Jenis Darah Berbeza Bawa Risiko Penyakit Berlainan, Ini Panduan Mudahkan Fahaman Anda!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 07/05/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Anda boleh menukar senaman dan diet anda. Tetapi tiada apa-apa yang anda boleh dilakukan untuk mengubah jenis darah anda, yang ditentukan oleh bahan-bahan mikroskopik – diwarisi daripada ibu bapa anda – yang hidup di permukaan sel darah merah anda.

Bahan-bahan permukaan berinteraksi dengan sistem imun anda dengan cara yang menukarkan risiko anda untuk beberapa penyakit biasa.

Jadi bergantung kepada sama ada anda jenis A, B, AB, atau O, anda mungkin lebih atau kurang berkemungkinan mengalami masalah jantung, kanser, dan beberapa penyakit lain.

Kajian mengenai jenis darah dan kesihatan

Dalam kajian itu, penyelidik diikuti kira-kira 50,000 orang pertengahan umur dan warga tua di timur laut Iran dengan purata tujuh tahun.

Mereka mendapati bahawa orang dengan jenis darah bukan O adalah 9 peratus lebih cenderung untuk mati semasa kajian untuk apa-apa sebab yang berkaitan dengan kesihatan, dan 15 peratus lebih cenderung untuk mati akibat penyakit kardiovaskular, berbanding dengan orang dengan jenis darah O.

Para penyelidik juga memeriksa sama ada jenis darah boleh dikaitkan dengan risiko kanser gastrik, yang mempunyai kadar insiden yang agak tinggi dalam kalangan penduduk yang tinggal di timur laut Iran.

Mereka mendapati bahawa orang dengan jenis darah bukan O mempunyai risiko 55 peratus kanser perut berbanding dengan orang dengan jenis darah O, menurut kajian itu, diterbitkan dalam online today (14 Jan) dalam jurnal BMC Medicine.

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa orang yang mempunyai jenis darah bukan O mungkin berisiko tinggi untuk kanser tertentu dan penyakit kardiovaskular, tetapi ia adalah kurang jelas sama ada jenis darah dikaitkan dengan jangka hayat, penyelidikan utama e kajian itu, Dr. Arash Etemadi, epidemiologi di National Institutes of Health AS dalam satu temu bual dengan Sains Live.

Apakah jenis darah anda?

Walaupun semua darah dihasilkan daripada unsur-unsur asas yang sama, tidak semua darah adalah sama.

Malah, terdapat lapan jenis darah sama yang berbeza, yang ditentukan oleh kehadiran atau ketiadaan antigen tertentu – bahan-bahan yang boleh mencetuskan tindak balas imun jika ia asing bagi badan.

Oleh sebab ada antigen boleh mencetuskan sistem imun pesakit untuk menyerang salur darah, pemindahan darah selamat bergantung kepada jenis darah-hati dan penyesuaian.

Terdapat empat kumpulan darah utama ditentukan oleh kehadiran atau ketiadaan dua antigen A dan B pada permukaan sel darah merah:

 •         Kumpulan A – hanya antigen A pada sel-sel merah (dan B antibodi dalam plasma)
 •         Kumpulan B – hanya mempunyai antigen B pada sel-sel merah (dan A antibodi dalam plasma)
 •         Kumpulan AB – mempunyai kedua-dua A dan B antigen pada sel-sel merah (tetapi A atau B antibodi dalam plasma)
 •         Kumpulan O – tidak akan mempunyai A atau B antigen pada merah sel-sel (tetapi kedua-dua A dan B antibodi adalah dalam plasma)

Terdapat cara yang sangat khusus di mana jenis darah mesti dipadankan untuk pemindahan yang selamat. Lihat carta di bawah:

Source: http://www.redcrossblood.org/

Selain antigen A dan B, terdapat antigen ketiga dipanggil faktor Rh, yang boleh hadir sama ada (+) atau tiada (-).

Secara umum, darah negatif Rh diberikan kepada pesakit Rh negatif, dan Rh darah positif atau Rh darah  negatif boleh diberikan kepada pesakit Rh positif.

 •         Penderma sel merah universal mempunyai jenis darah O negatif.
 •         Penderma plasma universal mempunyai jenis darah AB.

Di Malaysia, pengedaran jenis darah digambarkan sebagai berikut:

Jenis darah berkait dengan kesihatan

Masalah ingatan

Berisiko: AB

Golongan darah AB boleh meningkatkan risiko anda untuk kemerosotan kognitif, menunjukkan penyelidikan dari jurnal Neurology.

Secara khusus, AB yang berusia lebih cenderung berbanding mereka yang mempunyai jenis darah yang lain mempunyai masalah pembelajaran atau mengingat senarai butiran – ujian standard prestasi kognitif.

“Kita tahu jenis darah AB adalah berkaitan dengan tahap faktor pembekuan tertentu dan kepada protein dalam darah,” kata kajian pengarang bersama Mary Cushman, MD, seorang profesor perubatan dan patologi di Universiti Vermont.

Walaupun ini boleh membantu menjelaskan mengapa jenis AB lebih cenderung untuk mengalami masalah pemikiran di kemudian hari, mekanisme yang tepat tidak jelas, kata Cushman.

Kanser pankreas

Berisiko: Bukan-O

Ia mungkin lebih tepat untuk mengatakan orang dengan jenis darah O mempunyai risiko yang lebih rendah untuk kanser pankreas, berdasarkan penyelidikan dari Universiti Yale lakukan terhadap jangkitan bakteria.

Dalam kajian yang dijalankan pada Julai lalu, saintis dari Pusat Kanser Universiti melihat kes spesis biasa bakteria yang dipanggil Helicobacterpylori,atau H.pylori,yang hidup dalam usus manusia.

Mereka mendapati orang dengan H. pylori adalah jauh lebih cenderung untuk menghidap kanser pankreas, kerana cara antigen A dan B membantu bakteria berkembang maju.

Orang dengan jenis darah O tidak membawa antigen pada permukaan sel darah merah mereka. Ini adalah yang membolehkan mereka untuk menderma kepada orang lain.

Kanser perut

Berisiko: AB

Lebih berita buruk jika anda jenis darah AB: Risiko anda untuk mendapat kanser perut adalah lebih kurang 26% lebih tinggi daripada jenis darah B atau O, menyimpulkan kajian dari American Journal of Epidemiology.

(Jika anda jenis A, risiko anda adalah 20% lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai jenis B atau O.)

Sejenis bakteria yang dipanggil H. pylori mungkin untuk disalahkan. Walaupun kira-kira dua pertiga daripada penduduk dunia sedang berjalan di sekitar dengan H. pylori dalam keberanian mereka, mereka yang mempunyai jenis darah AB atau mungkin mempunyai sistem imun yang memuncak reaksi kepada bakteria yang meningkatkan risiko kanser mereka, kata kajian pengarang bersama Gustaf Edgren, MD, PhD, pakar epidemiologi di Hospital Universiti Karolinska di Sweden.

Penyakit jantung

Berisiko: AB

Kajian 2012 dari Universiti Harvard mendapati mereka yang darah bukan-O juga kebetulan mempunyai peningkatan risiko untuk penyakit kardiovaskular. Tetapi mereka yang mempunyai darah jenis AB adalah paling berisiko secara keseluruhan, menunjukkan peluang 23 peratus lebih besar daripada yang mengidap penyakit jantung berbanding jenis O.

Penulis kajian Dr. Lu Qi, penolong profesor di Jabatan Pemakanan, berkata antigen orang yang selalu bersolek antigen perlu diberikan berat yang sama terhadap kolesterol dan tekanan darah. “Walaupun orang tidak boleh mengubah jenis darah mereka, penemuan kami boleh membantu pakar perubatan lebih memahami berisiko untuk mendapat penyakit jantung,” kata Qi dalam satu kenyataan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jika Menghidap Kanser Testis, Ini Perkara Yang Akan Berlaku Kepada Alat Sulit Anda!

  Seperti mana yang kita semua sudah tahu, kanser testis adalah bahaya buat lelaki. Persoalannya, apa perkara yang akan berlaku pada alat sulit ketika ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 14/10/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS! Penggemar Cahaya Matahari Berisiko Dapat Kanser Kulit, Ada Kaitan Juga Dengan Genetik?

  Satu kajian berkaitan dengan tabiat berjemur dan kanser kulit (berpunca daripada radiasi matahari) telah menggemparkan komuniti sains. Menurutnya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Kanser Kulit 14/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kita Tahu Jenis Darah A, B, O, AB… Tapi Apa Pula Darah Bombay Ini? Tak Pernah Dengar Pun

  Pernahkah anda dengar mengenai kumpulan darah Bombay? Jenis darah ini selalu disalah uji sebagai darah O dan transfusi darah yang salah boleh membawa maut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 09/10/2020 . 3 minit bacaan

  Pesakit Kanser Berisiko Dapat Kayap, Ini Yang Perlu Anda Lakukan Jika Nak Elak!

  Mereka yang didiagnosis dengan masalah kanser mempunyai peningkatan risiko setinggi 40 peratus untuk mendapat masalah kayap. Ketahui cara hindarinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 07/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jenis kanser perut

  Ketahui Jenis Dan Tahap Kanser Perut, Penentu Rawatan Yang Sesuai Dengan Barah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 6 minit bacaan
  cara merawat hati

  Usah Sedih Jika Anda Penghidap Kanser Hati, Ini Diagnosis & Rawatan Sesuai Untuk Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 6 minit bacaan
  kanser hati

  Apa Itu Kanser Hati: Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 5 minit bacaan
  kesan duduk terlalu lama

  Anda Suka Duduk Sepanjang Hari? Jangan Biasakan Diri, Amalan Ini Boleh Sebabkan Kanser!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan