Berita Buruk Punca Serangan Jantung?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Ganggang telefon diletakkan. Berita buruk yang baru sahaja menjengah telinganya memberikan tamparan hebat kepada Dr. Ghaz. Tiba-tiba dia memegang dadanya, rasa sesak nafas kian menghimpit. Dalam masa beberapa saat dia jatuh tidak sedarkan diri.

Barangkali kita semua pernah menyaksikan adegan klise ini dalam drama atau filem, bilamana watak lelaki berusia dalam lingkungan 60-an memegang dada sambil menahan sakit dan hampir pitam setelah mendengar berita buruk. Tanpa perlu menunggu babak seorang doktor menerangkan keadaan tersebut, para penonton sudah boleh memberikan diagnosis sendiri; ‘serangan jantung!’.

Serangan jantung: antara realiti dan dramatisasi

Ramai orang membayangkan serangan jantung sebagai adegan dramatik memegang dada disebabkan gambaran yang selalu dipertontonkan. Istilah ‘Hollywood heart attack’ bahkan digunapakai untuk menggambarkan stereotaip dramatisasi serangan jantung dalam layar filem dan drama.

Tetapi, serangan jantung sebenar tidak semestinya sedramatik yang anda tonton di kaca televisyen. Banyak serangan sakit jantung bermula dengan ketidakselesaan ringan di tengah dada, atau simptom lain yang sederhana.

Simptom serangan jantung bukan terhad kepada sakit dada sahaja. Sukar bernafas, rasa sakit pada tangan dan belakang serta mual dan pening kepala juga mungkin menjadi tanda serangan sakit jantung. Orang yang pernah mengalami serangan sakit jantung sendiri mungkin tidak menyedari serangan jantung kedua kerana simptom yang sama sekali berbeza.

Malah simptom serangan jantung bagi wanita kebiasaannya agak berbeza. Wanita juga mungkin mengalami simptom yang ringan sehingga terlepas pandang bahawa mereka sedang menghadapi serangan jantung.

Salah faham tentang simptom serangan jantung menyebabkan mereka yang mengalaminya tidak segera mendapatkan bantuan perubatan. Sedangkan pertolongan cemas dan rawatan pakar diperlukan segera bagi pesakit serangan jantung untuk mengelakkan komplikasi yang lebih buruk. 

Benarkah berita buruk mencetuskan serangan jantung?

Menurut dapatan yang dikongsi oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, penyakit jantung koronari (yang boleh menyebabkan serangan jantung) adalah jenis penyakit jantung utama dan paling kerap dihidapi rakyat Malaysia.  Bahkan purata umur pesakit jantung koronari di negara ini adalah pada usia 59 tahun, iaitu 5 hingga 6 tahun lebih muda dari lingkungan umur pesakit di negara-negara maju.

Serangan jantung lebih berisiko berlaku dalam kalangan mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi, obesiti, diabetes, kolesterol tinggi dan perokok. Faktor risiko ini meningkatkan kebarangkalian seseorang mengalami serangan sakit jantung. Pencetus (trigger) serangan jantung pula merupakan perkara yang mungkin mencetuskan serangan jantung bagi mereka yang memang berisiko. Berikut merupakan beberapa pencetus yang dikaitkan dengan kejadian serangan jantung:

Emosi

emosi

Faktor psikologikal didapati mempengaruhi risiko serangan jantung. Tekanan di tempat kerja contohnya, dikaitkan dengan risiko 2 kali ganda mencetuskan serangan jantung. Contoh faktor psikologi lain yang dilaporkan pesakit termasuklah pergaduhan di tempat kerja atau rumah, melakukan kerja berat dan tekanan emosi. Bencana alam, perang dan acara sukan juga dilaporkan meningkatkan risiko berlakunya serangan jantung.

Oleh itu, berita buruk yang boleh menjejaskan emosi boleh menjadi salah satu punca berlakunya serangan jantung bagi pesakit.

Aktiviti fizikal

lari

Antara aktiviti yang dikaitkan dengan serangan jantung termasuklah berlari atau jogging (40%), angkat berat (19%) atau gabungan keduanya. Pun begitu, risiko ini berkait rapat dengan tahap kebiasaan individu. Bagi mereka yang jarang bersenam, risiko mengalami serangan jantung selepas senaman berat lebih tinggi berbanding mereka yang biasa bersenam.

Aktiviti seksual

seks

2-3% pesakit yang mengalami serangan jantung didapati melakukan hubungan seksual sebelumnya. Ini mungkin menunjukkan kaitan aktiviti seksual sebagai pencetus serangan jantung.

Dadah

pengambilan dadah

Pengambilan dadah kokain atau ganja meningkatkan risiko berlakunya serangan jantung. Dilaporkan terdapat 4.8 kali ganda risiko serangan jantung dalam masa sejam selepas pengambilan ganja.

Makanan, kopi dan alkohol

kopi

Pengambilan makanan berat, kopi dan alkohol boleh menjadi pencetus serangan sakit jantung. Individu yang jarang meminum kopi didapati mempunyai risiko mengalami serangan jantung yang lebih tinggi sejam selepas mengambilnya berbanding mereka yang kerap meminum kopi.

Pencemaran udara

pencemaran udara

Pendedahan kepada pencemaran udara mungkin meningkatkan risiko serangan jantung. Kajian mendapati terdapat peningkatan risiko serangan jantung dengan peningkatan bendasing di udara. Contohnya, kajian di Rome mendapati bahawa peningkatan bendasing sebanyak 10mg/m3 di udara selama 2 hari menyebabkan peningkatkan kecil risiko berlakunya serangan jantung.

Jangkitan

influenza

Serangan jantung didapati boleh dicetuskan oleh jangkitan pernafasan dalam beberapa hari sebelumnya. Dalam satu kajian di UK melibatkan 20 486 pesakit yang didiagnosis dengan serangan jantung, kadar serangan jantung meningkat 1-3 hari selepas pesakit mengalami pneumonia, bronkitis dan influenza.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca Juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tidak Semestinya Sakit Jantung Perlu Dibedah, Ada Cara Lain Untuk Rawat Penyakit Ini

  Ramai yang sangka bahawa rawatan penyakit jantung adalah melalui pembedahan sahaja. Pun begitu, ada beberapa lagi cara lain yang mungkin boleh dicuba!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah Pernah Diserang Sakit Jantung? Hindari Serangan Jantung Kali Kedua Dengan 5 Langkah Ini!

  Cara mengatasi serangan jantung penting jika anda tidak mahu episod yang kedua. Artikel ini menyenaraikan 5 langkah penting untuk anda, #3 harus dicuba ya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 14/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

  Kebaikan bersenam kepada kesihatan badan sudah diketahui umum. Tetapi benarkah, senaman kardio juga memberikan manfaat pada otak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  berat badan kolesterol tinggi

  Badan Kurus Tapi Kolesterol Tinggi? Jaga-Jaga Ya! Ia Boleh Jadi Punca Serangan Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  Serangan Jantung

  Elak Serangan Jantung Kali Kedua, Caranya Jaga Makan! Ubah Diet Anda Sebelum Terlambat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  kesan duduk terlalu lama

  Anda Suka Duduk Sepanjang Hari? Jangan Biasakan Diri, Amalan Ini Boleh Sebabkan Kanser!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  darah pekat

  Penghidap Darah Pekat Kena Tahu Ini! Ada Risiko Penyakit Lain Jika Darah Anda Terlampau Pekat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 13/10/2020 . 3 minit bacaan