Mengapa Perlu Habiskan Antibiotik?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 03/05/2018 . 2 minit bacaan
Share now

Berhenti menggunakan antibiotik: Adakah ia selamat?

Terdapat banyak penyelidikan terhadap berapa lama perlu mengmbil antibiotik, untuk menentukan tempoh yang sesingkat mungkin sudah tentu diperlukan untuk membunuh semua bakteria.

Jika anda sedang dirawat untuk jangkitan, jenis antibiotik yang doktor anda tetapkan dan berapa lama untuk meneruskannya perlu berdasarkan bukti terbaik.

Jika anda berhenti rawatan awal, terdapat risiko antibiotik tidak akan membunuh semua bakteria yang menyebabkan anda sakit dan ia akan bermutasi dan menjadi kebal. Ini tidak akan berlaku kepada semua orang – masalahnya ialah kita tidak tahu siapa yang selamat berhenti rawatan awal.

Dengan mengambil semuanya seperti ditetapkan oleh doktor anda, walaupun jika anda mula berasa lebih baik daripada sebelum ini, anda meningkatkan peluang membunuh semua bakteria dan mengurangkan risiko rintangan.

WHO telah menerbitkan banyak garis panduan tentang rawatan untuk jangkitan yang berbeza dan telah mencadangkan jangka masa rawatan dan dos antibiotik berdasarkan bukti klinikal yang terbaik bagi setiap kes.

Kadang-kadang cadangan ini adalah untuk pengambilan pendek antibiotik daripada disyorkan sebelum ini, kerana kajian baru menunjukkan pengambilan pendek mempunyai kesan yang sama seperti pengambilan panjang terhadap merawat dan simptom. Dalam kes ini, rawatan yang lebih pendek lebih masuk akal – ia lebih cenderung untuk diselesaikan dengan baik, kurang kesan sampingan dan juga mungkin lebih murah.

Dasarnya adalah, doktor anda perlu mempunyai latihan tahunan dan akses kepada bukti terbaru – jadi mendengarnya. Apa sahaja yang pengambilan panjang antibiotik – ambil preskripsi penuh.

Menggunakan antibiotic dengan betul

Antibiotik digunakan untuk merawat hampir setiap simptom jerawat pneumonia. Menggunakan antibiotik adalah cara yang cepat untuk sembuh dalam masa yang singkat.

Ia adalah bernilai menyatakan bahawa antibiotik hanya memberi kesan kepada jangkitan bakteria. Walau bagaimanapun, antibiotik sering tidak mempunyai manfaat untuk jenis jangkitan lain.

Menggunakannya secara rutin akan meningkatkan risiko rintangan antibiotik, yang akan menyebabkan pemulihan yang berpanjangan, lebih lama tinggal di hospital, lebih banyak lawatan doktor dan rawatan yang lebih mahal.

Untuk selamat apabila menggunakan antibiotik, anda boleh mengambil langkah-langkah berikut:

Ikut preskripsi doktor. Ini bermakna mengambil dos harian dan melengkapkan keseluruhan kursus rawatan. Anda boleh meminta doktor anda apa yang perlu dilakukan jika anda terlupa satu dos.

Jika anda mempunyai antibiotik lebihan, tidak teragak-agak dan membuangny. Ia mungkin tidak menjadi antibiotik yang betul untuk masa depan anda jatuh sakit, dan ia bukanlah rawatan kursus penuh.

Jangan sekali-kali mengambil antibiotik yang ditetapkan untuk orang lain.

Jangan minta doktor untuk memberikan anda antibiotic. Doktor anda tahu apa yang mereka lakukan. Anda boleh, bagaimanapun, tanya doktor anda bagaimana untuk merawat simptom anda.

Amalkan kebersihan yang baik. Ia memang satu amalan yang baik untuk membasuh tangan anda dengan kerap. Pekerja Starbucks perlu mencuci tangan mereka setiap 30 minit untuk sebab itu. Ingat mencuci tangan selepas ke tandas, sebelum makan, semasa menyediakan makanan atau daging mentah. Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran anda dan pastikan tempat kerja anda bersih.

Berikan anak-anak anda vaksin disyorkan. Anda tidak perlu bimbang tentang antibiotik apabila anak anda imun kepada beberapa jenis bakteria. Pastikan anak anda boleh mendapatkan vaksinasi untuk melindungi mereka daripada jangkitan bakteria.

Jadi adakah ia selamat untuk berhenti menggunakan antibiotik apabila anda berasa lebih baik? Sudah tentu tidak. Berhenti antibiotik sebelum menamatkan rawatan kursus penuh boleh membawa kepada rintangan antibiotik dan hanya membuat kesihatan anda lebih buruk pada masa akan datang.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  4 Daripada 10 Ribu Rakyat Malaysia Menghidap Skizofrenia! Hentikan Stigma Pada Mereka

  Kajian menunjukkan kesan lebih baik pada pesakit yang alami penyakit mental skizofrenia yang tinggal di negara membangun berbanding dengan negara maju.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/11/2019 . 3 minit bacaan

  Adakah Saya Perlu Menghabiskan Antibiotik Yang Diberikan?

  Adakah anda perlu berhenti mengambil antibiotik yang diberikan atau menghabiskannya walaupun telah berasa sihat? Ikuti jawapannya disini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 13/11/2019 . 3 minit bacaan

  Berita Baik Buat Mereka Yang Mengalami Masalah Ketidaksuburan!

  Bajet 2020 membolehkan rawatan IVF dilakukan. Disebabkan harga IVF mahal, bantuan ini dapat bantu ringankan beban ibu bapa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 03/11/2019 . 2 minit bacaan

  Kemaluan Tiba-Tiba Bau Hanyir, Walaupun Sebelum Haid? Ini Mungkin Puncanya Anda WAJIB Tahu

  Jika pasangan anda mempunyai vagina yang bau hanyir, apakah maknanya? Ikuti artikel ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut di Hello Doktor!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 03/11/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Ingin Cepat Sembuh Daripada Sakit Tekak? Ini Penawarnya

  Ingin Cepat Sembuh Daripada Sakit Tekak? Ini Penawarnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/07/2020 . 8 minit bacaan
  ubat dilarang semasa hamil

  PERHATIAN Mak Buyung! Jangan Makan 10 Ubat Ini, Bahaya Untuk Ibu & Kandungan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 10/06/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Sangka Kos Rawatan Kanser Paru-Paru Antara TERMAHAL, Termasuk 5 Penyakit Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/01/2020 . 4 minit bacaan
  bakteria

  Mangsa Peperangan Mudah Terdedah Kepada Jangkitan Bakteria Rintang Antibiotik

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/11/2019 . 2 minit bacaan