Adakah Vape Lebih Baik Daripada Rokok?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Sesetengah orang memilih rokok elektronik (vape) berbanding rokok biasa dan beranggapan tabiat itu tidak memudaratkan kesihatan mereka. Tetapi sebaliknya terdapat risiko serius penggunaan vape terhadap tubuh manusia.

Menurut Jurnal Pernafasan Eropah, didapati bahawa vape membantu bakteria yang menyebabkan pneumonia melekat pada sel yang menghubungkan saluran pernafasan.

Wap rokok elektronik didapati mempunyai kesan yang sama bagi zarah-zarah daripada bahan bakar fosil yang terbakat atau rokok biasa. Kedua-duanya menimbulkan risiko jangkitan paru-paru.

Nikotin tanpa asap

Tidak seperti rokok sebenar, rokok elektronik tidak membakar tembakau dan ia tidak membakar apa-apa. Sebaliknya ia mengubah cecair berperisa menjadi wap. Cecair berkenaan biasanya mengandungi nikotin. Ia adalah bahan ketagihan semula jadi yang terdapat dalam tembakau.

Rokok elektronik direka untuk membantu penagih tembakau melepaskan diri daripada merokok. Bagaimana pun, nikotin lebih daripada ketagihan. Satu kajian mendapati, ia sebenarnya boleh merosakkan paru-paru.

Penyelidik mendapati bahawa nikotin menyebabkan keradangan dalam tisu paru-paru. Ia juga mengurangkan keupayaan tisu untuk berfungsi sebagai penghalang kepada bahan-bahan asing. Doktor dan Pakar Paru-paru Universiti Indiana, Indianapolis, Irina Petrache dalam kajian yang diketuainya mendapati buat kali pertama nikotin, apa pun sumbernya, boleh membahayakan tisu paru-paru. Jadi pasukannya kini menyimpulkan, rokok elektronik tidak akan lebih baik untuk paru-paru berbanding merokok.

Bukti vape berbahaya

Para saintis juga telah mengumpul bukti kesan-kesan rokok elektronik terhadap paru-paru daripada sebilangan kecil orang. Satu kajian 25 orang, sebagai contoh, mendapati bahawa rokok dan vape mempunyai kesan jangka pendek yang sama pada paru-paru. Kedua-duanya mencipta tanda-tanda keradangan dan kerosakan paru-paru. Para saintis melaporkan penemuan dalam Toxicology and Applied Pharmacology terbitan 1 Julai 2014.

Saintis di Universiti Carolina Utara, Chapel Hill mendedahkan sel paru-paru manusia kepada 13 perasa rokok. Pendedahan selama 30 minit atau sehari penuh. Lima perasa (hot cinnamon candies, banana pudding, kola, vanilla and menthol tobacco) menjejaskan sel-sel. Kadang-kadang sel-sel yang dirawat tidak lagi boleh meniru (membiak) pada kadar normal. Pada dos yang tinggi, perasa ini juga membunuh sel-sel.

Pakar Paru-paru dan saintis, Laura Crotty Alexander juga mendedahkan bahawa vape menyebabkan kesukaran bagi tubuh untuk membunuh kuman. Dia juga mengkaji berkenaan bakteria Staphylococcus aureus. Kuman ini boleh menyebabkan radang paru-paru. Dalam kes-kes yang buruk, ia boleh membunuh. Nasib baik, tubuh manusia menghasilkan bahan yang biasanya boleh membunuh bakteria ini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selebriti Jual Vape, Punca Budak Bawah Umur Terpengaruh

  Kalau selebriti jual vape, pasti akan ada pembelinya, bukan? Malahan tidak mustahil, mereka yang membeli itu terdiri daripada kanak-kanak di bawah umur.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Fenomena Vape Pod: Pilihan Berbahaya Generasi Muda Masa Kini!

  Kini, fenomena vape pod semakin mendapat tempat di hati perokok di luar sana. Pun begitu, tahukah anda ia sebenarnya sama bahaya dengan rokok?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Berhenti Merokok 20/09/2019 . 5 minit bacaan

  E-Rokok: Adakah Ia Selamat?

  E-rokok, alat merokok yang menggunakan bateri. Ramai berfikir bahawa alat ini lebih selamat daripada rokok tradisional dan membantu orang berhenti merokok.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Maggie Quek
  Gaya Hidup Sihat, Berhenti Merokok 18/05/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahaya rokok

  Rokok Gulung Lebih Selamat Berbanding Rokok Biasa? Anda Sebenarnya SILAP!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 29/05/2020 . 3 minit bacaan
  vape diharamkan

  Vape Dan Rokok Elektronik Mungkin Diharamkan – Timbalan Menteri Kesihatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Vape Yang Mempunyai Perisa Buat Remaja Lebih Ketagih, BERHENTI SEKARANG! – Kajian

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 31/10/2019 . 3 minit bacaan
  perisa-vape

  11 Orang Mati Angkara Vape Di US! Anda Masih Tidak Mahu Ambil Iktibar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/10/2019 . 2 minit bacaan