Berdasarkan Kajian, Pembedahan Bariatrik Boleh Atasi Risiko Perkembangan Kanser

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/01/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Dengarnya pembedahan bariatrik boleh bantu kurangkan risiko kanser. Tetapi betul ke terdapat hubung kait antara berat badan dengan kecenderungan mengalami kanser?

Pembedahan bariatrik

Satu penyelidikan yang dilakukan oleh penyelidik dari Cleveland Clinic Florida mencadangkan bahawa sel tumor pada payudara adalah 2.5 kali ganda berisiko untuk berkembang kepada wanita yang mempunyai kecenderungan genetik mengalami kanser.

Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh berubah kepada wanita yang memiliki genetik yang sama tetapi menjalani prosedur pembedahan berat badan atau pembedahan bariatrik – pembedahan pada sistem pencernaan untuk membantu individu dengan obesiti.

Kajian yang dibentangkan pada 36th American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) Annual Meeting ketika Minggu Obesiti 2019 telah menganalisis 1,670,035 data pesakit dengan indeks jisim badan (BMI) melebihi 35 atau lebih.

Data ini dikumpulkan antara tahun 2010 hingga 2014 melalui National Inpatient Sample (NIS), iaitu pangkalan data penjagaan kesihatan pesakit terbesar di Amerika Syarikat. Analisis kajian kanser dilakukan kepada lebih 1.4 juta pesakit yang tidak menjalani pembedahan bariatrik dengan hampir 250,000 pesakit yang melakukan prosedur tersebut. 

Hasil kajian

Daripada analisis yang dilakukan, wanita dengan masalah obesiti kronik atau BMI melebihi 35 berdepan dengan 18 peratus risiko untuk mengalami kanser payudara. Manakala hanya 7.4 peratus risiko pengembangan kanser bagi wanita yang mempunyai masalah yang sama tetapi menjalani prosedur pembedahan berat badan. 

Kajian turut menunjukkan bahawa pembedahan bariatrik dapat mengurangkan lebih 20 peratus risiko kecenderungan mengalami kanser bagi individu dengan masalah obesiti.

Penulis kajian merangkap Pengarah Program Bersekutu, General Surgery Residency Program, Dr Emanuele Lo Menzo dari Cleveland Clinic Florida di Weston memberitahu, “Daripada kajian yang dijalankan, kami mencadangkan prosedur pembedahan bariatrik dapat menghalang perkembangan kanser kepada pesakit yang berisiko tinggi. Kesan prosedur pembedahan ini kepada individu yang menderita kanser payudara adalah sangat menakjubkan.”

“Para penyelidik percaya, ini adalah kajian pertama yang menunjukkan kesan seperti itu. Walau bagaimanapun, penyelidik percaya kajian lanjut diperlukan untuk menentukan faktor termasuk berkaitan dengan penurunan berat badan, yang mungkin menyebabkan pengurangan risiko,” ujar Dr Emanuele.

Apa kata pakar?

Menurut American Cancer Society, individu yang mempunyai tisu lemak yang banyak boleh meningkatkan peluang untuk mendapat risiko kanser payudara melalui peningkatan tahap estrogen. Berat berlebihan dan obesiti berkait rapat dengan risiko 13 jenis kanser. 

Bagi Presiden ASMBS dan Profesor merangkap Ketua Division of General/ Bariatric Surgery, Brody School of Medicine, East Carolina University Greenville di Utara Carolina, Dr Eric J. DeMaria, “Pencegahan kanser merupakan sempadan baru dalam penyelidikan mengenai pembedahan bariatrik. Hasil kajian itu membuktikan bahawa pesakit dan doktor harus menganggap prosedur tersebut bukan sekadar satu prosedur menurunkan berat badan. Tetapi ia menawarkan manfaat lebih daripada itu.”

Kaedah pembedahan bariatrik

Dalam keadaan perubatan pada masa kini, kriteria untuk membolehkan seseorang individu menjalani pembedahan bariatrik adalah seperti berikut:

Individu yang boleh melakukan prosedur pembedahan bariatrik perlulah:

 • Seorang individu dewasa dengan BMI ≥40 kg/m2 tanpa sebarang penyakit komorbid
 • Individu dewasa dengan BMI 35.0 hingga 39.9 kg/m2 dengan sekurang-kurangnya satu komorbid yang serius, termasuk tetapi tidak terhad kepada:
  • Diabetes jenis 2
  • Apnea tidur obstruktif (OSA)
  • Hipertensi
  • Hyperlipidemia
  • Sindrom obesiti-hipoventilasi (OHS)
  • Sindrom Pickwickian (gabungan OHS dan OSA)
  • Penyakit hati berlemak tanpa alkohol (NAFLD)
  • Steatohepatitis tanpa alkohol (NASH)
  • Pseudotumor cerebri
  • Penyakit refluks gastroesophageal
  • Asma
  • Penyakit statis radang
  • Inkontinens kencing yang teruk
  • Debilitating arthritis
  • Kehilangan kualiti hidup
  • Tidak layak untuk melakukan prosedur pembedahan lain akibat masalah kesihatan seperti obesiti. Antaranya pembedahan untuk penyakit osteoarthritis, hernia ventral atau tekanan inkontinensia
 • Individu dewasa dengan BMI antara 30.0 hingga 34.9 kg/m2 dan salah satu daripada keadaan komorbid berikut:

Risiko obesiti dalam pembesahan

Sekiranya anda atau orang sekeliling yang mengalami obesiti bakal menjalani pembedahan, anda perlu mengetahui risiko yang mungkin berlaku terutamanya yang melibatkan anestesia atau ubat bius.

 • Pesakit mungkin sukar untuk diberikan suntikan ubat bius secara intravena dan sukar diberikan rawatan kecemasan apabila berada dalam keadaan kritikal
 • Sukar untuk menentukan dos yang betul untuk pesakit
 • Pesakit obes mempunyai kurang ruang kosong di belakang tekak, yang membawa kepada masalah semasa memasang peralatan untuk pesakit bernafas
 • Risiko jangkitan paru-paru dan komplikasi lain dari jangkitan paru-paru disebabkan penurunan tahap oksigen
 • Pesakit akan mengambil lebih banyak masa untuk sedar semula
 • Jantung pesakit obes sering berada di bawah tekanan otot-otot interkostal (dada)
 • Terdapat risiko angina (sesak dada), tekanan darah tinggi, kekurangan oksigen, atau strok. Selain itu, ubat bius sendiri juga meningkatkan risiko kesan sampingan kardiovaskular

Kaedah pencegahan

Sebelum pembedahan

 1. Tingkatkan kesihatan anda secara keseluruhan sebelum pembedahan, termasuk menurunkan berat badan dengan pengawasan.
 2. Semak keadaan kesihatan keseluruhan, masalah berat badan, dan masalah kesihatan lain yang mungkin anda hadapi, seperti diabetes atau penyakit jantung.

Semasa pembedahan

 1. Anestesia sebahagian mungkin menjadi pilihan.
 2. Elakkan penenang.
 3. Ubat antikoagulan seperti heparin digunakan untuk mengurangkan risiko tromboembolisme vena
 4. Vena cava atau vena koronari mungkin digunakan untuk memasukkan ubat dan bukannya arteri periferal seperti dalam pesakit biasa.

Dengan peningkatan langkah-langkah kesihatan di samping maklumat terperinci mengenai keadaan perubatan anda, doktor akan memberi nasihat yang munasabah untuk memastikan keselamatan dan kualiti pembedahan anda. Jangan membuat keputusan tanpa memenuhi semua keperluan yang diperlukan

Kesimpulan

Sebenarnya, berat badan berlebihan boleh menjadi punca utama yang mendasari kewujudan pelbagai isu berkaitan kesihatan bagi kebanyakan individu. Jadi langkah pencegahan terbaik adalah untuk mengawal berat badan agar individu sentiasa berada dalam berat yang seimbang. 

Ia boleh dilakukan dengan menjaga aspek pemakanan seperti mengawal saiz hidangan dan jenis makanan yang diambil, melakukan senaman mahupun sebarang aktiviti fizikal secara berkala dan teratur serta mengamalkan gaya hidup yang sihat dan menghindari sebarang tabiat yang tidak sihat seperti merokok.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tahap & 2 Jenis Kanser Payudara Yang Ditakuti Kaum Hawa, Anda WAJIB Tahu Ini

  Kanser payudara boleh bermula pada mana-mana bahagian di buah dada wanita mengikut tahap dan jenis. Pesakit mungkin rasa sakit pada payudara sebelah kiri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser Payudara, Kanser 17/09/2020 . 5 minit bacaan

  Apa Itu Kanser Payudara : Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Penyakit kanser ataupun barah payudara merupakan kanser nombor 1 dalam kaum wanita. Statistik mencatatkan 1 daripada 19 orang wanita menghidap kanser.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser Payudara, Kanser 17/09/2020 . 6 minit bacaan

  Apa Itu Kanser : Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Penyakit kanser atau barah sudah tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Ketahui apa itu kanser, simptom, punca dan bila anda perlu berjumpa doktor.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser 17/09/2020 . 6 minit bacaan

  Ibu Hidap Barah Payudara, Bolehkah Menyusukan Bayi? Ada Sebarang Kesan Pada Si Manja?

  Barah payudara bukanlah titik pengakhiran untuk anda. Lagi-lagi jika ada anak kecil yang masih menyusu badan. Boleh ke terus menyusu? Jawapannya di sini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  hpv adalah

  Bukan Alat Sulit Sahaja, Mulut Pun Boleh Dijangkiti HPV? Tolong Waspada 9 Tanda Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
  pembengkakan prostat

  Kerap Buat Seks Mungkin Boleh Cegah Kanser Prostat! – Berita Baik Atau Palsu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  penghidap penyakit barah

  9 Perkara Ini PERLU Anda ELAK Ucapkan Pada Pesakit Kanser! Bertimbang Rasa, Please

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan