Awas Vapers! Bahaya Cecair Vape Berperisa Mentol

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 31/01/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Kini, rokok elektronik atau vape telah mendapat sambutan yang sangat hangat dalam kalangan perokok tanpa mengira usia dan jantina. Ini kerana ia kononnya lebih selamat dan tidak mempunyai kandungan bahan kimia berbahaya kecuali nikotin. Selain itu, lambakan pilihan perisa vape yang pelbagai turut menjadi punca mengapa ia sangat popular. Pun begitu, tahukah anda bahawa cecair vape terutamanya yang berperisa mentol sebenarnya turut mengandungi bahan kimia berbahaya? Untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut, sila ikuti artikel ini.

Bahaya cecair vape berperisa mentol

Menurut kajian terbaharu yang dijalankan oleh Duke University di Amerika, 3 daripada banyak lagi cecair vape berperisa mentol yang dikaji mengandungi pulegone, sejenis bahan kimia karsinogenik yang dikatakan boleh menjadi punca kanser!

US Food and Drug Administration (FDA), telah bertindak mengharamkan apa-apa sahaja penggunaan produk yang mengandungi bahan kimia ini pada bulan Oktober tahun 2018 untuk melindungi pengguna daripadanya. Namun begitu, ia masih terlepas dan terkandung di dalam beberapa jenama cecair vape terutamanya yang berperisa mentol.

Meskipun FDA telah melakukan pemantauan dalam pemprosesan setiap bahan makanan, minuman, ubatan atau produk tembakau seperti rokok, proses ini dikhuatiri tidak dapat mengawal pemprosesan cecair vape. Ini sekali gus menyebabkan bahan kimia berbahaya seperti pulegone ini tidak dapat dikawal dan terlepas kepada pengguna. 

Pulegone, toksik kepada manusia

Buat anda yang masih tertanya-tanya, pulegone adalah bahan kimia berupa minyak yang berasal dari tumbuhan dan berbahaya kepada manusia. Menurut kajian makmal yang menggunakan tikus sebagai subjek, pengambilan bahan kimia ini telah menyebabkan berlakunya kanser pundi kencing dan kanser hati.

Sebenarnya, bahan kimia ini tidak hanya terkandung dalam cecair vape malahan juga boleh berada dalam makanan dan minuman, dengan kuantiti yang sangat rendah. Pun begitu, FDA masih bertekad untuk menyingkirkannya daripada senarai aditif yang diperakui untuk tujuan keselamatan pengguna produk.

Untuk pengetahuan anda, bahan kimia ini merupakan bahan utama dalam pembuatan cecair vape dan rokok berperisa mentol yang dikatakan lebih berbahaya berbanding rokok atau cecair vape biasa. Hal ini pertama sekali diperakui oleh Centers for Disease Control and Prevention (CDC), yang menyatakan bahawa kedua-dua kit merokok ini mengandungi toksik yang berbahaya buat manusia. 

Berbaloikah ambil risiko?

Meskipun FDA telah mengeluarkan amaran kepada syarikat pengeluaran rokok dan cecair vape berperisa mentol untuk menurunkan tahap pulegone di dalam produk mereka, ia masih berisiko tinggi kepada penggunanya.

Menurut Dr Sven-Eric Jordt yang merupakan pakar perubatan dari Duke University, FDA sebenarnya perlu lebih mengetatkan peraturan mengenai penggunaan pulegone di dalam apa-apa sahaja produk yang digunakan oleh pengguna terutamanya rokok dan cecair vape berperisa mentol yang sangat longgar pengawasan dan pengawalannya. 

Buat individu pula, adakah berbaloi untuk anda membahayakan kesihatan semata-mata ingin mendapatkan kepuasan sementara dengan merokok? Ketahuilah bahawa segala produk cecair vape dan rokok sama ada berperisa mentol atau biasa sebenarnya memang mengandungi pelbagai lagi bahan kimia berbahaya!

Jadi, setiap kali anda mengunjungi kedai rokok atau vape untuk membeli apa-apa sahaja kit dengan tujuan untuk menghembus asap tidak sihat ke udara, fikirkan semula.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Denda 10 Ribu Jika Kantoi Merokok Di Kedai Makan – Menteri Kesihatan

  Mulai 1 Januari 2020, perbuatan merokok di premis makanan akan diharamkan. Jika anda didapati bersalah, tindakan dan hukuman yang setimpal akan dikenakan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berita, Berita Tempatan 15/11/2019 . 2 minit bacaan

  Vape BUKAN Idea Bagus Sebagai Pengganti Rokok, Kes Kematian Evali Ini Antara Sebabnya!

  Terdapat kes yang memberikan persepsi bahawa penggunaan vape bukanlah satu idea yang bagus bagi menggantikan rokok. Ikuti artikel ini untuk maklumat lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Berhenti Merokok 04/11/2019 . 3 minit bacaan

  Vape Dan Rokok Elektronik Mungkin Diharamkan – Timbalan Menteri Kesihatan

  Pilihan yang ada termasuklah menguatkuasakan peraturan jualan yang ketat ataupun memutuskan agar vape diharamkan sepenuhnya. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Tempatan 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Vape Yang Mempunyai Perisa Buat Remaja Lebih Ketagih, BERHENTI SEKARANG! – Kajian

  Tahukah anda bahawa vape yang mempunyai perisa akan buat remaja lebih ketagih? Sila klik artikel untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berita, Berita Antarabangsa 31/10/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah pernafasan

  Jangan Ingat Perokok Saja Yang Kena Masalah Pernafasan COPD, Yang Tak Merokok Juga Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahaya rokok

  Rokok Gulung Lebih Selamat Berbanding Rokok Biasa? Anda Sebenarnya SILAP!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 29/05/2020 . 3 minit bacaan
  bahaya merokok

  Ingin Berhenti Merokok Bulan Puasa Ini? Buat 5 Tip Di Bawah Confirm Anda Tak Hisap Lagi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/05/2020 . 3 minit bacaan
  chemicals in vape

  Ini 5 Bahan Kimia Berbahaya dalam Vape yang Ramai Tidak Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 09/12/2019 . 2 minit bacaan