Jenis Darah Berbeza Bawa Risiko Penyakit Berlainan, Ini Panduan Mudahkan Fahaman Anda!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 07/05/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Anda boleh menukar senaman dan diet anda. Tetapi tiada apa-apa yang anda boleh dilakukan untuk mengubah jenis darah anda, yang ditentukan oleh bahan-bahan mikroskopik – diwarisi daripada ibu bapa anda – yang hidup di permukaan sel darah merah anda.

Bahan-bahan permukaan berinteraksi dengan sistem imun anda dengan cara yang menukarkan risiko anda untuk beberapa penyakit biasa.

Jadi bergantung kepada sama ada anda jenis A, B, AB, atau O, anda mungkin lebih atau kurang berkemungkinan mengalami masalah jantung, kanser, dan beberapa penyakit lain.

Kajian mengenai jenis darah dan kesihatan

Dalam kajian itu, penyelidik diikuti kira-kira 50,000 orang pertengahan umur dan warga tua di timur laut Iran dengan purata tujuh tahun.

Mereka mendapati bahawa orang dengan jenis darah bukan O adalah 9 peratus lebih cenderung untuk mati semasa kajian untuk apa-apa sebab yang berkaitan dengan kesihatan, dan 15 peratus lebih cenderung untuk mati akibat penyakit kardiovaskular, berbanding dengan orang dengan jenis darah O.

Para penyelidik juga memeriksa sama ada jenis darah boleh dikaitkan dengan risiko kanser gastrik, yang mempunyai kadar insiden yang agak tinggi dalam kalangan penduduk yang tinggal di timur laut Iran.

Mereka mendapati bahawa orang dengan jenis darah bukan O mempunyai risiko 55 peratus kanser perut berbanding dengan orang dengan jenis darah O, menurut kajian itu, diterbitkan dalam online today (14 Jan) dalam jurnal BMC Medicine.

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa orang yang mempunyai jenis darah bukan O mungkin berisiko tinggi untuk kanser tertentu dan penyakit kardiovaskular, tetapi ia adalah kurang jelas sama ada jenis darah dikaitkan dengan jangka hayat, penyelidikan utama e kajian itu, Dr. Arash Etemadi, epidemiologi di National Institutes of Health AS dalam satu temu bual dengan Sains Live.

Apakah jenis darah anda?

Walaupun semua darah dihasilkan daripada unsur-unsur asas yang sama, tidak semua darah adalah sama.

Malah, terdapat lapan jenis darah sama yang berbeza, yang ditentukan oleh kehadiran atau ketiadaan antigen tertentu – bahan-bahan yang boleh mencetuskan tindak balas imun jika ia asing bagi badan.

Oleh sebab ada antigen boleh mencetuskan sistem imun pesakit untuk menyerang salur darah, pemindahan darah selamat bergantung kepada jenis darah-hati dan penyesuaian.

Terdapat empat kumpulan darah utama ditentukan oleh kehadiran atau ketiadaan dua antigen A dan B pada permukaan sel darah merah:

 •         Kumpulan A – hanya antigen A pada sel-sel merah (dan B antibodi dalam plasma)
 •         Kumpulan B – hanya mempunyai antigen B pada sel-sel merah (dan A antibodi dalam plasma)
 •         Kumpulan AB – mempunyai kedua-dua A dan B antigen pada sel-sel merah (tetapi A atau B antibodi dalam plasma)
 •         Kumpulan O – tidak akan mempunyai A atau B antigen pada merah sel-sel (tetapi kedua-dua A dan B antibodi adalah dalam plasma)

Terdapat cara yang sangat khusus di mana jenis darah mesti dipadankan untuk pemindahan yang selamat. Lihat carta di bawah:

Source: http://www.redcrossblood.org/

Selain antigen A dan B, terdapat antigen ketiga dipanggil faktor Rh, yang boleh hadir sama ada (+) atau tiada (-).

Secara umum, darah negatif Rh diberikan kepada pesakit Rh negatif, dan Rh darah positif atau Rh darah  negatif boleh diberikan kepada pesakit Rh positif.

 •         Penderma sel merah universal mempunyai jenis darah O negatif.
 •         Penderma plasma universal mempunyai jenis darah AB.

Di Malaysia, pengedaran jenis darah digambarkan sebagai berikut:

Jenis darah berkait dengan kesihatan

Masalah ingatan

Berisiko: AB

Golongan darah AB boleh meningkatkan risiko anda untuk kemerosotan kognitif, menunjukkan penyelidikan dari jurnal Neurology.

Secara khusus, AB yang berusia lebih cenderung berbanding mereka yang mempunyai jenis darah yang lain mempunyai masalah pembelajaran atau mengingat senarai butiran – ujian standard prestasi kognitif.

“Kita tahu jenis darah AB adalah berkaitan dengan tahap faktor pembekuan tertentu dan kepada protein dalam darah,” kata kajian pengarang bersama Mary Cushman, MD, seorang profesor perubatan dan patologi di Universiti Vermont.

Walaupun ini boleh membantu menjelaskan mengapa jenis AB lebih cenderung untuk mengalami masalah pemikiran di kemudian hari, mekanisme yang tepat tidak jelas, kata Cushman.

Kanser pankreas

Berisiko: Bukan-O

Ia mungkin lebih tepat untuk mengatakan orang dengan jenis darah O mempunyai risiko yang lebih rendah untuk kanser pankreas, berdasarkan penyelidikan dari Universiti Yale lakukan terhadap jangkitan bakteria.

Dalam kajian yang dijalankan pada Julai lalu, saintis dari Pusat Kanser Universiti melihat kes spesis biasa bakteria yang dipanggil Helicobacterpylori,atau H.pylori,yang hidup dalam usus manusia.

Mereka mendapati orang dengan H. pylori adalah jauh lebih cenderung untuk menghidap kanser pankreas, kerana cara antigen A dan B membantu bakteria berkembang maju.

Orang dengan jenis darah O tidak membawa antigen pada permukaan sel darah merah mereka. Ini adalah yang membolehkan mereka untuk menderma kepada orang lain.

Kanser perut

Berisiko: AB

Lebih berita buruk jika anda jenis darah AB: Risiko anda untuk mendapat kanser perut adalah lebih kurang 26% lebih tinggi daripada jenis darah B atau O, menyimpulkan kajian dari American Journal of Epidemiology.

(Jika anda jenis A, risiko anda adalah 20% lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai jenis B atau O.)

Sejenis bakteria yang dipanggil H. pylori mungkin untuk disalahkan. Walaupun kira-kira dua pertiga daripada penduduk dunia sedang berjalan di sekitar dengan H. pylori dalam keberanian mereka, mereka yang mempunyai jenis darah AB atau mungkin mempunyai sistem imun yang memuncak reaksi kepada bakteria yang meningkatkan risiko kanser mereka, kata kajian pengarang bersama Gustaf Edgren, MD, PhD, pakar epidemiologi di Hospital Universiti Karolinska di Sweden.

Penyakit jantung

Berisiko: AB

Kajian 2012 dari Universiti Harvard mendapati mereka yang darah bukan-O juga kebetulan mempunyai peningkatan risiko untuk penyakit kardiovaskular. Tetapi mereka yang mempunyai darah jenis AB adalah paling berisiko secara keseluruhan, menunjukkan peluang 23 peratus lebih besar daripada yang mengidap penyakit jantung berbanding jenis O.

Penulis kajian Dr. Lu Qi, penolong profesor di Jabatan Pemakanan, berkata antigen orang yang selalu bersolek antigen perlu diberikan berat yang sama terhadap kolesterol dan tekanan darah. “Walaupun orang tidak boleh mengubah jenis darah mereka, penemuan kami boleh membantu pakar perubatan lebih memahami berisiko untuk mendapat penyakit jantung,” kata Qi dalam satu kenyataan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sejenis Cendawan Dikatakan Boleh Merawat HPV? Jangan Terlambat Untuk Ambil Vaksin!

  HPV adalah penyakit jangkitan kelamin yang paling kerap berlaku dan berbahaya. Persoalannya, apa rawatan penyakit HPV? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 02/11/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Sangka Kanser Prostat Hanya Boleh Berlaku Pada Lelaki, Wanita Pun Berisiko?

  Apa itu kanser prostat adalah sejenis kanser yang banyak terjadi kepada kaum lelaki. Persoalannya, wanita pun boleh terkena? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser, Kanser Prostat 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Merungkai Mitos Kanser Serviks, Betul Ke Ini Penyakit Keturunan & Pesakit Tak Boleh Hamil?

  Terdapat mitos berkaitan kanser serviks yang berlegar-legar dalam kalangan masyarakat. Tetapi sejauh manakah kebenaran mitos tersebut?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kanser, Kanser Serviks 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Menghidap Kanser Prostat, Jangan Takut Untuk Buat Saringan Awal & Diagnosis Ini

  Kanser pada kelenjar prostat adalah kanser kedua terlazim didiagnosis di seluruh dunia. Ketahui cara dan prosedur yang dijalankan bagi mendiagnosisnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Prostat 22/10/2020 . 6 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  ooforektomi

  Ingin Buang Ovari Untuk Cegah Kanser? Ada RISIKO Yang Perlu Anda Ketahui

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit wanita

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan
  penyebab kanser kolon

  Kanser Kolon, Pembunuh Senyap Yang Berbahaya? Awasi Penyebab Sebenar Ia Berlaku!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
  hubungan intim jangkitan HPV

  MENGEJUTKAN! Tanpa Hubungan Intim Pun Anda Boleh Terkena HPV, Anak Dara Turut Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 09/11/2020 . 3 minit bacaan