Banjir dan Risiko Penyakit Berjangkit

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Banjir adalah bencana alam yang paling biasa berlaku di seluruh dunia, dengan impaknya yang dijangka berkembang pada masa hadapan disebabkan oleh kesan perubahan iklim dan perubahan penduduk.

Kajian FLOODS IN MALAYSIA: Historical Reviews, Causes, Effects and Mitigations Approach menyatakan bahawa banjir adalah bencana alam paling dahsyat yang dialami di Malaysia. Di Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak, terdapat 189 lembangan sungai (89 di Semenanjung Malaysia, 78 di Sabah dan 22 di Sarawak) dengan saluran utama mengalir terus ke Laut China Selatan dan 85 daripadanya cenderung menjadi banjir yang berulang.

Panduan keselamatan banjir

Sumber: MyHealth

Penyakit bawaan banjir

Sumber: MyHealth
 • Demam kepialu

Deman kepialu disebabkan oleh bakteria Salmonella Typhi yang terdapat dalam air minuman dan makanan yang tercemar. Penyakit ini berhubung secara langsung dengan air yang tercemar. Simptom penyakit ini adalah sakit kepala, kehilangan selera makan, demam tinggi, dan cirit-birit. Oleh itu, elakkan makanan jalanan dan daripada mana-mana tempat yang tidak bersih.

 • Kolera

Sama seperti demam kepialu, kolera disebabkan oleh bakteria yang dikenali sebagai Vibrio Cholera yang tersebar di dalam air minuman dan makanan. Lalat adalah pembawa penyakit ini. Simptom kebiasaan dialami adalah sakit pinggul dan muntah. Oleh itu, selain memakan makanan yang bersih dan dimasak, anda juga perlu mencuci tangan dan bekas makanan sebaiknya.

 • Leptospirosis

Tidak seperti demam kepialu dan kolera, ia adalah satu jangkitan yang boleh tersebar terus daripada air yang tercemar. Leptospirosis disebabkan oleh bakteria Leptospira yang terdapat dalam air kencing haiwan seperti tikus, lembu dan kerbau. Jangkitan berlaku melalui luka yang terbuka atau melalui kulit yang berada di dalam air banjir dalam tempoh yang panjang atau membran mukus mata dan mulut.

Simptom penyakit ini adalah sejuk berserta sakit kepala, demam, sakit otot, jangkitan mata (merah dan berair). Jika penyakit ini tidak dapat dikesan tepat pada masanya, pesakit mungkin akan koma. Oleh itu, elakkan terlalu banyak berjalan dalam air banjir. Pakai kasut getah setiap kali anda perlu berjalan di dalam air. Manakala berenang di dalam air banjir adalah dilarang sama sekali.

 • Hepatitis A

Keradangan sel hati menyebabkan hati berfungsi dengan tidak normal. Virus yang menyebabkan keradangan ini adalah hepatitis A. Penyakit ini disebabkan oleh makanan yang tidak bersih atau tidak dimasak. Simptom biasa yang dialami oleh pesakit adalah demam ringan, kehilangan selera makan, sakit perut dan mata kuning. Oleh itu, bagi mengelakkan penyakit ini semasa banjir, makan makanan yang bersih dan dimasak, dan jangan berkongsi gelas minuman yang sama dengan orang lain.

 • Demam denggi

Demam denggi adalah disebabkan oleh jangkitan virus aedes aegypti. Ia adalah penyakit biasa pada musim hujan akibat nyamuk. Beberapa simptom penyakit ini adalah hilang selera makan, muntah, sakit otot, kulit kemerahan, dan bintik-bintik darah pada kulit. Sebaiknya, gunakan krim dan semburan untuk mengelakkan gigitan nyamuk.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hati-hati Melancong Dengan Kereta Ketika Musim Banjir!

  Jika anda sedang dalam perjalanan melancong dengan kereta dan kawasan tersebut banjir, apa yang anda perlu lakukan? Klik artikel untuk tahu selanjutnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berita, Berita Tempatan 24/10/2019 . 3 minit bacaan

  Macam Mana Nak Pastikan Kebersihan dan Keselamatan Makanan Ketika Banjir Melanda?

  Akibat kesan banjir, sumber makanan akan menjadi lebih mudah tercemar. Oleh itu, bagaimana untuk menentukan bahawa sesuatu makanan itu selamat atau tidak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 22/10/2019 . 2 minit bacaan

  Alamak, Banjir Dan Bekalan Elektrik Terputus! Apa Nak Buat Ni?

  “Alahai, dahlah banjir, kena bergelap pulak sebab bekalan elektrik terputus, nak minta tolong siapa ni? Jadi apakah patut dilakukan? Lanjutkan Hello Doktor!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Seronok Main Air Banjir? Ini Sebab Mengapa Anda Tak Boleh Mandi Air Banjir

  Kami ingin nyatakan mengapa mandi air banjir ini sebenarnya sangat berbahaya. Mengapa? Ketahuinya dengan lebih lanjut di sini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 15/10/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan-virus-west-nile

  Jangkitan Virus West Nile

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 13/12/2019 . 4 minit bacaan
  banjir

  Bencana Banjir Boleh Tingkatkan Kes Denggi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/11/2019 . 2 minit bacaan
  renjatan elektrik

  Elak Terkena Renjatan Elektrik Semasa Musim Banjir

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/11/2019 . 2 minit bacaan
  banjir

  Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sebelum, Semasa dan Selepas Banjir?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/10/2019 . 2 minit bacaan