuk membantu perokok menghentikan tabiat merokok mereka. Dengan mengetahui ahli keluarga yang menderita penyakit yang berpunca daripada rokok dan asap rokok, akan lebih menggalakkan perokok untuk berhenti merokok.

Kerajaan Malaysia juga baharu sahaja menguatkuasakan larangan terbaharu berkenaan tempat makan yang dijadikan kawasan larangan merokok. Ini secara amnya bertujuan untuk melindungi individu yang tidak merokok daripada mendapat kesan negatif akibat daripada perbuatan merokok yang dilakukan oleh individu lain.

Walaupun usaha Kerajaan Malaysia ini merupakan satu usaha yang sangat baik, namun ia masih mendapat kecaman terutamanya daripada golongan perokok yang menganggap bahawa hak mereka untuk merokok telah dirampas. Sedarlah bahawa perbuatan anda merokok ini bukan sahaja membahayakan kesihatan anda sendiri, malah ia juga memberi kesan kepada individu lain yang turut berada di sesebuah tempat makan tersebut.

Kesimpulan

Bagi perokok yang mempunyai keluarga, ingatlah bahawa tabiat anda merokok itu sememangnya boleh menjejaskan kesihatan ahli keluarga anda terutamanya anak-anak anda yang masih kecil. Selain itu, merokok sememangnya menjejaskan kesihatan anda sendiri. Oleh itu, cubalah secara perlahan-lahan untuk mengurangkan tabiat merokok anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Husband Perokok Jangan Pelik Kalau Isteri Masih Tak ‘Lekat’ Lagi, Anda Mungkin Penyebabnya!

  Dikatakan seorang wanita perokok pasif - dikelilingi pasangan, keluarga atau rakan sekerja yang merokok - boleh menjadi punca sukar hamil, adakah ia benar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 25/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil, Jaga Berat Badan Jangan Sampai Obes! Risiko Bukan Hanya Pada Anda, Tapi Juga Bayi

  Obesiti dan masalah berat badan berlebihan dalam kalangan wanita hamil menjadi salah satu masalah kesihatan kaum Hawa yang paling penting.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Beli Mesin Tekanan Darah Tapi Tak Tau Yang Mana OK? Ini 5 Panduan Pilih Dengan Tepat

  Sebelum membeli mesin tekanan darah, anda patut tahu apakah ciri yang perlu diperhatikan sebelum membeli alat tekanan darah tersebut. Ini panduannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Hipertensi, Pusat Kesihatan 19/08/2020 . 3 minit bacaan

  Minum Air Rendaman Kapal Terbang Boleh Rawat Kencing Manis? Jangan Buat BAHAYA!

  Ada yang mendakwa, daun kapal terbang boleh ubati kencing manis. Namun, tidak ramai yang sedar, air rendaman daun pokok kapal terbang boleh sebabkan kanser.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 18/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  susu kultur

  Selalu Cirit-birit? Cuba Minum Susu Kultur, Ada 9 Kebaikan, Termasuk Kepada Ibu Hamil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/11/2020 . 3 minit bacaan
  emosi ibu mengandung

  BAHAYA Ibu Hamil STRES, Boleh Bersalin Bayi Pramatang, Si Manja Pula Berdepan Risiko Sakit

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 03/11/2020 . 3 minit bacaan
  masalah pernafasan

  Jangan Ingat Perokok Saja Yang Kena Masalah Pernafasan COPD, Yang Tak Merokok Juga Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  kehamilan berisiko tinggi

  9 Faktor Ini Punca Ibu Terdedah Kepada Kehamilan Berisiko Tinggi, No. 3 Kena Jaga-Jaga

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan